Annonce
Ugeavisen Ølgod

Tapas til nytårsaften - gæstemad med stor variation

Mona Assenbæk Burgdorf Lorenzen i Tønding ved Tistrup har travlt i sit cateringfirma "Monas Køkken", hvor hun leverer mad ud af huset til hver en lejlighed. Foto: Tatjana Johnsson
Tapas med sliders, ristet rugbrød og lakseroulade er nem gæstemad til en aften med fokus på fest og glimmer.
Annonce

Tistrup/Tønding: Når Mona Assenbæk Burgdorf Lorenzen går i gang i Monas Køkken - sit cateringfirma ved siden af jobbet i kantinen på Varde Kommune - så får den på alle tangenter i lækker og indbydende mad. Til nytår foreslår Mona en menu bestående af tapas blandt andet sliders med lækkert pålæg og farverig pynt.

Sådan kommer du i gang:

- Jeg slår gerne en koldhævet dej op, der kan hvile natten over i køleskabet, det er jo nemt. Jeg bruger blandingsmel til mine boller. I dag er det med hvedemel og Manitoba-mel, det giver sådan en lækker, sprød skorpe, siger Mona og tilføjer:

- Jeg bruger gerne rester som pålæg. Her i juledagene får vi nok alle lidt roastbeef, ovnbagt laks eller andet i overskud.


Jeg bruger gerne rester som pålæg. Her i juledagene får vi nok alle lidt roastbeef, ovnbagt laks eller and i overskud.

Mona Assenbæk Burgdorf Lorenzen om at komme i gang med jule og nytårstapas


Manitoba er navnet på en canadisk provins, hvor de fremstiller sigtet hvedemel, der giver en god skorpe i en sliders-dej sammen med almindeligt hvedemel, siger Mona Assenbæk, der gerne lader dejen koldhæve i køleskabet, Foto: Tatjana Johnsson
En koldhævet dej til sliders med forskellige frø og revet gulerod kan stå i køleskabet natten over. Så er man i gang med nytårstapas. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Roastbeef med syltede løg

- Her har jeg smurt grov remoulade på mine sliders, dernæst et stykke Lollo Bionda krølsalat, roastbeef i tynde skiver pyntet med rødløg.

Grov remoulade og et stykke krølsalat på de hjemmebagte miniburgere, så er man i gang med opbygningen til en slider med roast beef. Foto: Tatjana Johnsson
Lige til at hapse sammen med et glas champagne. Sliders bestående af miniburgerbolle med grov remoulade, roastbeef i skiver og topping med hjemmelavet syltet rødløg. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Lakserulle med wasabicreme

- Denne lakseroulade mad flødeost og wasabi rullet i sesamfrø kan laves dagen i forvejen, da den i hvert fald skal på køl en time, for at kunne blive skåret pænt ud, siger Mona.

Det minder om sushi, men er ganske enkelt lakseroulade rullet med en flødeostcreme blandet med wasabi. Rouladen skal på køl, inden den forskæres og til sidst vendes i sorte og hvide sesamfrø. Privatfoto

Sådan gør du:

Laks i skiver lægges i en flad firkant på et stykke bagepapir. Flødeosten røres sammen med wasabi alt efter smag, wasabicremen smøres forsigtig på laksefirkanten i et jævnt lag. Så rulles laksen til en pølse og pakkes stramt ind i bagepapir. Herefter sættes rullen på frost i cirka en time, eller til den er skærefast. Skær lakserullen i brede stykker af cirka fem centimeter. Vend rullen i to slags sesam. Rullen tager sig ekstra godt ud skåret på skrå og anrettet på højkant med den skrå side opad.

Annonce

Pynten gør en kæmpe forskel

Leverpostej, and og frikadelle er grå og lidt triste farveelementer på et fad, som kan få et gevaldigt pift og tage sig helt anderledes godt ud - pyntet med både krølsalat og meget andet spiseligt i flotte farver.

Tapasfad med ovnbagt laksemos serveret i små anretterskåle, ristede saltmandler i et glas, roastbeef sliders, andeskiver på ristet rugbrød, lakseroulade rullet med smørost og wasabicreme med et drys af sesamfrø, blåbær og grønt pynt serveret på et leje af rucolasalat. Alletiders nemme fingermad til nytårsaften ovenpå julens tunge retter med kød, sovs og kartofler. Privatfoto

- De tynder skiver af andebryst er lagt på ristet rugbrød smurt med en god mayo (kunne også være et stykke smørristet rugbrød) med hjemmelavet, syltet knoldselleri, der er revet i strimler. Det laves på samme måde som syltede rødløg med lige dele eddike og sukker i et opkog, siger hun.

Ofte er der andebryst tilovers fra juledagene. Rester der snildt kan bruges på ristet rugbrød smurt med en god mayo, dernæst pyntet med syltet knoldselleri, der er revet i strimler, der laves på samme måde som syltede rødløg. Privatfoto
Annonce

Ovnbagt laksemos

For Mona Assenbæk Burgdorf Lorenzen er det vigtigt, at maden nytårsaften hjemme i familien tildels kan forberedes i det små dagen i forvejen og samtidig er lækker og indbydende. Den må også gerne være mere kaloriefattig end den traditionelle julemad. Foto: Tatjana Johnsson
Der er stor travlhed i køkkenet med portionsanrettede jule- og nytårstaps hos Mona Assenbæk Burgdorf Lorenzen, der giver gode råd til selv at komme i gang. Foto: Tatjana Johnsson

Bagt laks, dild og en god mayo røres sammen med salt og peber efter smag og anrettes i små skåle eller lignende pyntet med dild og syltede sweetdrops.

De forskellige sliders er holdt sammen af bambuspinde, som kan købes i de fleste varehuse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce