Annonce
Ugeavisen Ølgod

Tidligere pakhus i Tofterup er nu en moderne bolig

Jytte og Jens Ole Mathiesen har været små 10 år om at få ombygget det tidligere stationspakhus i baggrunden til en lækker bolig.

En gang var bygningerne statens repræsentation i lokalsamfundet. Stationsbygningen og pakhuset. Nu er der lejligheder i stationen og pakhuset i Tofterup er bygget om til en skøn og over 200 kvadratmeter stor bolig.

Annonce

Sække og trækasser med alskens varer havde hjemme her i fordums tid. Nogle stod i minutter, andre i timer og noget i flere døgn. Foran kom hestevogne og lastbiler for at hente og aflevere gods. På bagsiden blev godset læsset ind i og ud af jernbanevogne, når et godstog gjorde holdt ved stationen i Tofterup.

Men det er mange år siden nu. Siden flyttede en grillbar og bodega ind i bygningen. De nuværende ejere og beboere af pakhuset, Jytte og Jens Ole Mathiesen, købte huset og den tidligere stationsbygning, som rummer tre lejligheder, i 1996. De seneste små 10 år har de bygget om og til. Stationsbygning og pakhus er sat i stand, blandt andet er facaderne, der oprindelig stod i røde sten, malet hvide.

Stort køkken-alrum

- Det er lige præcis ni år siden, vi flyttede hertil. Vi boede først i det, som det var. Vi har været syv år om at bygge det om. Vi kan jo ikke låne til det herude, så vi har måtte spare op til det, fortæller Jens Ole Mathiesen.

Han og hustruen Jytte sidder ved det lange spisebord i det 80 kvadratmeter store kombinerede køkken-alrum. Der er plads til syv personer på hver side af bordet. I den ene ende af det store rum er der også plads til et hyggehjørne med to lænestole, mens Aubo-køkkenet dominerer rummets anden langside. På den sydlige endevæg dominerer en stor brændeovn og et imponerende ur på væggen. Resten af det tidligere pakhus rummer indgang og teknikrum.

203 kvadratmeter

Mod banen er der bygget til, så boligen også rummer en stue på 33 kvadratmeter, et kontor, et pulterkammer, et soveværelse med walk-inn closet samt et badeværelse med en dejlig stor bruseniche, hvor selv rigtige mænd over 100 kg kan få vand på alle dele af kroppen. Hele lejligheden er på 203 kvadratmeter, oplyser Jytte Mathiesen.

- Nu er det en investeringsejendom, som vi ejer. der er fem lejligheder i alt, og vi bor i den største, siger Jens Ole Mathiesen.

Solidt byggeri

Det tidligere pakhus, hvor portørerne tidligere slæbte stykgodset - det var før lastepallen blev opfundet - er solidt byggeri. Soklen er tilhugget granit og gulvet er armeret beton.

- Husene er opført med stolper i 6 gange 6 tommer mod det normale 4 gange 4 tommer. Det er umuligt at rive ned, fortæller Jens Ole Mathiesen.

Til gengæld måtte parret erkende, at tilbygningen mod banesiden, der var opført, efter pakhuset ikke længere blev benyttet af Statsbanerne, var lige til at rive ned. Det fandt de dog først ud af, da de var kommet så langt med ombygningen, at det alligevel ikke kom på tale, så den blev også renoveret, selv om prisen for renoveringen endte med at blive dyrere end et tilsvarende nybyggeri.

Terrasser og vinkælder

Selv om det har været svært at låne, så er der dog ikke sparet på ret meget. Rundt om husene er der lagt terrasser, så solen kan nydes næsten uanset hvilket verdenshjørne, den står i, og i belægningen ud for pakhusets gavl har parret fået lagt deres egen lille jernbane i form af sveller og et par rækker fliser, der symboliserer et spor.

Nord for pakhuset findes den tidligere stationsforstanderhave stadig. Her havde Jytte og Jens Ole Mathiesen oprindelig planer om at bygge et nyt hus som deres bolig, inden de i stedet besluttede sig for at flytte ind i pakhuset. Så den oprindelige jordkælder, gravet halvt ned i græsplænen har overlevet.

- Der har jeg planer om at indrette min egen vinkælder, smiler Jens Ole Mathiesen. Planer for den tidligere stationsbygning i Tofterup og dens omgivelser løber de to ikke tør for lige med det samme.

Man skal ikke spørge, hvad det har kostet at bygge om. Det har værfet vanvittigt dyrt.
Jens Ole Mathiesen

Jens Ole Mathiesen
Bagvæggen i køkkken-alrummet domineres af en brændeovn og et stort, elegant vægur.
Badeværelset har skabe og bord i marmor med indbygget vask.
Væguret på bagvæggen. Urets drev sidder i den lille kasse i midten.
Det 80 kvadratmneter store kombinerede køkken-alrum med det lange spisebord.
Viktualierummet ligget midt i huset, lige op ad køkkenet.
Stuen på 33 kvadratmeter fungerer mest som tv-stue. Husherren kan lide at se film, så det er indrettet som hjemmebio.
En god stor bruseniche og håndklædetørrer er en selvfølge.
Soveværelset har, til Jytte Mathiesens glæde, et stort walk-inn closet.
På den østvendte bagside er der indrettet en mindre terrasse ud mod den nu nedlagte jernbane.
Jytte og Jens Ole Mathiesen er bevidst om husets historie, og holder mindet om jernbanen ved lige blandt andet gennem dette spor i flisebelægningen, som adskiller hus og have.
Mod gaden er opført denne lille mur, der dels rummer en brevkassen og dels skjuler affaldscontainere.
Stationsforstanderen have med kælder er bevaret. Her har Jens Ole Mathisen planer om at indrette vinkælder.
Det samlede bygningskompleks set fra sydvest med den tidligere stationsbygning forrest.

Stationen i Tofterup

Jernbanen mellem Bramming og Grindsted åbnede for drift den 1. december 1916. Stationerne i Vejrup, Glejbjerg, Agerbæk, Tofterup, Krogager og Grindsted blev alle bygget i løbet af 1916, så de stod klar til åbningen af den nye jernbane.

I 1960'erne blev stationen i Tofterup degraderet til trinbræt, så billetsalg og betjeningen på pakhuset blev lukket. Det sidste persontog kørte den 22. maj 1971, det sidste godstog den 3. juni 2012.

I 1970'erne solgte Statsbanerne stationen fra, og der blev indrettet grillbar og bodega i pakhuset.

Jens Ole og Jytte Mathiesen købte bygningerne i 1996.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce