Annonce
Ugeavisen Ølgod

Tre generationer: Hun har niårig datter og sin mor med til banko

Sarah Nielsen fra Fåborg går fast til banko sammen med sin mor og sin datter på ni år, der dog var hos sin far denne søndag aften. Foto: Tatjana Johnsson
Flere deltagere i Helle Hallens bankospil har holdt banko-traditionen i hævd. De kommer fra barnsben af og tager selv deres børn og børnebørn med.
Annonce

Helle: Når man kører gennem byer som Horne, Sig og Ølgod og mange flere i området, reklamerer byskiltene med bankospil. Det er både idrætsforeninger, medborgerhuse og plejecentre, der inviterer til tallotteri med gevinster. I Helle Hallen spilles der hver søndag aften, hvor omkring 200 mennesker dukker op for at hygge sig om pladespillet.

Sarah Nielsen er 28 år og er oprindelig er fra Fåborg. Hun er en af de yngre spillere i hallen og er afsted med sin mor Gitte. De er ved at arrangere deres plader og anden banko-habengut korrekt ved bordet, mens de nyder en ostemad og en gammeldags æblekage.

- Vi kommer her regelmæssigt, næsten hver søndag, det er ren kvalitetstid. Jeg har også ofte min datter Jashmin med, der er ni år, siger Sarah og tilføjer:

- Jeg har altid tegnesager og en tablet med til Jashmin, for vi spiller længe for en niårig, fra klokken 19 til cirka 22, så hun spiller ikke med i alle spil endnu, men elsker at være med i hallen.

Foran Sarah og Gitte Nielsen står en samling små figurer, der bringer lykke og held i spillet.

Forskel på bingo og banko

- Forskellen mellem bingo og banko ligger i selve bingopladerne og antallet af numre.

- En bankoplade indeholder 15 numre mellem 1 og 90, og den er arrangeret i tre rækker med fem numre i hver. En bingoplade indeholder 5×5 numre mellem 1 og 75.

- Det giver også en lidt anden måde at spille på, da der bliver flere rækker at fylde ud, inden man når til fuld plade.

Kilde: www.letsbingo.dk

Annonce

Banko siden hun var 4 år

Nancy Skjødt fra Esbjerg har spillet banko, siden hun var fire år. Dengang var hun med på slæb med bedstefar og sin mor, så de introducerede hende til spillet, der skulle blive hendes livsstil. Nu er hun 40 år. Hun kommer i mange forskellige byer i området for at spille banko gerne sammen med sin mand og hans bror, som denne aften i Helle.

- Vi spiller banko stort se alle ugens dage, for vi har ikke behov for at sidde i sofaen og se tv hver aften. Ofte sidder vi på de samme pladser af gammel vane, men vi møder ligeså ofte nye mennesker. Jeg kan godt lide den drillende jargon, der er imellem os gamle kendinge i hallen, siger Nancy Skjøtt, mens hendes borddame, Ketty Bundgaard fra Agerbæk, istemmer med et stort grin:

- Ja, godt med dig, du snakker gør du. Men du har jo heller ikke så mange brikker at flytte rundt med.

Og således hygger de sig en søndag aften i Helle Hallen, mens tal fra nummer ét til gamle Ole bliver råbt op i et tallotteri med traditioner, hvor alle interviewede er enige om, at man ikke spiller for at vinde, men for hyggens skyld.

Hvad er bankospil

- Banko er et pladespil, hvor der trækkes numre fra et til ”Gamle Ole”, som er nummer 90.

- Pladepillet bruger ét nummer indenfor det enkelte spil, der kun opråbes den ene gang per spil.

- En opråber udtaler et nummer højt, hvorefter det nævnte tal dækkes på pladen med en brik.

- Spillet går ud på at udfylde en række, to rækker eller hele pladen for at vinde, hvorefter spilleren med de krævede, dækkede tal råber ”banko”.

Kilde: www.danskespil.dk

Dorrit (Duddi) Kristensen fra Sig går fast til banko hver uge. Blandt andet for at komme ud mellem voksne mennesker, da hun passer børn hjemme i privaten. Foto: Tatjana Johnsson
Ketty Bundgaard fra Agerbæk er garvet bankospiller og har været med til at starte spillet op i Helle Hallen tilbage i 70'erne, hvor hun husker, der kunne være 1200 mennesker til nytårsbanko. Ketty har sine børnebørn med, fra de er 10 år gamle. Foto: Tatjana Johnsson
Nancy Skjøtt har spillet banko flere gange om ugen, siden hun var fire år gammel, og har både mand og svoger fast med i Helle Hallen hver søndag. Foto: Tatjana Johnsson
Selvom klokken kun er 18, og bankospillet søndag aften i Helle Hallen starter klokken 19, er der kø til at købe plader og smørrebrød. Foto: Tatjana Johnsson
Helle Hallen er fuld af bankospillere, cirka 220 styks hver søndag aften året rundt. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce