Annonce
Ugeavisen Ølgod

Uffe og Ældre Sagen vil få de ældres hverdag til at blomstre

Uffe Mikkelsen er næstformand hos Ældre Sagen Helle. Han håber meget på, at deres spisearrangement i Tambours Have kan være med til at gøre en forskel for de mange ældre i området, der har været tvunget til at blive hjemme i lang tid. Foto: Martin Jørgensen
Ældre Sagen Helle har netop arrangeret arrangement i Tambours Have, hvor målet er at få folk i området væk fra stuerne og ind i fællesskabet blandt ligesindede.

Helle: Uffe Mikkelsens telefon bimler og bamler. Først kommer der én tilmelding, og to minutter kommer den næste.

- Jeg tror, at de har smidt begivenheden ud på Facebook. Det vidste jeg slet ikke, fortæller den 71-årige næstformand for Ældre Sagen Helle, da Ugeavisen interviewer ham i Tambours Have i Øse.

- Der sker jo ingenting i folks liv for tiden på grund af corona. Vi vil rigtig gerne invitere folk herud i de smukke omgivelser, nu hvor der er blevet åbnet lidt mere op, fortæller den tidligere chauffør for HTH i Ølgod, som nu bidrager til lokalsamfundet ved at være frivillig i Ældre Sagen Helle, som er én af tre lokalafdelinger i Varde Kommune.

Annonce


"Der sker jo ingenting i folks liv for tiden på grund af corona. Vi vil rigtig gerne invitere folk herud i de smukke omgivelser, nu hvor der er blevet åbnet lidt mere op," siger Uffe Mikkelsen, som er næstformand for Ældre Sagen Helle


Rammer det maksimale

Arrangementet kalder de "Spis sammen i Tambours Have". Det strækker sig over dagene 7., 8. og 9. juni 2021. Den første dag er for ældre med udfordringer, mens de to sidste dage er for alle.

- Jeg regner stærkt med, at vi rammer vores maksimale antal deltagere pr. dag, som er 40 personer, fortæller Uffe Mikkelsen.

Arrangementer som disse er vigtige for foreningens 1186 medlemmer, lyder det fra Uffe Mikkelsen. Især i denne tid, hvor meget ellers er blevet aflyst på grund af forsamlingsforbuddet.

- Jeg håber, at det kan være med til at sprede glæde. Vi vil gerne ryste folk sammen, for det har været et hårdt år. Og alle er velkommen til at deltage. Også selvom man ikke er medlem.

Deltagerne er typisk i alderen 65 og opefter, og de kan se frem til en dag med guidet tur fra én af havens medarbejdere. Efterfølgende vil der være grillmad fra Årre Kro.

- Vi har valgt stedet her i Tambours Have, fordi det er et rigtig smukt sted, og her er der frisk luft. Det tror jeg, at mange har brug for.

Alverdens blomster og planter springer ud i Tambours Have. Foto: Martin Jørgensen

Tambours Have

Tambours Have er en offentlig besøgshave, der er resultatet af naturelskeren Gerhard Tambours passion for at samle planter fra alle klodens hjørner og se dem vokse i sin egen have.

Skræddermester Gerhard Tambour lejede i 1939 et stykke jord ved Karlsgårde Sø, hvor han gerne ville fiske. Hen ad vejen lavede han sammen med sin kone en køkken- og frugthave, der senere blev erstattet af blomster og træer. Her i den barske vestjyske natur lykkedes det ham at skabe et plante- og blomsteranlæg i særklasse.

Gennem årene tilkøbte Tambour yderligere jordstykker og udvidede anlægget med en japansk inspireret have og en medicinhave, der blev det sidste værk inden hans død i 1978.

I 1979 blev haven overdraget til den daværende Helle Kommune, nu Varde Kommune, som i dag ejer, vedligeholder og driver haven som besøgshave. Haven bliver årligt besøgt at tusinder af haveelskere fra hele landet. Der afholdes forskellige events hen over sommeren, f.eks. koncerter, foredrag og lysfest.

Haven har en meget aktiv støtteforening, Tambours Haves Venner, der både yder praktisk og økonomiske hjælp til haven.

Kilde: Varde Kommune

Også en urtehave er at finde i Tambours Have, hvor flere af beplantningerne har beskrivelser. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Et forfærdeligt år

Det har på mange måder været et svært år. Uffe Mikkelsen fortæller, at mange af medlemmerne bruger foreningens aktiviteter til at stille deres sociale behov.

- Det har været et forfærdeligt år. Vi plejer at have bowlingdage og datastuer, men det hele har jo været lukket ned. Derfor håber jeg, at folk har lyst til at deltage, så de kan få noget samvær med andre mennesker.

De skiftende restriktioner har også sat sit præg på bestyrelsesarbejdet i Ældre Sagen Helle, der har ni aktive bestyrelsesmedlemmer.

- Det har været svært for os. Vi har jo heller ikke kunne samles, som vi plejer og snakke diverse ting igennem.

Også de mange skiftende restriktioner har gjort tingene meget mere besværlige, end de normalt er.

- Vi har været nødt til at ringe rundt til vores medlemmer, hver gang der har været en aflysning, for mange af dem har ikke mails, hvor man lige kan skrive rundt.

Arrangementet i Tambours Have er det første af flere. Planen er, at turen går til Endelave den 16. juni, hvorefter det årlige årsmøde løber af stablen på den anden side af sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Elever om efterskoleår med corona, nedlukning og aflysninger: - Demotiverende og ensom periode, men samtidig det bedste år nogensinde

Ugeavisen Ølgod

Frustreret Skovlund-forstander i bøn, inden det hele er slut: - Lad os få to normale uger her til sidst

Annonce