Annonce
Ugeavisen Ølgod

Undgå tankemylder: Afsæt tid til din bekymring

Uvished er en af de faktorer, der kan få tankerne på afveje. Mange er ikke gode til at håndtere det, mener Birgitte Sølvstein, der er psykolog med speciale i stress og angst. Arkivfoto
Hvis du tager hånd om dine bekymringer, kan du nå at stoppe dem, før de fører til tankemylder og søvnløse nætter.

Misforstod chefen mig? Trives mine børn? Og hvordan tjener jeg penge til huslejen i næste måned?

Det er helt normalt at gruble og bekymre sig, men begynder det at overtage din nattesøvn og dræne dig for energi, så er det tid til at stoppe op.

- Jeg møder meget ofte folk med tankemylder, og særligt nu, hvor der er så meget uvished, hvilket mange ikke er gode til at håndtere, siger Birgitte Sølvstein, der er psykolog med speciale i stress og angst.

- Vi vil så gerne kende fremtiden, men hvis vi ikke ved, hvor vores løn skal komme fra, eller hvornår børnene kommer i skole igen, så kan det føre til tankemylder for nogle, fortsætter hun.

Tankemylder kan være, når den ene negative tanke føder den næste, og små ligegyldige fejl pludselig fremstår som store katastrofer.

En af de typiske årsager til tankemylder er, hvis vi er for pressede eller stressede.

- Kroppen går i alarmberedskab i forbindelse med stress, hvilket får sindet til at køre i overgear med tanker, der er svære at slukke for, forklarer Birgitte Sølvstein.

Det er individuelt, hvad der hjælper alt efter, hvad der ligger bag tankemylderet, men gør du ikke noget ved det, kan det føre til handlingslammelse, træthed og mangel på klarhed, fordi du ikke får din søvn.

Er det stress, der får dine tanker ud af kontrol, så prøv at sænke tempoet ved at bevæge dig langsommere, når du gør ting.

- På den måde kan man få krop og tanker mere i synk, fordi tænkningen kommer til at handle om det, man har gang i her og nu, siger Birgitte Sølvstein.

Vender dit tankemylder tilbage, så prøv at fokusere på dit åndedræt eller på dine fødder, der går.

Har du en reel bekymring, så skriv den ned, og gå konstruktivt til den.

- Afsæt et kvarter hver dag, hvor du bekymrer dig alt det, du vil, og resten af dagen, der parkerer du det, siger psykolog Trine Moll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce