Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ungt par gør en forskel for 16-årige Stephanie

Tre venner der står sammen, og får det bedste ud af hinanden under de givne omstændigheder, når det handler om en diagnose og en aflastningsordning. Foto: Tatjana Johnsson
Kæresteparret Maja og Nicolai hjælper Stephanie, der lider af epilepsi.
Annonce

Tistrup: Selvom man er under uddannelse, og kun er 19 og 21 år gammel, så kan man sagtens have overskud til, at være der for andre. Det er Nicolai Tegewaldt og Maja Bjerregaard Frandsen i Tistrup et godt eksemepl på. De aflaster familien Halcrow, og det unge par har stor glæde af at få besøg af 16-årige Stephanie i Alslev, der har diagnosen epilepsi.

- Min og Stephanies far var på Balkan sammen under krigen i Jugoslavien, så vores familier kender hinanden, siger Maja Bjerregaard Frandsen, der læser til socialrådgiver i Esbjerg, og tilføjer:

- Sådan kom det i stand, at vi siden september har haft fornøjelsen af Stephanies besøg et par gange i måneden og indimellem til en overnatning.

Jeg har rigtig meget brug for at komme udenfor, når det begynder at blinke for mine øjne.

Stephanie Halcrow

Annonce

Specialklassen

Stephanie går i specialklasse på Lykkegårdsskolen i Varde, og er en helt særlig ung kvinde, der lever med diagnosen epilepsi. Stephanie taler hurtigt, og lukker ofte øjnene i længere tid, og trækker sig ofte lidt ind i sig selv, når der samtales.

- Jeg tror, vi er omkring 11 i klassen, og jeg elsker matematik, men lige nu i coronatider, mangler jeg mine valgfag, som er tysk og kreative fag, siger Stephanie Halcrow.

Stephanie er ikke specielt høj i forhold til sin alder, og hun gad godt fysisk at veje meget mere.

- Jeg kunne godt tænke mig at være bedre til idræt og svømning. Engang var jeg faldet i vandet, og så kom min far og reddede mig fra at drukne, siger Stephanie roligt konstaterende.

Annonce

Naturen giver ro

Engang imellem får Stephanie en form for epileptiske anfald, som ofte kommer, når hun enten er stresset eller ovenud begejstret.

- Jeg har rigtig meget brug for at komme ud, når det begynder at blinke for mine øjne, siger Stephanie, der elsker at gå ture og være ude.

- Vi er altid meget udenfor, når Stephanie besøger os. Vi går ture. Medbringer picnickurv og spil for eksempel med ned i anlægget her i Tistrup. Eller ved Letbæk Mølle, eller vi tager en tur til Nysø eller bare ud i haven, hvor vi tænder bål, og bager snobrød og pandekager, siger Nicolai Tegewaldt, der går på HF i Varde, og drømmer om at blive revisor.

- Jeg kan faktisk rigtig godt lide at lave mad, gamle danske retter, selvom jeg har alt for svært ved at tage på, måske fordi jeg får så meget medicin, siger Stephanie, der også elsker madkundskab i skolen.

- Vi bager tit brød og kager sammen, og laver koldskål og madpandekager, siger Maja.

Værd at vide om epilepsi

- Der findes mange typer af epilepsi og mange former for epilepsianfald.

- Epilepsi er altså ikke ”bare” en enkelt sygdom.

- De udfordringer epilepsien kan give er blandt andet afhængig af, hvor man er i livet aldersmæssigt. Ligesom ens køn også spiller en rolle.

- Epilepsiforeningens overordnede formål er at arbejde for, at mennesker med epilepsi begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Hos dem kan man altid søge råd og vejledning.

www.epilepsiforeningen.dk

Annonce

Nærvær og brætspil

Kun én gang har Maja og Nicolai haft brug for at ringe efter hjælp, når de har haft besøg af Stephanie.

- Vi skulle ud og bowle, og så fik Stephanie pludselig kramper, og blev stiv som et bræt, siger Maja, og tilføjer:

- Vi ringede faktisk til Stephanies bedstemor, fordi vi synes, hendes mor og far skulle have fred til at være til fest, siger Nicolai, og nu ved vi, at vi kan placere en pegefinger lige under næsen på Stephanie med et lille tryk, så falder hun til ro igen.

- Min lillebror ved også altid, hvad man skal gøre, hvis jeg får det skidt, siger Stephanie, der der elsker at spille for eksempel Fisk, brætspil og Uno med Nicolai i køkkenet i Tistrup.

- Vi elsker at være sammen alle tre, det er rigtig hyggeligt, og vi er gode for hinanden siger Maja, der lige har været i praktik på familierådgivningen "Kontakten" i Esbjerg.

Det bedste sted for Stephanie Halcrow at være, når det begynder at blinke for øjnene og et epilepsianfald er på vej, er faktisk udenfor. Det giver ro at være i naturen, siger hun. Foto: Tatjana Johnsson
Nicolai Tegewaldt og Stephanie Halcrow kan god tlide at udfordre hinanden, når Stephanie er på besøg især med forskellige brætspil. Foto: Tatjana Johnsson
Stephanie Halcrow og Maja Bjerregaard Frandsen hygger sig sammen om madlavning, når Stephanie er i aflastning. Foto: Tatjana Johnsson
Nicolai Tegewaldt og Stephanie Halcrow kan godt lide at konkurrere i spil. Foto: Tatjana Johnsson
Et par dovne katte følger med i køkkenet i hjemmet i Tistrup. Foto: Tatjana Johnsson
Maja Bjerregaard Frandsen og Nicolai Tegewaldt har Stephanie Halcrow (th) i aflastning, fordi hun lider af epilepsi. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce