Annonce
Ugeavisen Ølgod

Vi skal ikke være lykkelige hele tiden

Psykoterapeut i Ølgod Hanne Christensen er vant til at have forældre i konsultationen, der er bange for, at deres børn ikke er lykkelige nok. De skal lære at livet indeholder det hele - også for deres afkom. Lige fra angst til tryghed. Arkivfoto: Henrik Cramon
Psykoterapeut Hanne Christensen oplever at tabuer kun kan brydes, hvis vi glemmer forestillingen om det perfekte liv.
Annonce

Ølgod: Incest, angst, selvmordstanker, utryghed, vrede er ligeså aktuelle tabuer i dag mellem børn, unge og forældre, som i 1890'erne, hvor 7-kantens ungdomsstykke "Spring Awakening" foregår.

- Som psykoterapeut oplever jeg dagligt, hvorledes forældre ikke aner, hvordan de skal håndtere deres børn og unges problemer og udfordringer, siger Hanne Christensen og fortsætter:

- Det er vigtig at forældrene allerede fra barndommen af, får forklaret i ord og handling til deres børn, at livet handler om det hele; at være lykkelig i øjeblikket, at føle, tåle og udholde. Lykke er ikke en statisk tilstand, og vi kan ikke være trygge og glade altid, det er mennesket slet ikke indrettet til. Alle kan have lyst til at skride fra det hele ind imellem.

Lykke er ikke en statisk tilstand, og vi kan ikke være trygge og glade altid, det er mennesket slet ikke indrettet til. Livet må godt gøre ondt indimellem, det er helt normalt.

Psykoterapeut Hanne Christensen

Annonce

Det hele menneske

Men hvordan griber man det så an at få talt med sine børn og unge om store livstabuer?

- Først og fremmest skal forældre af i dag stoppe med at gøre alt for at svøbe børnene ind i at de ikke må føle vrede, angst og utryghed. Det er ikke nødvendigt med en forfærdelig lykkelig barndom. Den tankegang hører faktisk ingen steder hjemme.

Annonce

Lytte og vise nysgerrighed

- Når de unge bringer deres problemer på banen, eller man spørger ind til, hvad der er galt, så er det en god ide at forholde sig til problematikken som forældre ved at vise nysgerrighed og lytte. Forældre behøver ikke at sige, at de har følt det samme og komme med deres egne livshistorier. Det er en god idé som udgangspunkt at forholde sig lyttende og vise respekt for de unges problemer og at kunne favne hele paletten. Også når vores børn og unge har det mindre godt, siger Hanne Christensen og tilføjer:

- Og så er det værd at huske på, at det ikke altid er de andres skyld. Man må tage ansvar for sit liv, og give sig selv lov til at gennemleve hele spektret fra angst og usikkerhed til glæde og lykke. Sådan er det at være et rigtig menneske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce