Annonce
Ugeavisen Ølgod

Viggo passer på oldtiden for at forstå fremtiden

Viggo Hansen er formand for Byskovens Venner i Ølgod. Interessen for natur og kultur stammer fra hans tid som aktiv orienteringsløber i området. Arkivfoto: Henrik Cramon
Fem kilometer syd for Ølgod ligger Drivvejen og Tinghøjene gemt fra fordums tid. Et fredet område, som kun få kender til. Det vil Viggo Hansen, der er formand for Byskovens Venner, gerne lave om på, fordi han synes, det er en overset kulturperle i Ølgod.

Ølgod: Skjult bag træerne ligger et lille hedeområde med navnet Tinghøje. Her ligger i et fredet område fem store gravhøje fra bronzealderen dateret 1800-1100 år .f. kr. Et par gamle hjulspor på stedet er udaterede, men med sikkerhed er de ældre end højene. Viggo Hansen, der er Formand for Byskovens Venner i Ølgod, er dybt fascineret af lokalhistoriens vingesus.

- I middelalderen var Tinghøje et tingsted for området, hvor byens frie mænd mødtes en gang i ugen for at styre lov og ret, fælde domme og træffe andre vigtige beslutninger, siger Viggo Hansen og fortsætter:

- Grunden til at vælge så ensomt et sted var, at der i byerne på tinge var rigeligt med druk og uskikkelighed i tiden, siger Viggo Hansen med et smil.


I middelalderen var Tinghøje et tingsted for området, hvor byens frie mænd mødtes en gang i ugen for at styre lov og ret, fælde domme og træffe andre vigtige beslutninger.

Viggo Hansen


Senere i historien - fra 1750 - blev tinget afholdt på Lyne Kro, dernæst på Sækbæk Kro og fra 1817 i Varde, hvor øvrigheden og herredsfogden boede.

- Min fascination omkring lokalhistorie starter egentlig med, at jeg i mange år var orienteringsløber her i skov og natur omkring Ølgod, siger han og tilføjer:

- I mange år var jeg ansat på HTH i Ølgod, men valgte efter en kræftsygdom og i efterlønsalderen,at drage sydpå på eventyr, hvor min kone og jeg har boet i ti år og selv bygget et hus i Frankring.

Familie trak parret tilbage til Ølgod, og da der manglede en formand for Byskovens Venner, takkede Viggo Hansen ja.

Tinghøjene og drivvejen er historie fra gamle dage helt tilbage til oldtiden, som Viggo Hansen gerne fortæller mere om. Måske endda på en guidet tur, hvis interessen er der. Arkivfoto: Henrik Cramon

- Jeg løber desværre ikke orienteringsløb mere på grund af to nye knæ, siger 82-årige Viggo, der til gengæld går rigtig mange ture i skoven og desuden viser folk rundt på guidede ture og formidler den lokale historie, så man bedre forstår den nutid og den fremtid, der skabes over tid.

Gravrøvere

I dag kan man opleve en rekonstruktion af et rektangulært tingsted ved Tinghøjene og en stendysse, der begge er fra 1900-tallet.

- Gravhøjene fik ikke lov til at være i fred. Der har været gravrøvere forbi, og de har tjent penge ved at sælge fund til både museer og samlere i slutningen af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet, hvilket heldigvis er ulovligt i dag, siger Viggo Hansen, der ærgrer sig over den historiefortælling, der er gået tabt på grund af gravrøveri.

Find vej til Tinghøjene og drivvejen

  • Sådan finder du vej ud til det to hektar fredede område Tinghøje syd for Ølgod.
  • Der er skilt fra Bladerupvej mellem Strellev, Ølgod og Hornevejen.
  • Fra parkeringspladsen er der cirka 800 meters gågang til Tinghøjene.

- Det er viden tabt, man aldrig kan få igen, siger han.

Annonce

Alsang ved Ølgod

Under 2. Verdenskrig opstod "Alsangstanken".

- Danskere over hele landet samledes på bestemte tidspunkter for at synge sammen. Da alsang var på sit højeste, sang mere end 700.000 mennesker fædrelandssange over hele Danmark, siger Viggo Hansen, der ved, at det også er foregået ved Tinghøjene.

Annonce

Vejspor og handelsvej

Vejspor elle rettere hjulsporene ved Tinghøjene er endnu ældre end højene. Helt nøjagtig, hvor gamle vides ikke.

- I årtusinder har studedrivere og handelsfolk fulgt et net af drivveje langs den jyske vestkyst, siger Viggo Hansen.

Tinghøjene ved Ølgod fortæller historier fra en svunden tid, hvor store beslutninger blev taget her på tinge. Privatfoto

Okser og heste var de største eksportvarer. Gæs var der også på vandring. Og for at de kunne holde til at vandre langt, blev deres fødder smurt ind i tjære og grus.

Annonce

Okser som eksportvare

I midten af 1500- tallet blev der alene i Ribe udskibet 11.400 okser.

- Uld og jydepotter og kniplinger var også en eksportvare fra både Vest og Sønderjylland, siger Viggo Hansen.

Først i midten af 1800-tallet overtog jernbanen transporterne.

Viggo Hansens passion for lokalhistorie stopper aldrig. Det er hans hjertesag, og han kan altid kontaktes om guidede ture.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce