Annonce
Ugeavisen Ølgod

Yoga hænger sammen med meditation, moral og restriktioner

Helle Dayal fra Klanghuset i Stausø mediterer både på lyd, billede og åndedræt. Privatfoto
Helle fra Klanghuset i Stausø dyrker yoga og meditation, fordi det hænger sammen, når det handler om at tømme sindet.
Annonce

Stausø: I Stausø ligger Klanghuset, der drives af Helle Dayal og Ramji Singh, der underviser i yoga, meditation og lydterapi.

- Yoga er også meditation. Så yoga er både fysiske stillinger og stræk, åndedrætsøvelser, meditation og koncentrationstræning, men også moralske dyder og restriktioner, siger Helle og tilføjer:

- Den yoga, mange mennesker møder i Vesten, er dog en noget udvandet udgave, som er blevet mere fitness-præget, hvor man tildels har glemt meditationen.

Annonce

Yoga og meditation hører sammen

Hos Helle og Ramji hænger yoga og meditation uløseligt sammen, og de benytter sig af mange former for meditation.

- Meditation er ofte noget andet end det, folk lige forestiller sig. De fleste kender meditation som den udgave, hvor man bare sidder stille med lukkede øjne og prøver at tømme sindet. Men man kan meditere både på lyd, på et billede og på åndedrættet og lignende, siger Helle.

I dag møder mange meditation under betegnelsen mindfulness.

- Vi bruger især meditationer, hvor vi mediterer med en kombination af chanting og bevægelse. Det vil sige, at man igen og igen gentager den samme lyd og simple bevægelse. Det kan være en lille bevægelse af  fingrene, eller større bevægelse af armene, siger hun.

Annonce

Meditation for børn

Det er også sådan, at Helle laver meditation med børn. Med lyd og bevægelse.

- Med børn bruger jeg især, at de sidder i en rundkreds og mediterer som gruppe. Bevægelsen kan være at klappe hos sig selv og så klappe til dem, man sidder ved siden af, med hænderne ud til siden. I takt med de abstrakte ord, som man gentager.

Meditation handler om at tømme sindet og forankre sig i nuet.

- Så når du går en tur ved havet og lader sanserne suge naturen ind, og du ikke tænker på andet, ja så mediterer du faktisk også. Eller måske er du i en meditationstilstand, mens du strikker eller ordner have, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

35 års jubilæum

Annonce