Annonce
Byggeplaner

Østerbrogade 190: Boligforening kunne selv have overtaget omstridt grund

Lægeforeningens Boliger bag ved de omstridte højhusplaner blev tilbudt at overtage grunden gratis. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Lægeforeningens Boliger kunne have overtaget Østerbrogade 190 gratis og have undgået byggeri på grunden, men de mente, at det ville blive for dyrt at have den i længden.
Annonce

På mandag skal politikerne tage stilling til, om der skal bygges ungdomsboliger i seks etager på Østerbrogade 190 ganske tæt på lejlighederne i Lægeforeningens Boliger lige bagved.

Byggeriet er stort set inden for rammerne af kommuneplanen og skulle egentlig ikke behandles politisk, men efter naboprotester og omtale i Østerbro Avis i juni er det nu en sag i teknik- og miljøudvalget, som har det på dagsordenen på mandag.

Det almennyttige selskab Lægeforeningens Boliger havde for fire år siden mulighed for selv at overtage grunden og dermed undgå byggeri.


Vi havde ikke råd til at betale ejendomsskatter og samtidig også vedligeholde et rekreativt område uden markant huslejestigning

Peter Jørgensen, formand, Lægeforeningens Boliger


Det var Lægeforeningens Boligers Fond, som efter Københavns Kommunes fritagelse for ejendomsskatter bortfaldt, mente sig nødsaget til at sælge, oplyser partner og advokat Steen Raagaard Andersen fra firmaet Lund Elmer Sandager, som administrerer fonden.

Annonce

Skatter og vedligehold

Fonden tilbød boligselskabet at overtage grunden gratis, men boligselskabet afslog. Det ville blive for dyrt for dem i længden, mente de.

- Vi havde ikke råd til at betale ejendomsskatter og samtidig også vedligeholde et rekreativt område uden markante huslejestigninger, mener formanden for Lægeforeningens Boliger, Peter Jørgensen.

Tilbage i 1970'erne havde der ligget benzintank, men gennem mange år havde det udviklet sig til et grønt område, som ofte ikke var særlig velplejet, populært kaldet Birthes eller Toves Have. Lægeforeningens Boliger havde et forslag til, hvordan et rekreativt grønt område kunne udvikle sig, og de håbede, at kommunen ville købe grunden.

Det skete ikke. I stedet købte ejendomsselskabet 'Østerbrogade 190' grunden for 1,875 millioner kroner.

Annonce

Tilbyd anden grund

I Lægeforeningens Boliger var Peter Jørgensen på det rene med, at der skulle bygges på grunden, men han havde ikke forestillet sig sådan et højhusbyggeri, der ville skygge for lejlighederne bagved.

I første omgang var Lægeforeningens Boliger præsenteret for byggeri i en etage, og det kom noget bag på dem, da det senere ændrede sig.

Der tegner sig et politisk flertal for at bremse byggeplanerne modsat embedsmændenes indstilling, som også Sions Kirke føler sig stærkt generet af.

Østerbro Lokaludvalg foreslår, at kommunen køber grunden, og Peter Jørgensen fra Lægeforeningens Boliger supplerer, at kommunen så kan tilbyde 'Østerbrogade 190' en anden grund at bygge ungdomsboliger på, for eksempel på gasværksgrunden. Et såkaldt mageskifte.

Hvor skal vi dog bygge? Og hvad med det grønne?

Der mangler boliger til unge, billige boliger og boliger til socialt udsatte i København. Samtidig holder vi af vores grønne områder, som er vigtige for et godt liv, og kommunen har indgået en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at fremme det grønne og naturen. I den kommende tid skildrer Østerbro Avis nogle af de steder, hvor der er uenighed om, hvorvidt der skal bygges eller ej. Vi vil også gerne finde steder, hvor der ikke er modstand mod byggeri. Kom gerne med input til thomas@osterbroliv.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Havnetunnel: En helt sort idé

Debat

Bedre muligheder for svømmeglade

Annonce