Annonce
Børn

Berømt børnehave er reddet: Beboere nedstemte bestyrelse

Demonstration mod at nedlægge børnehaven i Hjortøgade inden det ekstraordinære afdelingsmøde. Beboerne fulgte demonstranterne, og et stort flertal stemte nej til at opsige børnehaven. Foto: Morten Erik Hansen 
Børnehaven Cobra med de berømte malerier, som har ligget i Hjortøgade siden 1926, skal fortsat være en del af bebyggelsen, har beboerne i boligforeningen besluttet.
Annonce

Der var ingen tvivl, da stemmerne skulle tælles, da der mandag aften var ekstraordinært afdelingsmøde i AAB afdeling 23 på Østerbro.

Et massivt flertal af beboerne i afdelingen stemte imod bestyrelsens forslag om at opsige Børnehaven Cobra i Hjortøgade, til gengæld for at boligafdelingen selv skulle have større lokaler.

- Det var alletiders, at det blev nedstemt meget tydeligt, siger Morten Erik Hansen, der som beboer i afdelingen har kæmpet for at beholde børnehaven. Og han kunne glæde over, at et stort flertal er enige med ham.


Jeg har mødt beboere i afdelingen, som synes, at børnehaven er en del af nabolaget, som bare skal være der

Jannie Rostgaard Thaarup-Hjeds, mor til barn i børnehaven Cobra


Jannie Rostgaard Thaarup-Hjeds kunne ikke stemme, da hun bor i en anden boligafdeling lige ved siden af. Men da hun har et barn i børnehaven, og tidligere har haft sin ældste barn dernede også, så hun er særdeles tilfreds med afgørelsen.

- Jeg er glad for det. Og det er da også det indtryk, jeg har fået, når jeg har mødt beboere i afdelingen, som synes, at børnehaven er en del af nabolaget, som bare skal være det. De synes, det er hyggeligt og trygt, og der skal være plads til børn, siger hun.

Annonce

Kendte kunstnere bag udsmykning

Børnehaven har under forskellige navne ligget i gaden siden 1926, hvor boligafdelingen blev bygget, og er blevet berømt langt ud over lokalområdets grænser, fordi en række senere så berømte malere som blandt andet Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Ejler Bille, Else Alfelt og Henry Heerup udsmykkede børnehaven med fantasifulde malerier i 1944.

Jorn havde barn i børnehaven, og kunstnerne fik fedtemadder som løn for udsmykningen. Få år senere var flere af dem, som udsmykkede børnehaven, med til at danne den grænseoverskridende bevægelse Cobra, som børnehaven de senere år har taget navn efter.

Asger Jorns søn Troels med barnebarnet Emma og oldebørnene Arlo og Walther under restaurering af værkerne i børnehaven i 2017. Foto: Michael Paldan 

Malerierne var efterhånden nedslidte, men de og børnehavens lokaler blev renoveret med penge fra forskellige fonde for over syv millioner kroner for et par år siden. Her var Asger Jorns søn Troels Jorn koordinator i at skaffe støtte.

Annonce

Ønske om lokalerne til afdelingen

Bestyrelsen i AAB afdeling 23 ville benytte lokalerne til afdelingen selv, da de mener, at der mangler større fælleslokaler til møder til beboerne, samtidig udtrykte formand Gunvor Abrahamsen også ønske om flere arrangementer for folk udefra, hvis AAB overtog lokalerne, så kunsten blev mere tilgængelig.

Men sådan gik det ikke. Gunvor Abrahamsen bekræfter, at bestyrelsens forslag blev massivt nedstemt, og hun har ikke flere kommentarer efterfølgende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Arkitektur

Nu kan du indstille Årets Arne 2021

Børn og natur

Forskere i små størrelser

Kultur

Nyt byrumsmøbel foran Krudttønden

Debat

Hvorfor bliver sport nedprioriteret?

Annonce