Annonce
Pris på ildsjæle

Boldklubben Skjold vinder årets kulturpris: Det er mere spændende at bygge bro end at være i en fodboldsilo

 Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) overrækker Østerbro Kulturpris til Skjolds formand Jan Sørensen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Byrd 
Boldklubben Skjold er en af Danmarks største fodboldklubber og har vundet Østerbro Kulturpris for at bygge bro til kunst, socialt arbejde og sundhed.
Annonce

Godt at det kunne lade sig gøre at mødes uden zoom og Skype, lød det fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

Det var første gang, at komitéen, som uddeler Østerbro Kulturpris, mødtes fysisk i år, da vinderen skulle kåres en festlig aften, hvor der naturligvis skulle tages hensyn til coronasituationen i 2020.  Beslutningen om hvem der bliver nomineret, og hvem der vinder, foregår normalt i fællesskab omkring et bord. Men i år blev det aftalt digitalt.

- Fællesskabet former os, for hvad betyder det at sejre, hvis man ikke gør det sammen med nogen? lød det retoriske spørgsmål fra kulturborgmesteren, der dermed samtidig var med til at afsløre årets vinder, som, hun lagde vægt på, rækker ud til både udsatte børn og motionsbold for ældre herrer og alle mulige andre.


Vores dør står åben, vi er sgu friske på hvad som helst


Den 105 år gamle fodbold Boldklubben Skjold vandt Østerbro Kulturpris 2020, og på vegne af klubben modtog formand Jan Sørensen pokalen på scenen.

Kunstnerisk konsulent i Boldklubben Frank Altschul Jensen har udvalgt Thorgej Steen Hansens udstilling ”Viva, Olé a Go-Go” i Skjolds omklædningsrum for tiden. Foto: Boldklubben Skjold

- Det at få en pokal i fodbold er en ting. Jeg er stolt af at komme ind på den her scene og bygge bro til kunst, socialt arbejde og sundhed, lød det fra Jan Sørensen, der rakte armen frem om samarbejde til de øvrige fire nominerede foreninger og netværk på Østerbro, som var indstillet til årets kulturpris: Københavns Håndboldklub, Vennepunkt, Østerbro Billedskole og Østerbro Musikskole.

- Vores dør står åben, vi er sgu friske på hvad som helst, sagde han.

Annonce

Bro i stedet for silo

Selvom Boldklubben Skjold er over 100 år, og formand Jan Sørensen er tredje generation i sin familie i klubben, så kan man ikke beskylde klubben eller ham for at lide af vanetænkning.

En kunstnerisk konsulent Frank Altscul Jensen, som udvælger udstillinger til omklædningsrummet, fællesspisning, træning af forældre sideløbende med deres børn, motionsbold for ældre og målrettede tilbud til udsatte børn og forældre. Det er blandt nogle af de mange initiativer, som Boldklubben Skjold har sat i søen de senere år.

Derudover har de i mange år drevet fritidshjem og Åben Hal, hvor børn og forældre kan dyrke aktiviteter i vinterhalvåret i Østerbrohuset i weekenden.

Og så er Boldklubben Skjold i øvrigt en af Danmarks største fodboldklubber med over 2000 medlemmer.

- Jeg synes, at det er skidespændende at bygge bro i stedet for at være i en fodboldsilo, siger han og konstaterer, at klubben ligger lige bag ved Parken.

- FC København vinder meget mere end os og har mange flere penge, vi skal kunne noget andet. Akkurat som hvis man var en kaffebar, der lå lige ved siden af Starbucks. Vi skal være vedkommende, siger han.

Annonce

Stiftet i Brumleby

Jan Sørensen hæfter sig ved Boldklubbens Skjolds historie som er vokset ud af Østerbros arbejderkvarterer, det sociale engagement har været der fra begyndelsen, da klubben blev stiftet i Brumleby 1915 få meter fra de nuværende klublokaler på Østerbro Stadion.

- Engang var det den helt store diskussion i Skjold, om vi skulle melde ud af Arbejdernes Boldspilsunion og ind i DBU, fortæller Jan Sørensen. Det skete i 1930'erne.

Boldklubben Skjold er en af landets største fodboldklubber.

Omkring 2000 var klubben for første gang med i divisionsfodbold og opnåede endda en femteplads i 1. division et år, og der blev drømt om superliga. Men højt at flyve, dybt at falde, for omkring 10 år siden var Skjold i dybe økonomiske vanskeligheder, og Jan Sørensen trådte til.

- Jeg vidste, at der var store problemer, men ikke at de var så store. Vi brugte de første fire år på at få styr på biksen, siger han. Nu kan der kigges fremad, og Superligaen er slet ikke noget, man spekulerer på, men det er andre projekter.

Annonce

Hyldest til fællesskab

Aktuelt nævner han, at der kan være et samarbejde på vej med at få patienter inden for psykiatrien i gang med fodbold.

De 30.000 kroner, som vinderen af Østerbro Kulturpris modtager, skal bruges til endnu mere fællesskab på Østerbro.

Jan Sørensen kan godt tænke sig at give noget tilbage til Skjolds mange frivillige, men han forestiller sig, at klubbens medlemmer skal inddrages i, hvordan det præcist skal ske.

Østerbro Kulturpris

Østerbro Kulturpris er på 30.000 kroner og uddeles hvert år til en forening, netværk eller initiativ på Østerbro, som gør en forskel for hele bydelen. Pengene skal gå til nye udviklingsprojekter på Østerbro.

Det er Kultur Ø, som styrer de kommunale idræts- og kulturinstitutioner på Østerbro, som står for prisen med Danske Bank Østerbro som sponsor og Østerbro Avis som samarbejdspartner.

En dommerkomité med deltagere fra Kultur Ø, Danske Bank, Østerbro Avis samt andre kulturpersonligheder på Østerbro - i år direktør for Østerbros Teater Emmet Feigenberg og kommunikationsmuseet Enigmas direktør Jane Sandberg - og den siddende kultur- og fritidsborgmester - Franciska Rosenkilde - udvælger, hvem der skal nomineres ud fra borgernes indstillinger og også kårer en vinder.

Udover Boldklubben Skjold var Vennepunkt, Københavns Håndboldklub, Think.dk, Østerbro Billedskole og Østerbro Musikskole nomineret i år.

Tidligere vinder af Østerbro Kulturpris

2013: Fritidsforeningen Kildevæld

2014: Copenhagen Cultural Network

2015: ØsterGro

2016: DUI Leg & Virke

2017: Kunst2100

2018: Salonen

2019: Østerbro Gadehaver

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Historisk

Tiden går, Under Uret består

Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Festival: På sporet af klimaet

Kultur

Klimadebatten belyses med humor og sang

Debat

Havnetunnel: En helt sort idé

Annonce