Annonce
Miljø

Borgere i chok: Gamle træer fældet i Danmarks ældste villakvarter

Simon Bang markerer sin mod træfældning på Rosenvængets Sideallé. Nu er seks træer fældet. Foto: Thomas Frederiksen
Ny husejer i Rosenvængets Kvarter har ladet gammelt lindetræ samt tre bøgetræer fælde. De bliver erstattet af seks nye træer, og lindetræet var sygt og til fare, lyder forklaringen.
Østerbro Avis har modtaget billeder af stammerne af såvel lindetræet samt et af bøgetræerne (billedet), der skulle vise, at der har været råd i dem. Privatfoto

- Stedets ånd er dræbt, står der på et skilt, som kunstneren Simon Bang, der bor på Rosenvængets Sidevej holder op foran fire træer, der er ved at blive fældet.


Det ligner efterhånden et parcelhuskvarter i en forstad. De kan have deres ret til det, men huset er en del af et miljø, som vi værner om, og det er uden respekt for stedets ånd.

Simon Bang, beboer, Rosenvængets Sideallé


Han er en af flere beboere i kvarteret, som har kontaktet Østerbro Avis, efter de er blevet rystet over at se, at træerne var på vej til at blive fældet, og som, når disse linjer læses, er væk.

- Det ligner efterhånden et parcelhuskvarter i en forstad. De kan have deres ret til det, men huset er en del af et miljø, som vi værner om, og det er uden respekt for stedets ånd. Det er en tragedie, mener han og peger dermed også på flere andre ændringer gennem de seneste 15 år.

Andre gamle træer er fældet, og tilbage i nullerne blev to gamle villaer fra 1870'erne - som blandt andet husede Det Franske Institut - revet ned. Alt sammen i det som betegnes som Danmarks ældste villakvarter blandt andet karakteriseret ved høje træer.

Træer fældes i Rosenvænget-kvarteret. Foto: Thomas Frederiksen

- Det er ærgerligt, når man tænker på kvarterets historie, selvom det nogen gange kan være nødvendigt at fælde træer. Det er en del af kulturmiljø, lyder det fra en anden beboer, Anne Olsen, og en tredje,  Signe Horst Petersen, som kommer forbi, mens Østerbro Avis er der, udbryder spontant:

- Det er nogle af de sidste gamle træer i kvarteret, hvor er det dog trist.

Annonce

Træet var sygt

De tre beboere er uforberedte på det og mener, at de burde have fået besked om disse ændringer i forvejen.

Det er en familie, som flytter ind, og herfra lyder det, at det store lindetræ på hjørnet af Rosenvængets Allé og Rosenvængets Sideallé var så sygt, at det måtte fældes for ikke at være til fare.

Derudover lægger de nye ejere vægt på, at de planter seks træer i stedet for de nuværende fire.

- Jeg forstår godt, hvis enkelte beboere i kvarteret synes det virker voldsomt i øjeblikket. Men jeg er overbevist om, at når de nye træer er sat, og tingene vokset lidt til, vil der være forståelse for, at træer desværre ikke holder evigt, og at man med jævne mellemrum bliver nødt til at forynge bestanden, lyder det fra Martin Mikkelsen, som flytter ind sammen med sin kone og parrets fire børn.

Hustruen Anna Sofie Gjerluf Mikkelsen, fortæller, at hun er født og opvokset i kvarteret, og at hun og familien har den største kærlighed og respekt for kvarteret og dets historie. Hun nævner samtidig, at hun har fået positive tilkendegivelser fra andre i kvarteret, og Østerbro Avis har da også hørt positive ytringer omkring planerne.

Familien mener, at de træer, som de planter i stedet vil give området værdi - et platantræ vil komme til at stå lige over for det gamle platantræ på Rosenvængets Allé, og de peger på, at der også vil være gode erstatninger for bøgetræerne - nemlig robinier.

- Robinierne er valgt, da de blomstrer smukt om foråret og  vil give yderligere liv og farvespil på fortov og mod huset. Det vil ligeledes give beboerne i etageejendommen bedre og videre udsigt ud over kvarterets tage i en større del af året, siger han.

Annonce

Mere eksotisk

Nogle af beboerne sætter dog pris på de særdeles høje træer, som der er i dag. De, som Østerbro Avis taler med, forstår godt, at lindetræet skal fældes, hvis det er sygt. Men de undrer dig over, at de tilsyneladende sunde bøgetræer også skal lade livet.

Her peger Martin Mikkelsen på, at bøgetræernes rødder skader kloakeringen, og der er råd i træerne og svamp i roden. Derudover mener han, at de kommende træer vil være mere i overensstemmelse med områdets historie og ånd.

- I vejledningen for træbeplantning for kvarteret fremgår det, at man i kvarterets ånd gerne ser ”eksotiske” træarter valgt fremfor hjemlige for at understrege kvarterets datering til 1800-tallet. Derfor er robinier valgt, også fordi de i modsætning til bøgene er lystræer og dermed giver langt mere solspil på fortov og i haven på sigt end en fuldt lukket bøgelund, udtaler han.

Martin Mikkelsen fortæller i øvrigt, at han i god tid har været i kontakt med grundejerforeningen i området om ændringerne. Dermed mener han, at familien har informeret omgivelserne.

Københavns kommune er også orienteret, men kommunen oplyser, at de har ikke skullet give tilladelse, da træerne står på privat grund og ikke er erklæret bevaringsværdige.

_

Annonce
Annonce
Byudvikling

Dysten om det grønne Nordhavn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Østerbro skal fungere i hverdagen

Debat

Tak for hjælpen i teltene

Annonce