Annonce
Østerbro

Brækkede ryggen - og blev skuespiller

Nicolai Jørgensen blev skuespiller, fordi han brækkede ryggen under en volleyballkamp, og så måtte han finde på noget at andet at lave end idræt på højt plan. Han blev så forelsket i skuespillerfaget, at han søgte ind på Statens Scenekunstskole og blev færdiguddannet sidste år. Foto: Martin Sørensen

TEATER. Nicolai Jørgensen, 29 år, kan fra 27. september ses i hovedrollen som Karl i Nørrebro Teaters opsætning af Kafkas ‘Amerika’. En spirende stjerne. Men egentlig var det en fatal skade, der var årsagen til, at han blev skuespiller.

Annonce

PORTRÆT: Når Nicolai Jørgensen lukker øjnene, kan han for sit indre blik stadig se samtlige knaster i træloftet på sit børneværelse i parcelhuset i Odenses nordvestkvarter.

I to år, fra han var 15 til 17 år, lå han mere eller mindre konstant i sengen - nogle gange kunne han bevæge sig, andre gange ikke, andre gange kun hovedet. Og skoletasken; den måtte klassekammeraterne bære - han kunne og måtte ingenting løfte.

Nicolai Jørgensen dyrkede idræt seks dage om ugen: Fodbold, floorball, svømning, kampsport, springgymnastik og volleyball. Alt på meget højt plan. Under en volleyballkamp hoppede han op for at smashe og faldt ned på sine knæ. Pludselig føltes det som om en vandballon sprang inde i ryggen, og han bad sin træner om at blive skiftet ud. Mens han sad på bænken og fulgte resten af kampen mærkede han ikke det store, men da han skulle rejse kunne han ikke bevæge hverken arme eller ben.

Han havde brækket ryggen.

De følgende to år skiftedes han mellem at betragte knasterne i træloftet og tage til daglig genoptræning i Vejle. Mens han havde dyrket idræt, havde han opdyrket en enorm appetit og kalorieindtag af den sunde slags, og det kunne han ikke lige ryste af sig. Appetitten fejlede i modsætning til ryggen ikke noget, men han lå bomstille og forbrændte intet. En dag sagde vægten 60 kilo plus, og han indså, at han nok ikke blev nogen topatlet igen.

Så måtte han jo finde på noget andet.

Annonce

Med i musicals

I 3. g på Sankt Knuds Gymnasium i Odense skulle der være en musical, og Nicolai meldte sig. Det kunne han godt lide. Og var også god til det. Instruktøren spurgte, om han havde lyst til at spille nogle forestillinger hos ham. Det havde han, og et par år skiftede han mellem at arbejde som pædagogmedhjælper og spille musical. Ryggen var efterhånden genoptrænet.

Efter et tip fra nogle andre skuespillere tog han på teaterlinjen på Rødkilde Højskole og blev så forelsket i faget, at han i 2018 blev uddannet skuespiller fra Statens Sceneskole.

Resten er historie, som man siger. Men hvilken historie.

Annonce

Flere priser

Han er 29 år og må hellere se at få købt sig en kamin, så han får en hylde til priserne - den første - årets Reumerts talentpris har han allerede fået, og mon ikke der følger flere?

Fra september skal han spille hovedrollen i Nørrebro Teaters opsætning af Kafkas Amerika. Egentlig stod han med tre tilbud på hånden, da han fik buddet fra Nørrebro Teater.

I forestillingen skal han spille 17-årige Karl, der af sine forældre bliver sendt til Amerika. Men det går ej så godt, som han drømmer om. Det fremmede land er stort og nyt, og folk tager ikke i mod ham med åbne arme.

»Forestillingen handler om at stå alene et sted - i Kafkas Amerika er landet ud fra, hvad han forestiller sig, for han har aldrig været der. Det er en kæmpe maskine, og alting er meget stort. Og det synes jeg er evigt aktuelt - det med at nu skal jeg være voksen - det kan være en kæmpe mundfuld,« siger Nicolai Jørgensen, der som forberedelse til rollen har læst flere tekster af Kafka.

Rollen er en hovedrolle, og selvom han i tidligere roller, blandt andet som apotekeren i Shakespeare in Love på Østre Gasværk, er blevet rost og anerkendt, og oven i købet har fået en pris, er han ydmyg.

»Man er jo kun så god som sin seneste rolle,« som han siger.

Annonce

Spille alle roller

Er der en karakter, du aldrig vil kunne spille?

»Det tør jeg ikke at sige, og som nyuddannet har man også lyst til at brede sig lidt. Man ønsker at forstå de mennesker, man ikke forstår, og man forsøger som skuespiller at forsvare og forstå sin rolle. Og jeg elsker at undersøge alle mulige nuancer i rollen, så nej, der er ikke nogen karakterer - heller ikke de modbydelige - som jeg ikke ville spille.

Er der så en yndlingsrolle?

»Det er nemt at sige Hamlet, så det tror jeg, at jeg gør. Man er aldrig færdig med at tale om ham. Han er så kløgtig og dygtig, og man taler om, ’er han i virkeligheden sindssyg?’ Det er skrevet for hundrede år og en madpakke siden, og ingen ved det,« siger Nikolai Jørgensen og tilføjer:

»Jeg ville nu hellere ikke have noget imod en god biljagt eller skudduel. Jeg elsker at kaste mig rundt på gulvet.«

Annonce

En Fynbo i København

Nicolai Jørgensen 29 år fra Odense har boet i det fynske kvarter på Østerbro i Faaborggade, siden han flyttede til København.

Han har en kæreste, Klara, som han nu bor sammen med.

Nikolai Jørgensen er vild med vand, og hans yndlingsværtshus er Bassinet i Aarhusgade.

Amerika spiller på Nørrebro Teater fra 27. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce