Annonce
Klima

Debataften: Özlem Cekic og Jesper Theilgaard bygger bro mellem klimadebattens yderpunkter

Özlem Cekic står i spidsen for Foreningen Brobyggerne. Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Annonce

Klima og vækst bliver tit fremhævet som to modstridende faktorer i klimadebatten. Men på tirsdag 20. oktober forsøger Foreningen Brobyggerne at tvinge den polariserede politiske debat i en ny retning ved et debatarrangement i Enigma - Museum for post, tele og kommunikation på Øster Allé 1.

- Vi lytter nemlig alt for lidt til hinanden, når vi er uenige. Debatkulturen er blevet for sort/hvid og unuanceret, siger Özlem Cekic, generalsekretær for Foreningen Brobyggerne.

Foreningen har inviteret to repræsentanter for yderpunkterne i klimadebatten: Pelle Dragsted, tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten og Martin Aarup, tænketanken Cepos, der begge er rutinerede debattører med stærke holdninger.

Meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard er inviteret til at fortælle om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskabte eller ej, og sammen med Özlem Cekic er han ordstyrer efter 'De fem Brobygger-principper' (se fakta-boksen). Publikum bliver involveret og undervejs spurgt, om de har ændret holdning til emnet.

- Vi har fået unge til at sætte nogle dilemmaer op, som de to paneldeltagere skal diskutere. Vi er ikke ude efter en hardline debat - vi vil gerne gøre folk klogere, siger Özlem Cekic.

Arrangementet er blot en af flere Brobygger-debatter, der har som mål at forny den demokratiske debatkultur i Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at bølgerne vil gå højt, og sådan skal en god debat også være. Det er okay at være uenige. Men i denne debat vil vi fokusere på den konstruktive debat, der ikke skaber fjendebilleder, hvor deltagerne tør tale om dilemmaer, hvor de anerkender modpartens holdninger og prøver at forstå hinanden, fremfor at motivforske, siger Özlem Cekic.

Der er lejet en stor sal hos Enigma, så der kan holdes afstand efter de aktuelle corona-restriktioner.

Billetter kan bestilles her: og der er også billetter med studierabat, dem bestiller man her.

Læs mere om foreningen på brobyggerne.dk

De fem Brobygger-principper for en god debat

1. Ram bolden og hold tonen. Jo mere uenige vi er, jo vigtigere er det, at vi taler om sagen og ikke går efter personen.

2. Alle holdninger er lige legitime. Så længe de ikke opfordre til vold. Giv plads til uenigheden - uden at dæmonisere din modstander.

3. Synliggør dilemmaer Intet er sort/hvidt, og verden er kompleks. For at vi alle kan blive klogere, er det vigtigt at anerkende de dilemmaer, der er.

4. Lyt til modargumenter. Uden at motivforske eller fremsætte holdninger eller standpunkter, modstanderen aldrig har fremsat.

5. Anerkend tvivl. Tvivl er ikke en svaghed. Giv plads til nuancer og indrøm, når du selv tager fejl eller har ændret holdning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Havnetunnel: En helt sort idé

Debat

Bedre muligheder for svømmeglade

Annonce