Annonce
Østerbro

Der var engang: Københavns første indendørs badeanstalt

Bygningen Gamma på Fridjof Nansens Plads som husede Københavns første indendørs badeanstalt.
Annonce

På Fridtjof Nansens Plads, for enden af Kastelvej og Strandboulevarden, ligger tre store ejendomme, Gamma, Delta og Epsilon.

De blev alle bygget i perioden 1899 til 1902, og var tegnet af arkitekterne Philip Smith og T. Hirth.

Philip Smith var desuden også arkitekt ved byggeriet af Gefion og Gylfe i nærheden, de to store elegante ejendomme, som er forbundet af en port, gennem hvilken man ser hen af Langeliniebroen.

Hvorfor de tre ejendomme fik græske navne, har det ikke været muligt at finde ud af, men man kunne tænke sig at det var en hyldest til den nye videnskab, idet Niels Ryberg Finsen i 1899 havde flyttet sit berømte lysinstitut ud på Østerbro, længere henne ad Strandboulevarden ved Rosenvænget.

Over indgangen til Delta er anbragt en flot glasbaldakin, og længere oppe ser man de meget store vinduespartier, og øverst prydes ejendommen af to kobberbelagte kupler. I ejendommen Gamma, åbnede København sin første indendørs svømmehal, idet et privat aktieselskab i september 1904 åbnede Saltvandsanstalten Gamma.

Der var to bassiner, et for damer og et for herrer som det hørte sig til dengang. Bassinerne blev fyldt med saltvand, pumpet direkte ind fra yderreden via underjordiske kanaler. Denne første indendørs svømmeanstalt blev dog ingen rigtig succes, og den blev lukket efter ganske få år.

Ejendommene, med elevatorer indvendigt, store lejligheder samt Gammas elegante granitkvadrer op til første sal vidner om et byggeri for det bedre borgerskab. Dette understreges også af forhallens imponerende udseende med fabeldyr i hjørnehvælvingerne. Gamma har i mange år rummet den luxembourgske ambassade.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Nyt byrumsmøbel foran Krudttønden

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor bliver sport nedprioriteret?

Debat

Skæve boliger midt i en grøn oase

Festival

Festival med stemmer til guitaren

Politi

Efterlysning: har du set denne mand?

Kunst

Lokalt litografi støtter pølsevognen

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Debat

Kæmpeprojektet Lynetteholmen

Annonce