Annonce
Historie

Det kan man ikke lige forestille sig: Da der var ridehus på Indre Østerbro

Lørups Ridehus under nedrivning i 1931. Lokalhistorisk foto
I slutningen af 1800-tallet blev der opført et ridehus på hjørnet af Upsalagade og Stockholmsgade. Huset blev også brugt til bryllupper, politik og boksning.
Annonce

I den nyanlagte Upsalagade, på hjørnet af Upsalagade og Stockholmsgade, opførte kongelig overberider August Lørup i 1891 et rideetablissement, på foranledning af Kong Christian 9. Etablissementet fik navnet Lørups Ridehus og kostede den formidable sum af omkring kr. 400.000 kroner.

Lørup var i 1890 blevet bevilget afsked fra Staldetaten for at etablere ridehuset. De markante bygninger var opført af røde mursten med sandstensornamenter, som gav et flot udseende, et indtryk som blev forstærket, når man kom indenfor.


Etablissementet staar paa Højde med lignende Institutioner i Udlandets større Hovedstæder

Citat fra avis i 1891


I det store ridehus, som er 80 alen i længden og 35 alen i bredden (50 x 22 meter), løber i siderne udenfor barrieren en balkon med tilskuerpladser, i den ene ende yderligere en balkon med tilskuerpladser og i den anden ende en musiktribune. Som det udtryktes i avisen:

- Kjøbenhavns nye Tattersall fremtræder i det Hele i en Form, som gjør det Ejer Ere. Etablissementet staar paa Højde med lignende Institutioner i Udlandets større Hovedstæder.

Annonce

Bryllupper og boksning

Desuden rummede Ridehuset staldplads til 70 heste. Her kunne man få rideundervisning og køreundervisning, der blev afholdt rideopvisninger og ridekonkurrencer ligesom Lørup havde fået tilladelse til at vise cirkus. Endelig kunne man også få sine heste opstaldet i stalden.

Lørups Ridehus var også et af Københavns mest kendte forsamlingshuse. Oppositionspolitikeren og agitatoren Viggo Hørup holdt mange af sine berømte brandtaler her.

Huset blev desuden også anvendt til en række societybryllupper. 10. maj 1894 er der beskrevet et bryllup for obersten i Frelsens Hær: Jacob Daniel Hartvig Frisch og Elisabeth Nielsen med  1500 gæster, og her blev Danmarks første ridekonkurrence afholdt i 1903.

Boksepromotor Valdemar Christiansen og Bokseselskabet Ringen arrangerede flere professionelle boksestævner i 1920'erne.

Annonce

Lørup døde

August Lørup døde i 1895 i en alder af 59 år, dermed nåede han kun at opleve huset i funktion i tre-fire år, og avisen Dannebrog skrev i den anledning:

- Maaske vil det store Arbejde, som Overberider Lørup har nedlagt i sin Virksomhed i det nye Ridehus i Upsalagade, komme til at bære de Frugter, som han har haabet, og blive til Glæde for hans efterlevende Hustru og hans Sønner, af hvem han alt forlængst forstod at danne sig Efterfølgere.

Ridehuset var i funktion indtil 1931, det vil sige i 36 år efter hans død. Men det blev sværere og sværere at få økonomien til at hænge sammen, som årene gik , hvorfor det blev revet ned, og på grunden blev der i 1932 opført en mondæn udlejningsejendom tegnet af arkitekt Henning Hansen. I dag er det Andelsforeningen AB Lørups Ridehus som ejer ejendommen.

Østerbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hæder

Shellhuset, Flammen, Citronen og Hvidstensgruppen: Østerbroere har modtaget national hædersmedalje for film om anden verdenskrig

Debat

En vildere Fælledpark vil gavne byen

Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Annonce