Annonce
Miljø

Ekspert i træer besøger Rosenvænget: Giv ikke op selvom et træ er tyndt i toppen

Ahorntræ, Rosenvængets Allé, træekspert Iben Margrete Thomsen, beboer Alexander Aghassipour, arkitekt Gudrun Krabbe og anlægsgartner Lars Knoblauch
Fældningen af træer i Rosenvænget-kvarteret har vakt heftig debat i begyndelsen af 2021. Østerbro Avis har besøgt et husejer, der er bekymret for sit træ, sammen med en ekspert i træer.

Alexander Aghassipour er kommende beboer i Rosenvængets Allé. Her er han særdeles glad for at stort ahorntræ, som står lige på hjørnet. Men han er også bekymret.

Sidste sommer sprang den ene del af træet ikke ordentligt ud, og han fandt ud af, at der havde været gaslæk i jorden ved træet. Han håber, at træet kan overleve, men frygter, at det skal fældes. I givet fald bliver det noget, som kommunen skal godkende med den nye lokalplan for kvarteret, som er på vej.

Østerbro Avis møder Alexander Aghassipour ved træet og den villa, han flytter ind i med sin familie til foråret. Med er også anlægsgartner Lars Knobluach og arkitekt Gudrun Krabbe, som står for det praktiske omkring hus og have, inden han flytter ind.

Annonce

Stresset træ

Østerbro Avis har også inviteret seniorrådgiver og træekspert Iben Margrete Thomsen fra Københavns Universitet med hen for at kigge på træet. Hun hører historien om gasudspillet og ser på træet.

- Vent at se hvordan ahornen springer ud til foråret, det kan være en stress-reaktion fra træet at smide bladene, siger hun og supplerer, at der sagtens kan gøres noget ved ahorntræet uden at opgive det.

- Giv aldrig op fordi et træ ser tyndt ud i kronen et enkelt år. Men to eller flere år i træk med dårlig krone tyder på permanente problemer. Så kan det blive nødvendigt at beskære kronen. Der kan være døde grene, det betyder ikke, at hele træet er dødt. Men man skal selvfølgelig fjerne de døde grene, før de falder ned, understreger Iben Margrete Thomsen, som også har nogle andre råd til, at det er vigtigt at holde ting væk fra de steder, hvor træet har sine rødder.

- Hold kørsel og oplagring af tungt materiale væk fra rodzonen. Prøv at få frigjort mest muligt af rodzonen for alt det, som alligevel har sneget sig ind på ahornen, før det bliver forår. Rødderne bliver aktive længe før træet springer ud, fortæller hun.

Annonce

Pas på rødderne

Gudrun Krabbe og Lars Knoblaub fortæller, at de i arbejdet med haven har fokuseret meget på at skåne træet og holde ting væk fra zonen, hvor træet har rødder, hvilket de samtidig også nævner er en udfordring med et stort træ på et gadehjørne og begrænset plads at have arbejdsmaterialer på.


Jeg vil gøre så meget som muligt for at beholde det. En af grundene til, at jeg er flyttet ind her, er på grund af de store træer i kvarteret

Alexander Aghassipour, kommen beboer i Rosenvænget-kvarteret


Iben Margrete Thomsen roser dem for indsatsen og siger, at den er meget bedre, end hvad hun ofte støder på. Hun synes dog, at der har hobet sig lige lovligt meget op byggemateriale op tæt på træet.

- Når et træ står på et hjørne med asfalt på to sider som her, så bliver rodzonen forskubbet ind i haven, hvor der kan komme ilt, vand og næring ned til finrødderne. Derfor bliver det endnu vigtigere at passe på rødderne på havesiden, siger hun og fremhæver, at det især gælder, når træet springer ud efter påske.

Annonce

Beboer holder af træer

Alexander Aghassipour understreger, at han holder meget af træet.

- Jeg vil gøre så meget som muligt for at beholde det. En af grundene til, at jeg er flyttet ind her, er på grund af de store træer i kvarteret, siger han.

Det glæder Iben Margrete Thomsen, som også er tilfreds med, at kommunen nu vil leve op til sin egen byplan fra 1942 ved at ville bevare træerne i kvarteret.

Kommende beboer i Rosenvængets Allé Alexander Aghassipour kigger på det ahorntræ, som står på hans grund. Foto: Thomas Frederiksen

-Det er rigtig godt, at kommunen laver lokalplan, så vi kan få en vurdering af træerne. Ikke kun de gamle, men også de træer, som har potentiale til at blive fremtidens markante træer i området, siger hun og tilføjer:

- Få fældet de farlige træer og få bevaret de andre. Store, sunde træer bør beskyttes, så de holder længst muligt.

Sådan passer du på træer

Seniorrådgiver og ekspert i træer Iben Margrete Thomsen fra Københavns Universitet har her nogle råd til, hvordan man passer på træer:

- Husk at træers rødder fylder lige så mindst lige så meget under jorden, som kronen fylder over jorden. Og rødderne er meget vigtige for træets overlevelse og trivsel.

- Unge træer kan godt vænne sig til vanskelige rodforhold til en vis grad og endda kompensere for mindre rodskader. Hvis man ændrer på forholdene omkring et ældre træ, går det galt. Lad dem være i fred.

- Man må aldrig grave eller fylde jord på tæt ved et gammelt træ. Jo større træet er, des bedre afstand skal man holde. De inderste fire meter fra stammen er altafgørende, men seks-otte meters afstand ville være bedst. Større afstand kan være nødvendigt, især hvis træet ikke har rødder til alle sider.

- Hvis man bliver nødt til at fjerne en stor gren så husk: Man må aldrig kappe tykke grene helt inde ved stammen. Jo længere ude, man skærer grenen af, des bedre. Måske ser det ikke pænt ud, at der sidder en grenrest på en eller tre meter, men det er meget sundere for træet.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Østerbro skal fungere i hverdagen

Debat

Tak for hjælpen i teltene

Debat

Ingen kager eller brød til mig fra dette hus

Annonce