Annonce
Østerbro

Elever samlede affald

Annonce

Åben skole. Nyt initiativ i Københavns Kommune lærer elever om affald og sender dem også ud at samle skrald ind i nærområdet. 4. klasse på Kildevældsskolen var i gang i fredags.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Indsamling: 88 ton gadeaffald. Så meget skrald samler Københavns Kommune ind om ugen.

Det svarer til 4600 ton affald om året, og det koster kommunen mere end 110 millioner kroner at holde gader og parker rene hvert år.

Og så ligger der endda noget tilbage, som kommunens folk ikke kan nå at samle ind.

Pengene til renholdning kunne være brugt på nye grønne arealer eller legepladser eller andre kommunale ting, hvis borgerne blev bedre til at rydde op efter sig selv.

Når vejret som nu er ekstravarmt, bruger mange københavnere gaderummet, og gaderne flyder med ekstra meget affald, som burde være endt i skraldespanden.

Derfor har ’Skolen ta’r Skraldet’, som er et samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, sat sig for at lære børn og unge om konsekvenserne ved gadeaffald, så de får en bedre affaldsadfærd end deres forældre.

Mange cigaretskodder

I løbet af dagen, hvor ’Skolen ta’r Skraldet’ er i klassen, samler eleverne skrald i deres lokalområde og arbejder med, hvad de fandt i gaderne, nedbrydningstider, hvad det koster kommunen, og hvor skraldet skulle have været.

Eleverne lærer at se skrald som en ressource og tænke sig om en ekstra gang, før ispapiret rammer gaden frem for skraldespanden.

I fredags, 1. juni, var ’Skolen ta’r skraldet’ forbi Kildevældsskolen, hvor 4. klasse fik undervisning og var ude at samle skrald ind.

De lagde især mærke til mange cigaretskodder, som er op til fem år om at blive nedbrudt, fik de at vide.

Det er dog ikke så slemt som flasker - der er flere tusinde år om at nedbrydes, måske endda en million - men det er slemt nok.

Borgmester blev klogere

På en ganske kort strækning fandt eleverne 500 cigaretskodder.

»Det er en god lov, at man ikke må ryge indendørs længere, men det er noget møg, at der ryges så meget udenfor,« lød det fra en dreng i 4. klasse med henvisning til skodderne.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) var med eleverne fra Kildevældsskolen i Kildevældsparken for at samle affald i fredags.

»Det er et godt eksempel på undervisning, som kan bruges i hverdagen, og der er konkret,« siger han og er imponeret over elevernes engagement.

»De suger til sig af viden, hvad de dog ikke ved om nedbrydningstiden for cigaretskodder og glas. Nu skal de påvirke deres forældre,« siger Jesper Christensen, som nævner, at han også selv er blevet klogere på affald.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce