Annonce
Identitet

Emdrup-borgere: Vi hører til på Østerbro

Linda Hilskov bor i Emdrup Øst, som hun helt klart mener ligger på Østerbro. Foto: Thomas Frederiksen
Bydelen er Bispebjerg, men postnummeret er 2100, for borgerne i Emdrup Øst og de fleste i Ryparken. Mange føler sig mest knyttet til Østerbro.

Siden Østerbro Avis bragte Østerbro Lokaludvalgs forslag til nye bydelsgrænser kort efter nytår, har østerbroerne livligt diskuteret, hvor de hører til.

Det meste af området nord for Ryparken Station har 2100 som postnummer, men kun en lille del hører til Østerbro som bydel, langt det meste er en del af Bispebjerg Bydel.

Flere i området, som Østerbro Avis har været i kontakt med, understreger, at de klart føler sig som østerbroere.

- Hvordan kan det være, at når man bor i 2100 København Ø, så hører man til Bispebjerg Lokaludvalg og alt med det offentlige foregår også på Nørrebro og Bispebjerg? lyder det fra Linda Hilskov, som bor i Emdrup Øst, området mellem Tuborgvej og Lyngbyvej.

Annonce

Lidt identitetstyveri

Emdrup Vest ligger på den anden side af Tuborgvej og har 2400 København NV som postnummer, og den del har aldrig hørt til Østerbro. Men det gjorde Emdrup Øst - sammen med Ryparken - frem til 2007, hvor de var en del af det daværende Ydre Østerbro.

- Det er lidt identitetstyveri, at vi blev flyttet, mener Linda Hilskov.

Da Indre og Ydre Østerbro dengang blev slået sammen til en bydel i form af Østerbro, besluttede Københavns Kommune, at den yderste del skulle flyttes til Bispebjerg og den inderste del til Indre By.

Bydelene kom dermed til at svare til valgkredsene, som også blev ændret dengang som følge af kommunalreformen. I begge områder - både på ydre og på indre Østerbro - beholdt borgerne 2100 som postnummer, og identiteten hos mange er da også på Østerbro.


Jeg er født og har altid boet på Østerbro. Jeg er og bliver aldrig andet end østerbroer

Anna-Maria Brix


- Vi har intet tilfælles med Bispebjerg, hvor vi, uden offentlig partshøring og uden varsel, blev sparket over. Jeg er født og har altid boet på Østerbro. Jeg er og bliver aldrig andet end østerbroer, lyder det fra Anna-Maria Brix, der bor tæt på Emdrup Sø, hvor hun også boede som barn.

Annonce

Dårlige forbindelse

Både Linda Hilskov og Anna-Maria Brix lægger vægt på, at de offentlige forbindelser på tværs til Bispebjerg-området er ret dårlige, derfor orienterer folk sig typisk mod det øvrige Østerbro, som der både er bus og S-tog til.

Det er dog ikke alle i området, som har det på samme måde. Pia Liske bor i Ryparken og sidder i Bispbjerg Lokaludvalg, hvor hun mener, at Ryparken og Emdrup Øst hører godt hjemme.

- I de 45 år jeg har boet i Ryparken, har jeg ikke oplevet noget formelt eller uformelt fællesskab med områderne indad - for eksempel omkring Hans Knudsens Plads og Sankt Kelds Plads. Jeg har til gengæld oplevet, at der består et stort interessefællesskab mellem områderne Ryparken, Lundehus og Emdrup Øst, hvilket også har udmøntet sig i mange fælles projekter, skriver hun blandt andet i et læserindlæg i ugens Østerbro Avis, hvor hun blandt andet tilføjer:

- Området deler også skoledistrikt og kirkesogn. Det er derfor min erfaring, at jernbanen mod syd og øst i langt højere grad udgør en barriere end Helsingørmotorvejen.

Annonce

Bør blive samlet

Pia Liske medgiver dog, at den kollektive transport fra Ryparken og Emdrup Øst til det øvrige Bispebjerg er for dårlig, og hun forstår godt, hvorfor nogle borgere er mere knyttet til Østerbro, når busser og tog kører den vej.

Pia Liske og Linda Hilskov er uenige om, hvorvidt Bispebjerg eller Østerbro er den rigtige bydel for området nord for Ryparken, men en ting er de dog enige om: Emdrup Øst og Ryparken skal ikke skilles ad i to bydele, da de mener, at områderne hænger tæt sammen. De er dermed modstandere af det forslag til grænse ved Lyngbyvej/Helsingørmotorvejen, som Østerbro Lokaludvalg er kommet med.

Bydelene i København

Københavns Kommune fastsatte i 2006 nogle nye bydelsgrænser, der ikke altid følger postnumrene, der i høj grad er det, som borgerne har identiteten ud fra. Således er store dele af 2100 København Ø placeret i Indre By og Bispebjerg og en mindre del på Nørrebro. Til gengæld er københavnerdelen af 2900 Hellerup en del af Østerbro, akkurat som 2150 Nordhavn også er det.

Østerbro Lokaludvalg har foreslået, at Ryparken-området samt området mellem Classensgade og Østerport igen skal være en del af Østerbro for at få nogle mere gennemskuelige grænser. Efter en del debat har lokaludvalget vedtaget, at de mener, at området vest for Lyngbyvej og syd for Ryparken Station, med blandt andet Lyngbyvejskvarteret, Østerbro Centret og Studsgårdsgade, fortsat skal være på Østerbro.

Østerbro Avis følger postnumrene og udkommer i 2100 og 2150, og vi betragter hele områderne som Østerbro.

Politikerne har ikke spillet ud med ændringer af bydele, men beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) har i Østerbro Avis - efter debatten var gået i gang - foreslået, at grænseområder i kommunen, som for eksempel Ryparken og Emdrup Øst, kan stemme om deres tilhørsforhold, samtidig med kommunalvalget. Det havde overborgmester Lars Weiss (S) ingen kommentarer til.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Nu bliver Nordre Frihavnsgade endelig sikker

Hæder

Shellhuset, Flammen, Citronen og Hvidstensgruppen: Østerbroere har modtaget national hædersmedalje for film om anden verdenskrig

Debat

En vildere Fælledpark vil gavne byen

Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Annonce