Annonce
Historie

En guide kan hjælpe dig: Porten til Østerbro

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkivs bog som man kan vandre efter mellem Østerport og Trianglen. 
Annonce

Østerport, indgangen til Østerbro stod på Kongens Nytorv indtil 1647, hvor den blev flyttet ud til området, hvor Østerport Station er i dag.

Her byggede man en ny port, der stod færdig i 1703, og den kan ses midt i billedet. På det tidspunkt var København omgivet af volde og vandfyldte grave, og al transport til og fra byen skete ad fire byporte: Christianshavn Port, Vesterport, Nørreport og Østerport.

Uden for Østerport befandt Stadsgraven sig, omtrent der hvor jernbanelinjen løber i dag. Midt ude i graven lå en kunstig skabt fæstningsø, ravelinen, som man var tvunget til at passere for at komme ind eller ud af byporten.

Ude på ravelinen lå Bomhuset, hvor det blev kontrolleret, at de rejsende havde betalt de pligtige afgifter. Tilsvarende anlæg var der ved de øvrige byporte, og på Christianshavn kan man den dag i dag se Bomhuset, det ligger i Torvegade, og er meget lig det der lå på ravelinen her på Østerbro.

Områderne udenfor byportene hed i gamle dage bare ”Udenfor Østerport", "Udenfor Vesterport” osv.. Vi skal helt frem til 1770, før man begyndte at give kvartererne navne, herunder også Østerbro. Ordet bro i navnet har ingen sammenhæng til at man skulle over en bro, men relaterede til den belægning der var på vejen udenfor byportene, nemlig brosten.

I disse Covid-19 tider, kunne man måske få lyst til både at få frisk luft og udforske sin bydel, og derfor har Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv genudgivet en Guide, som beskriver en vandretur fra Østerport til Trianglen, hvor man bliver ført ad kendte og ukendte veje gennem kvarteret, mens man lærer lidt om hvad man passerer på vejen.

Turen varer omkring to timer og man bliver bragt hele vejen gennem Østerbros historie. I 2021 vil foreningen udgive en guide mere, som beskriver det næste stykke af Østerbro, fra Nordre Frihavnsgade til Tuborg Havn. Skulle man få lyst til at udforske et stykke Østerbro, så kan den første guide købes i foreningen samt i Østerbros boghandlere. Her inden jul, før boghandlerne lukker ned, kan den i hvert fald købes hos Boghandleren på Østerbrogade 200.

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, 2100 København Ø

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østerbro

I har talt: Vi skal skrive om Enigma

Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Annonce