Annonce
Mad

En ristet med det hele: Pølsevognen fylder 100 år

Rasmus Barfoed har lige nydt en ristet med det hele på Gunnar Nu Hansens Plads. Foto: Thomas Frederiksen
Det er 100 år siden, at de første pølsevogne rullede på gaden i København. Der er ikke så mange som i storhedstiden for 40-50 år siden, men de findes stadig, og vi har besøgt et par af dem, som er på Østerbro.
Annonce

Det var streetfood i København, længe før nogen mente, at de skulle bruge dette engelske begreb. Og det var takeaway lang tid inden, at det var blevet en del af det danske sprog.

Engang var pølsevognene nærmest alene, når det gjaldt et hurtigt måltid i forbifarten, men de seneste 20-40 år er der dukket en masse andre muligheder op, og vi kan også sætte tænderne i kebab, pitabrød, burger, durumruller, pizza, sushi og meget andet til en hurtig frokost eller et mellemmåltid.

Antallet af pølsevogne er derfor svundet ind, i forhold til hvad det var engang. I storhedstiden var der 6-700 på landsplan, i dag er der omkring 100 pølsevogne, hvoraf 25 er i København. Der er fortsat nogle stykker på centrale steder på Østerbro, og i mandag 18. januar har pølsevognen 100 års jubilæum. På denne dag rullede de første seks på gaden i København.

Annonce

Fransk hotdog

Det er en såkaldt fransk hotdog, som er min favorit. Det er praktisk, når jeg står uden for og spiser og minimerer risikoen for ketchup og andet snask op af jakkeærmet.

I en fransk hotdog er pølsen nemlig inde i brødet, og ketchuppen - eller den franske dressing som ofte er brugt til den her ret - er derfor indendørs.

Rasmus Barfoed foretrækker en ristet hotdog med det hele, som det hedder.  Ham møder jeg ved pølsevognen på Gunnar Nu Hansens Plads. Og "med det hele" inkluderer ketchup, sennep, ristede løg, rå løg og syltede agurker.

- Jeg var lige forbi og var blevet sulten, og så trængte jeg lige til det, fortæller han og nævner, at det ikke er så tit, at han er forbi en pølsevogn. Men det er noget, han sætter pris på.

- Der er noget nostalgisk over det, det er noget, jeg kender, som han siger det.

Annonce

Stå og hyggesnakke

På Trianglen møder jeg henholdsvis Rikke Jensen og Kristian Skriver Borg.

Rikke Jensen fortæller, at hun besøger pølsevogne cirka hver anden eller tredje måned.

- Det er nemt og hurtigt, og det smager godt. Og det er et begrænset udvalg på en god måde, det er overskueligt, siger hun.


Det er et herligt måltid, hvor man er nede på jorden og et sted for alle. Og så kan man stå og hyggesnakke imens

Kristian Skriver Borg


Kristian Skriver Borg nyder pølsevognen som et helle i hverdagen lige nu.

- Det er godt at komme ud og få et afbræk i denne her coronatid, siger han. Men han besøger dog også pølsevogne, også uden for coronatiden. Han spiser ved en pølsevogn cirka hver 14. dag.

- Det er et herligt måltid, hvor man er nede på jorden og et sted for alle. Og så kan man stå og hyggesnakke imens, siger han og tilføjer om pølsevogne:

- Det er rart, at der stadig er nogen tilbage.

Og selvom det er pølserne, som er i centrum, så har Kristian Skriver Borg faktisk en anden yndlingsret fra pølsevognen.

- Det er en god bøfsandwich.

Kristian Skriver Borg ved Peters Pølser på Trianglen. Han spiser ved en pølsevogn cirka hver anden uge. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Samarbejde med slagter

Trianglen er et af de steder, hvor der typisk har været en pølsevogn. Efter en pause kom det igen for næsten et år siden, da Peter Rasmussen åbnede 'Peters Pølser'.

- Jeg er vokset op med pølsevogne, og det er en gammel drøm for mig at åbne en, siger han.

Ellers er han pædagog, og det arbejder han stadig som ved siden af pølsevognen, hvor både hans søster og børn betjener kunderne, så det er noget af et familieprojekt.

Peter Rasmussen er bevidst om, at pølsevogne ikke er, hvad det har været, og for at komme det kræsne Østerbro-publikum i møde har han samarbejde med den lokale anerkendte slagter Gourmandiet.

Han oplever dog, at yngre østerbroere i 'spelt-segmentet' ikke kommer forbi pølsevognen, de foretrækker noget mere ernæringsrigtigt, og de helt unge kan han se køber pølser hos 7-Eleven lige over for på Trianglen.

- Det er de jo vokset op med, konstaterer han.

Annonce

Drøm om fodbold

Han vidste, at det ville blive en udfordring at åbne en pølsevogn, men ikke en så stor udfordring. Peters Pølser nåede at åbne få uger inden, at Danmark lukkede ned i marts. Nu er der lukket ned igen, dog ikke pølsevognen, men de er ramt af, at færre mennesker er på gaden for at købe ind.

Og så er der nogle særlige begivenheder, som Peter Rasmussen havde satset meget på, som det har været små med det forløbne år.

- Jeg havde en drøm om, at vi skulle være en del af de store arrangementer i Parken som koncerter og fodboldkampe, vi nåede lige at prøve det på vores åbningsdag 20. februar til FCK-Celtic, siger han.

På trods af det hårde år har Peter Rasmussen ikke opgivet sin drøm.

- Nej, det ville være sindssygt at give op nu. Nu er vi forhåbentlig tæt på at være ude på den anden side, siger han med håb i stemmen.

_

Pølsevognen i København

Københavns Borgerrepræsentation gav den 4. marts 1920 tilladelse til at sælge varme pølser på gaden. Tirsdag den 18. januar 1921 rullede de første seks pølsevogne på gaden, og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet.

Manden bag den første pølsevogn i Danmark var handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han var inspireret af denne madtrend fra Berlin og ansøgte flere gang myndighederne om at drive pølsevogne i København. Han fik endelig godkendelse til at opstille seks pølsevogne den 18. januar 1921.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hæder

Shellhuset, Flammen, Citronen og Hvidstensgruppen: Østerbroere har modtaget national hædersmedalje for film om anden verdenskrig

Debat

En vildere Fælledpark vil gavne byen

Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Annonce