Annonce
Østerbro

Fra saltpeter til fjernvarme

»I 1898 boede zoolog Herluf Winge i denne skønne ejendom på Øster Allé 6«. Foto på KB.
Annonce

LOKALHISTORISK: På stykket, Udenbys Klædebo matrikel 135, mellem Strandvejen - senere Østerbrogade - og Øster Allé blev der i 1801 opført et salpeterværk til produktion af sortkrudt.

I 1807 blev grunden udpeget til forsvarsværk mod englænderne. På fire dage skulle befæstningen etableres og bemandes af 60 mand samt fire kanoner. Forsvarsopgaven var en umulig opgave overfor et talstærkt engelsk batteri i Rådmandsmarken, og holdt heller ikke stand længe.

Under de arkæologiske udgravninger i 2013, forud for metrobyggeriet på Trianglen, fandt en skoleklasse en kanonkugle, som man kunne tænke sig hidrører fra dette slag.

Matrikel 135, beliggende Øster Alle 6, var efterfølgende ejet af gartner Ohlsen indtil 1846, hvor grunden blev solgt til familien Winge, ved tidligere Kancelliråd Oluf Bang Winge som var blevet en succesfuld kul og vinhandler. Han flyttede ind med Wilhelmine Mønster og deres tre børn.

Den næstældste, Carl Gustav Winge, ekspeditionssekretær i Marineministeriet, blev boende i ejendommen sammen med sin kone, Anna Christine, som han blev viet til i Holmens Kirke 5. november 1853. Fra 1855 til 1863 fødte Anne fire børn i rask rækkefølge.

Gustav Olaf, født i 1856, blev en af Danmarks førende zoologer. Adolph Herluf, født i 1858, blev en kendt zoolog som sin bror og samtidig en ivrig fotograf, som er kendt for sine mange billeder af området. Agnes Ragnhilde blev født 1859 og Knud Esben i 1863.

Knud Esben var ikke interesseret i insekter og fugle men gik den polytekniske vej og blev maskiningeniør. Ingen af de fire søskende giftede sig. Carl Gustav døde i 1891 i en alder af 66 år, fire år efter sin kone.

I 1902 blev ejendommen med det gamle salpeterværk nedrevet for at give plads til Østre Elektricitetsværk, hvor man endnu kan se bygningerne, som dog har stået næsten ubrugt hen i en årrække. Den benyttes kun, når der er spidsbelastning, og københavnerne skal have varme. Der er ikke produceret elektricitet fra bygningen siden 1963. Det var dengang overtaget af Svanemølleværket.

Forhåbentlig finder ejerne, HOFOR, på en fornuftig anvendelse af ejendommen, så den bliver bevaret fremover. Københavns Kommune havde planer om at indrette bibliotek i det gamle elværk, men det er man gået bort fra igen.

Ind i mellem er der optaget film, tv-serier og musikvideoer i den karakteristiske bygning.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld. www.2100lokalhistorisk.dk

 

 

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce