Annonce
Socialt

Frivillig indsats: Ældre ensomme kan både få besøg og telefonvenner

Fire af de aktive i Ældre Sagen Østerbro uden for foreningens lokaler i Bryggervangen, fra venstre: Jan Falkensteen, næstformand Anne Romey,  Poul Høyer og formand Janni Sørensen. Foto: Thomas Frederiksen
Ældre Sagen Østerbro sender frivillige ud og besøger ensomme ældre, der også kan vælge telefonsamtaler, hvis de er mere trygge ved det, og medlemskab er ikke nødvendigt. Der er også kommet gang i udendørs motion.

- Savner du en at tale med?

Mange ældre har mistet kontakt til andre under corona og føler sig isolerede og alene.

Hos Ældre Sagen Østerbro er der frivillige besøgsvenner, som tager ud til besøgsværter, som de, der modtager besøg, kaldes.

- Så er det op til de enkelte frivillige, om de vil have andre ind i deres boble, fortæller Janni Sørensen, formand for Ældre Sagen Østerbro.

Annonce

Hallo, hallo

Der overholdes retningslinjer om for eksempel håndsprit og afstand, når besøgsvennerne er ude, men for de der er utrygge ved at få besøg, er der også en mulighed.


Så lærer man hinanden at kende lidt nærmere efter hver samtale

Janni Sørensen


Ældre kan også få  telefonvenner, faste venner at tale med i telefon en eller to gange om ugen.

- Så lærer man hinanden at kende lidt nærmere efter hver samtale, siger Janni Sørensen.

Uanset om man vil være besøgsvært og få besøg eller få sig en telefonven, er medlemskab af Ældre Sagen ikke nødvendigt.

Annonce

Udendørs motion

Besøgsvenner er blot en af mange aktiviteter hos Ældre Sagen, og meget af det, som foregår, har naturligvis været påvirket af coronatiden. Således er der for tiden ikke åbent i foreningens lokaler i Bryggervangen.

Men andre aktiviteter er i gang, for eksempel udendørs motion.

- Så snart det blev tilladt for foreninger at samles igen udenfor, gik vi i gang, fortæller Poul Hoyer, der er ansvarlig for motion i bestyrelsen for Ældre Sagen Østerbro, blandt andet mødes man fast i Østre Anlæg hver mandag klokken 9. Og der har været rift om pladserne de første uger, da maksimalt 25 personer måtte mødes, da er dog siden sat op.

Motion på plejecentrene har også været en væsentlig del af Ældre Sagens virke, men det er naturligvis sat på standby for tiden.

Annonce

Henvendelser eksploderede

I foreningen kan de mærke en stor forandring fra første nedlukning i foråret 2020 til den, som der har været de seneste måneder.

- Det eksploderede med henvendelser i marts sidste år og en lille måneds tid frem. De pårørende var vant til, at de havde et frirum, når demente var på aktivitetscenter, og de demente anede ikke, hvorfor de ikke skulle afsted, fortæller Jan Falkensteen, der er ansvarlig for demens-området i Ældre Sagen Østerbro.

Han oplyser, at Københavns Kommune derefter fik nogle planer op at stå, så der ikke har været samme problem senere hen.

- Hvis der ikke var sket noget, ville ægtefællerne og øvrige pårørende være brudt sammen, siger han.

Ældre Sagen er en kæmpe forening med næsten en million medlemmer, heraf er der 8500 på Østerbro, og man behøver ikke at være tæt på pensionsalderen for at blive medlem. Minimumsalderen er 18 år. På Østerbro er der omkring 136 aktive, og der er plads til flere.

Ønsker du besøg eller samtaler

Er du interesseret i at få en telefonven, skal du ringe til Ældretelefonen på 82 82 03 00. Der er åbent alle hverdage klokken 9 til 15.  Det samme gælder, hvis du ønsker at være telefonven for en anden.

Hvis du ønsker at modtage besøg som besøgsvært, kan du kontakte Ældre Sagen Østerbro på telefon: 39201784 eller Lisbeth Sølver på telefon: 61 29 24 31 eller kontakt@lisbethsoelver.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Nygårdsvej: Verdens dyreste skilt

Byliv

Endelig! Nu åbner Botanisk Have igen

Historie

Vin og tobak gennem 100 år

Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Byudvikling

Dysten om det grønne Nordhavn

Annonce