Så er vi kommet helt ind i det inderste Østerbro tæt på Indre By.
Eckersberggade er beliggende mellem Øster Søgade og Østre Farimagsgade og er dermed en del af kartoffelrækkerne. Christoffer Wilhelm Eckersberg - født 2. januar 1783 i Blåkrog i Sønderjylland og død 22. juli 1853 i København - var en dansk maler.
Allerede som barn nød han at tegne billeder af det omgivende landskab, og efter sin konfirmation kom han i lære som maler.
Fortsatte ihærdigt
Mens han stadig var i lære, lavede han gode tegninger og malerier. Han blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1803 og studerede her under blandt andre akademiets førende lærer og direktør Nicolai Abraham Abildgaard, som dog ikke var overbevist om Eckersbergs talenter og anbefalede, at han blev porcelænsmaler.
Eckersberg trodsede dette og fortsatte ihærdigt studierne, han havde stor succes med sine historiske malerier, landskaber og portrætter. Især billeder af Københavns bombardement i 1807 betragtes som nogle af hans bedste.
Han havde stor succes med sine historiske malerier, landskaber og portrætter. Især billeder af Københavns bombardement i 1807 betragtes som nogle af hans bedste.
Fra 1810 drog han udenlands og nåede lige at blive gift, da han havde fået sig en søn, efter rejser til Paris, Firenze og Rom, hvor han malede et berømt og anerkendt billede af Thorvaldsen, kom han hjem til Danmark i 1816, hvor han blev skilt.
Herefter var han gift to gange mere, i øvrigt med to søstre, da den ene døde, giftede han året efter med den anden. I alt fik han ni børn. Søstrene, han var gift med, var i øvrigt døtre af den berømte portrætmaler Jens Juel.
Guldalder-person
Eckersberg lagde grunden til den danske guldalders malerkunst og betragtes som en af dens hovedpersoner. Hans elever hørte til denne periodes ypperste kunstnere, for eksempel Christen Købke, Martinus Rørbye, Wilhelm Bendz og Constantin Hansen.
Han blev udnævnt til professor ved Kunstakademiet i 1818. Året efter fik han af Admiralitetet adgangstegn til Holmen (Gammelholm), så han fik mulighed for at dyrke sin store passion for skibe, en interesse han havde haft siden barndommen.
Nøgne mænd
Når orlogsgasterne om sommeren svømmetrænede på Holmen, havde Eckersberg lejlighed til at betragte nøgne mænd og vurdere deres legemsbygning.
Han kunne således vælge de nøgenmodeller, som han havde brug for til sine malerier, ud over de modeller Kunstakademiet stillede til rådighed. Eckersberg var direktør for Kunstakademiet 1827–1829.
Christoffer Wilhelm Eckersberg døde under koleriepedemien i 1853 og ligger begravet på Assistens Kirkegård.
Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv
Bryggervangen 62
www.2100lokalhistorisk.dk