Annonce
Historie

Kirke opkaldt efter særlig by: Nazaret i Ryesgade

Ryesgade med vandrekirke i træ inden 1904. Foto fra bogen: København før og nu
Annonce

Den ene af kirkerne i Ryesgade har navn efter den israelske by Nazareth, hvor Jesus ifølge biblen voksede op.

Med udbygningen af både Nørrebro og Østerbro i slutningen af 1800-tallet steg befolkningen, og der opstod behov for flere kirker. Nazaret Kirke - der begyndte som vandrekirke, indtil der var samlet penge nok til at bygge en stenkirke - havde således et beboergrundlag på 14.000 personer.

Vandrekirken har engelsk forbillede. Et færdigt fremstillet samlesæt i bølgeblik blev importeret fra London. Jernkirken i Ryesgade havde plads til 800 mennesker og kostede 25.000 kr. Den var i funktion fra 1892.

Annonce

Inspireret af Norditalien

Det fortælles, at den var glohed om sommeren og iskold om vinteren, ligesom børnene morede sig med at kaste sten på blikvæggene under gudstjenesten. Det var den første ud af mange vandrekirker, som kirkefonden lod opføre.

Stenkirken stod færdig i 1904 og er inspireret af Norditaliens romanske kirker, og samtidig indpassede kirken i husrækken i gaden, så facaden mod Ryesgade er ganske smal.

Mens kirkeskib og kor strækker sig langt bagud på grunden. Det slanke og næsten 50 meter høje tårn viser tydeligt hvor kirken ligger. Den er bygget i røde sten ovenpå et granitfundament.

Annonce

To kirker i gaden

På facaden, på begge sider af indgangen, er der et relief af billedhuggeren Thomas Bærentsen, visende forskellige religiøse motiver. Der er 750 siddepladser i kirken.

Sydøst-gavlen og kirketårnet ligger ud til Ryesgade. Kirkerummet har et kassetteret bjælkeloft.  Som alterudsmykning, der er tegnet af arkitekt Holger Jensen i 1954, er et enkelt trækors på baggrund af en apsis bemalet i blåt med stjerneornamenter inspireret af mosaikudsmykning i Ravenna.

I 1905 blev Nazaret Kirkes sogn delt op, da Fredens Kirke blev etableret, og i 1989 blev de to sogne slået sammen igen til et fælles pastorat.

 Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Debat

Tag ansvar for dit skrald

Annonce