Annonce
Østerbro

Klumme: Kamp mod corona - og tåbelige udlejere

Benjamin Lund Preisler Herbst foran sin butik Superhelten i Nordre Frihavnsgade. - Foto: Martin Sørensen
Annonce

Af Benjamin Lund Preisler Herbst

Ejer af Superhelten Legetøj, som ligger på Østerbro og Frederiksberg

DET FØLES SOM ET par dage siden, at alt var godt. Butikkerne var fyldte med mennesker, og alle gik i længsel og ventede på, at metroen åbnede. Alle inklusiv mig selv, der havde fornøjelsen af at klippe båndet til metroen og Trianglen. Men herfra stak det helt af, de grådige blev mere grådige, og mere ville have mere.

DESVÆRRE ER DER en masse udlejere og andelsforeninger, som ikke har forstået alvoren af situationen, som de smukke butikker, der ligger lige for deres fødder, står overfor. Jeg har med egne øjne set kapitalismens jerngreb, prøve at hive de sidste kroner ud af butikkerne, da støvsugerforretningen, blomsterbutikken og vinforretningen fik hævet deres huslejer med 100 procent, grundet “Den stigende tilstrømning” fra metroen. Altså undskyld mig, men hvad fanden bilder de sig ind? Først og fremmest, så har jeg ikke meget tilovers for andelsforeninger, som lever godt af deres butikker, og derfor ligger til en billig husleje selv, lige føler at de kan blive ved med at skumme fløden. For det andet skulle man så ikke liiiige gå ind og kigge om, der rent faktisk kom flere mennesker til, før man besluttede at være kloge på et bestyrelsesmøde? For sandheden er at der sker en ting.

Læs også: Flere steder lukket i Fælledparken

FOLK FRA ØSTERBRO og Frederiksberg fik nemmere ved at komme ind til byen, og selvfølgelig er der nogen, der er loyale i deres nærmiljø, og tusind mange tak for det, det sætter vi meget pris på. Men man kan da regne ud, at der ikke kommer flere til af den grund. Ja, jeres ejendom bliver måske mere værd, fordi den ligger tæt på metroen, men så har I jo allerede vundet den gevinst. Så kan det da ikke være rigtigt, at I skal forsøge at få nøglen drejet om på små hyggelige privatejede virksomheder, fordi i så tror, at I kan få en Normal ind, der sælger kedsomhed og hyldemeter til højstbydende. Det er simpelthen så kedeligt det kan være, og for hvad? En andelsforening med 40 lejligheder kan nedsætte deres egen husleje med 600 kroner om måneden.

GIDER I LIGE AT kigge jer i spejlet, og spørge jer selv, hvad I ville sige til en huslejestigning på 100 procent? Der er heldigvis nogle foreninger og udlejere, der har forstået at deres forening nyder godt af det levende liv det giver at have en butik liggende under sig. Men sandheden er, at der ikke er mange af dem tilbage. Lad os lige se på hvad der er sket i USA. Amazon har overtaget alt…. ALT. Mange byer er fuldstændigt spøgelsesbyer, der er ikke EN butik tilbage, så kan man sige hvad Søren det har med os at gøre? Jo, det er sket af flere grunde, dels huslejestigninger, og dels store firmaer der har overtaget mere og mere plads i større byer og har fået de lokale til at køre for at handle. Præcis det samme som sker, når metroen åbner. Amazon i tyskland har overtaget 27 procent af hele salget på internettet. 27 procent af alt salg på internettet….

Læs også: Den blå planet kan risikere at skulle aflive dyr

ER I KLAR OVER hvor vildt det er? Forstil dig at over hver fjerde butik i Danmark var en Tiger. Det er jo fuldstændig surrealistisk at tænke på. Men det er den virkelighed vi lever i. Nå tilbage til corona. Nu er jeg den heldige ejer af to butikker, en webshop, et andet sted og cirka 20 ansatte. Der er mange, der ikke forstår, hvad det her betyder for en butik af min størrelse. Først og fremmest vil jeg sige, jeg sidder ikke og græder, jeg står på mit skib og prøver at være så optimist som jeg overhovedet kan være. Det skal nok gå over, men hvornår er spørgsmålet? Vi kan for hver dag se et fald i vores salg, og vi er nødt til at have åbent, for trods hjælpepakker og gode intentioner, så er det ikke nok, og jeg nægter at tage imod hjælp, hvis jeg kan klare det selv. Ikke fordi jeg er for stolt, men fordi der er nogen der rent faktisk har mere brug for det end mig, og jeg ved at regningen bliver stor. Den kommer vi alle sammen til at betale, så hvis jeg på bedst mulig vis, kan redde mine ansatte og mine butikker selv, så har jeg en større chance for at overleve når regningen rammer.

MEN HER KOMMER de tåbelige udlejere og andelsforeninger ind i billedet, som mener, at de skal hive mest muligt ud af butikkerne. For de butikker, der er underlagt dem, de dør. Det er så ganske simpelt. Som jeg har sagt, er der masser af gode udlejere og andelsforeninger. Men det er de andre, vi snakker om her. De er nødt til at forstå, at den her situation har ændret alt. Der findes masser af butikker, hvor ejeren kun lige kan få det til at hænge sammen. Når det her er færdigt, så vil Østerbro og Frederiksberg være fattigere, end de var før, forstået på den måde at alle de sjove, lækre, dejlige butikker måske er forsvundet. Så hvis du læser det her, og er en der godt kan lide at gå i butikker, så skynd dig ned og støt dem, inden at det er for sent. Hvis du er udlejer og overvejer at hæve lejen, så lad være, lige nu. Tænk på at I kan stå uden en lejer i årevis. Det ender med at koste jer mere, end I nogensinde havde troet. For hvis det bliver ved, så bliver det en spøgelsesby.

Superhelten

  • Benjamin Lund Preisler Herbst er østerbroer gennem hele sit liv og har selv stiftet familie hrt. Han har solgt legetøj, siden han var ti år, og for otte år siden åbnede han Superhelten i Nordre Frihavnsgade, som er vokset og udvidet.
  • Han er blandt andet kåret til Årets Østerbroer, han blev udvalgt til at åbne metroen på Østerbro, og så har Superhelten været Månedens Østerbrobutik og Årets Frederiksbergbutik.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ryparken hører til i Bispebjerg

Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Annonce