Annonce
Østerbro

Krøyer boede (også) på Østerbro

Annonce

Vores verdenskendte maler P.S. Krøyer , som opholdt sig i lange perioder på Skagen, boede også på Østerbro i en årrække. Fra 1898 og frem til sin død i 1909 boede han i de kolde måneder i Bergensgade nr. 10.

Den smukke villa var blevet opført i 1896-97 af arkitekten Ulrik Plesner, født i 1861, uddannet murer i 1883 og arkitekt i 1993.

En stor del af Plesners virke kom til at foregå i Skagen, hvor han også boede i lange perioder og var et skattet medlem af den berømte kunstnerkoloni.

Ulrik Plesner stod også for mange elegante villabyggerier, af hvilke P.S. Krøyers villa er et stilfuldt og meget beundret eksempel. Her boede Krøyer til sin død om vinteren, mens somrene tilbragtes i Skagen.

I 1894 havde Krøyer købt et hus i Skagen Plantage, som blev døbt Krøyers Hus. Nogle af hans mest spændende malerier er blevet til her.

I 1897 fik han opført boligen i Bergensgade, som vinterbolig.

Fra 1886 til 1904 blev Krøyer behandlet med kviksølv, hvilket medførte at han næsten mistede synet på venstre øje. Kviksølvbehandling var dengang en form for en universalbehandling og kunne også bruges mod syfilis, men hvad Krøyer fejlede vides ikke med sikkerhed. Han kunne formentlig have arvet sin mors kronisk maniodepressiv psykose.

Det var hårdt for Marie og den lille familie. Derfor rejste Marie ind i mellem væk. På en af disse rejser, som gik til Italien, mødte hun i 1902 den unge, svenske, komponist Hugo Alfvén, som hun forelskede sig i.

Krøyer ville ikke skilles fra Marie, selv om hun var sammen med en anden mand. Han håbede, at hun en dag ville komme tilbage til ham.

Men først da Marie ventede Alfvéns barn efter tre år, gik Marie alligevel helt fra Krøyer og flyttede sammen med Alfvén.

Krøyer blev flere gange indlagt på hospital som sindslidende i Middelfart. Alligevel fuldendte han et storslået maleri: »Skt. Hansblus på Skagens Strand« i 1906. Krøyers sygdom tog imidlertid til, og han døde i 1909 i Skagen og blev begravet på Skagen kirkegård.

Villaen har været anvendt til mange formål siden, og anvendes i dag til erhversformål.

Flere af P.S. Krøyers malerier kan i øvrigt ses på museet Den Hirschsprunske Samling i Stockholmsgade på Østerbro - ikke langt fra Bergensgade.

Krøyer var venner med museets stifter Heinrich Hirschsprung.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www. 2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce