Annonce
Miljø

Lavvande: Nu skal der pumpes ekstra vand til Søerne

Kæmpe jordområde i Sortedams Sø på grund af den lave vandstand. Foto: Thomas Frederiksen
Et renseanlæg til reparation og mindre regn end vanligt har gjort, at der har været lav vandstand i de indre søer i 2020. Nu skal en trykledning i Københavns udkant gøre, at der kommer vand i Søerne igen.
Annonce

En vandledning i grænselandet mellem København og forstæderne skal sørge for, at der kommer nyt vand til Søerne, som har været præget af lav vandstand siden i sommer, hvor der er store jordområder i vandkanten i Sortedams- og Peblinge Sø.

Københavns Kommune oplyser, at det skyldes flere ting. Fra marts til juli var renseanlægget, som renser vandet i Emdrup sø og sender vandet videre til de indre søer, til reparation, hvorfor der ikke kunne ledes vand til Søerne, som derfor blev gradvist mere tørre.

Annonce

Mindre vand

Og så har der været generelt mindre regn, end der plejer, i 2020, og det har betydet, at der har været endnu mindre vand end vanligt, der kunne strømme igennem til Sortedams- og Peblingesøen.

Vandtilførslen til til Søerne sker nemlig som ved en gennemstrømning fra en lang række åer og søer. Det begynder ved Harrestrup Å, som er i den vestlige udkant af Københavns Kommune og i en række forstæder.


Forhåbentlig vil den pumpede vandmængde i kombination med nedbør hen over de næste måneder sikre en gradvis stigning af vandstanden i Søerne

Jørgen Lund Madsen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen


Her er der en såkaldt fæstningskanal som led i det gamle forsvarsværk Vestvolden, hvorfra vandet strømmer videre til Utterslev Mose, herefter løber vandet til Emdrup Sø, hvor der er et renseanlæg. Herfra strømmer det via Ladegårdsåen og Lygteåen, som begge ligger i rør under byen, ind til Søerne.

Annonce

Aftale med firma

For at forbedre den gennemstrøming skal der nu pumpes mere vand ud fra den anden ende af kommunen.

- Vi har indgået en aftale med et firma om at etablere en trykledning i Fæstningskanalen, som skal levere vand Utterslev Mose. Forhåbentlig vil den pumpede vandmængde i kombination med nedbør hen over de næste måneder sikre en gradvis stigning af vandstanden i Søerne op til et normalt niveau for vinterhalvåret, lyder det i en skriftlig kommentar fra enhedschef Jørgen Lund Madsen i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Kommunen oplyser, at den lave vandstand og blottede søbund langs bredderne ikke har nogen væsentlig betydning i forhold til plante- og dyrelivet i søen på denne årstid og heller ikke om sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ryparken hører til i Bispebjerg

Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Annonce