Annonce
Østerbro

Livets store spørgsmål - og lidt til

Annonce

sognet skriver. Beboere fra Østerbro er sammen med to lokale præster gået sammen om endnu en sæson med eksistenssamtaler. Journalist Bodil Koefoed, som er en af arrangørerne, skriver her om temaerne.

Af Bodil Koefoed

Eksistens: Hvem leder ikke efter ”de vises sten” eller spekulerer over livets store spørgsmål i en stille stund?

Svarerne finder man næppe på Google eller Facebook, men måske i Eksistenssamtaler i Kastels Kirke, som startede spontant sidste efterår og blev en stor succes.

»Vi var meget spændte, da vi startede. Men vi ramte åbenbart et behov for fordybelse. Og nu fortsætter vi og inviterer til nye Eksistenssamtaler på Kastellet i efteråret,« fortæller sognepræsterne Else Hviid fra Kastelskirke og Rikke Juul fra Frihavnskirken og Lutherkirken, som sammen med en lille gruppe beboere på Østerbro udviklede konceptet sidste år.

Annonce

Vin & visdom

Man kan ikke tale sig til et lykkeligt liv. Men man kan blive klogere på sig selv ved at lytte til andres tanker og dele livserfaringer. Og livsvisdom kan være en trædesten på vejen til at finde retning og mening i livet. Det er også tanken bag efterårets Eksistenssamtaler, at almindelige mennesker helt uforpligtende kommer og deler deres tanker omkring et bestemt emne. I efteråret sætter Eksistenssamtaler fokus på tre nye emner hentet fra posen med livets store spørgsmål; denne gang er emnerne: Tro & skæbne, Tabuer og Kærlighed.

Alle er velkomne og det kræver ikke særlige forudsætninger – kun engagement. Og for at fordøje al den livsvisdom serverer Kastelskirken lidt ost og vin i pausen.

Annonce

Tro og skæbne

Tro & skæbne, som er overskriften på det første af efterårets nye Eksistenssamtaler, er i sig selv et stort og fascinerende emne.

Vi lever i en resultatorienteret tid. Men i Eksistenssamtaler er det selve samtalen – processen – som tæller. Vi leder ikke efter et konkret facit for meningen med livet.

Det handler heller ikke om at møde op med ”de rigtige meninger” - snarere at øve sig i evnen til at lytte i stedet for bare selv at tale. Det lyder let men kan være svært for mange af os, indrømmer jeg.

Annonce

De »forbudte« emner

Efterårets anden Eksistenssamtale handler om Tabuer – de forbudte emner, som vi helst ikke taler om:

»Jeg hører ofte folk sige, at døden er tabu. Sorgen er tabu. Sex, psykisk sygdom og ensomhed er også tabu. Men det, der føles forbudt for den ene, er ok for den anden. Begrebet tabu bruger vi ofte bredt og lidt i flæng om emner, som er svære at tale om, og som er forbundet med flovhed og skam. Tabuer afhænger også af kultur, køn, alder og generationer og forandrer sig med tidernes skiften. Derfor er tabuer også et meget spændende emne at tage fat på,« siger sognepræst Else Hviid, og kollegaen Rikke Juul supplerer:

»Eksistenssamtaler startede som nævnt sidste år som lidt af et eksperiment – Var der overhovedet interesse Det vidste vi ikke – men efter første samtale, hvor Kastelskirkens smukke samtalerum blev fyldt med engagerede københavnere, så var vi ikke i tvivl. Det blev til tre meget livlige og engagerede eksistenssamtaler sidste år, hvor vi til slut lovede at fortsætte,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror, at mennesker har behov for at tale sammen, være sammen og opleve et åndeligt fællesskab, som kan bekræfte os i, at vi ikke står helt alene i universet.«

»Størst af alt er kærligheden” er så overskriften på den tredje og sidste af efterårets Eksistenssamtaler. Et stort emne at tage fat på.

For hvad er Kærlighed egentlig, når man tænker efter? Findes Kærligheden i virkeligheden eller er det bare en poetisk konstruktion? Der er mange slags kærlighed. Men hvordan ved vi, at kærlighed ikke bare er et teoretisk begreb men findes i virkeligheden. Det er et af mange spændende spørgsmål,« siger Bodil Kofoed fra gruppen.

Annonce

Eksistenssamtaler

Annonce

Eksistenssamtaler er et samarbejde mellem Rosenvængets og Kastels sogn. Alle aftener kl. 19-21.30 i Kastelskirken i Kastellet:

Annonce

Tirsdag 24. september Tro & skæbne

Annonce

Onsdag 30. oktober: Tabuer – skam & vilkår

Tirsdag 12. november: Størst af alt er kærligheden

Tilmelding inden til rj@km.dk eller elh@km.dk

Gratis adgang. Alle er velkomne. Der serveres vin & ost i pausen.

OBS: Indgang fra Kongeporten. Man kommer til KastelsKirken gennem Kongeporten eller Norgesporten. Men på grund af skybrudssikring er Norgesporten midlertidigt lukket. Benyt i stedet Kongeporten med indgang fra Esplanaden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce