Annonce
Kultur

Lokalhistorie i Ryesgade: Fra kino over omstridt ungdomsklub til udlændingestyrelse

Udlændingestyrelsen er flyttet fra Ryesgade 55. Adressen har indeholdt meget forskelligt gennem årene, blandt andet en ungdomsklub en kort overgang i tresserne. Foto: Thomas Frederiksen
Ryesgade 55 har været centrum for meget omdiskuteret aktivitet gennem 100 år.
Annonce

I perioden 1905-21 var der omkring 30 personer, der søgte om biografbevilling på Østerbro. Samtlige fik afslag. Noget tydede på, at politidirektøren ikke kunne lide film og denne form for fornøjelser.

Det burde ellers være befolkningsgrundlag til mange flere biografer. I starten af 1920'erne fik dog både Triangel Teater og Park Teater biografbevillinger og lidt senere også Røde Mølle, der startede i en fabrikshal i Ryesgade 51-55 i 1926 med C. C. Christensen som direktør.

Annonce

Ry Kino i Ryesgade

I 1933 blev den til Ry Kino, som åbnede i Ryesgade 55 med plads til 561 personer. Knud Scavenius havde overtaget og drev biografen indtil sin død i 1957, hvorefter han kone Henny Scavenius, tog over de sidste år af Ry Kinos levetid.

Den lå i en lang lang sal, og var en rigtig lokalbiograf. Fra den store skrabede foyer med chokoladesalg, kom man ind i den lange smalle sal med et lille lærred for enden. I siderne var der nogle meget smalle bænke, hvor man kunne få plads, hvis de rigtige pladser var optaget.


Stemningen i salen var præget af Ryesgade, man rejste sig og kiggede efter og hilse på bekendte, spiste is og chokolade, ligesom røgen bølgede tykt i lokalet


I Ry Kino oplevede man ikke premierefilm, og stemningen i salen var præget af Ryesgade, man rejste sig og kiggede efter og hilse på bekendte, spiste is og chokolade, ligesom røgen bølgede tykt i lokalet. Ud til gaden lå biografens talrige døre, og her kunne an stå og høre lyden hvis der ikke var penge til en billet.,

Annonce

Klub 27

Ry Kino lukkede i 1959, og Københavns kommunes børne- og ungdomsforsorg etablerede i foråret 1969 en institution kaldet Klub 27 i lokalerne. Det var meningen at etablere et sted med aktiviteter, som modvægt mod det hastigt tiltagende stofmisbrug.

Den af kommunen tilknyttede medarbejder, som skulle sikre dette, havde dog ingen succes og heller ingen lyst til at samarbejde med politiet, så stedet blev hurtigt til et center for handel med hash og LSD. Efter mange klager fra de omkringboende besluttede kommunen at nedlægge stedet i september 1969, efter få måneders drift.

Klub 27 var i øvrigt flyttet fra en anden gade på Østerbro, Masnedøgade.

Senere flyttede Udlændingestyrelsen ind i lokalerne i Ryesgade. Men denne styrelse findes heller ikke længere på Østerbro, da den er flyttet til Næstved som led i planerne om at flytte statslige institutioner til provinsen

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
arkitektur

Nu kan du indstille Årets Arne 2021

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børn og natur

Forskere i små størrelser

Kultur

Nyt byrumsmøbel foran Krudttønden

Debat

Hvorfor bliver sport nedprioriteret?

Debat

Skæve boliger midt i en grøn oase

Annonce