Annonce
Østerbro

Lokaludvalg: Biblioteket skal til Kildevæld

Annonce

Et stort flertal i Østerbro Lokaludvalg anbefaler, at et nyt bibliotek skal bygges i sammenhæng med Kulturcenter Kildevæld. Boligforeningen Øbrohus arbejder med en nyt bibliotek, hvor det eksisterende ligger.

Øbro Jagtvej Bibliotek er nedslidt og skal erstattes af et mere tidssvarende bibliotek, som skal dække den nordlige del af Østerbro.

Det har politikerne i Københavns Kommune besluttet. Der er lagt tre forslag ud:

En udbygning af Kulturcenter Kildevæld, som står færdig i år, lokaler ved Svanemøllehallen og et nyt bibliotek med den samme placering som det nuværende på Jagtvej.

Et stort flertal i Østerbro Lokaludvalg mener, at det vil være rigtigt at bygge biblioteket sammen med Kulturcenter Kildevæld.

»For os betyder det meget, at biblioteket placeres et sted, der tilgodeser Ryparken-, Bryggervangen-, og Vognmandsmarkenområderne. Det skal skabe sammenhængskraft på Østerbro,« siger lokaludvalgets formand Allan Marouf som begrundelse for udvalgets holdning, som ser det i sammenhæng med en bedre forbindelse for cyklisterne og fodgængerne med en bro over S-banen, der er højt på den lokale ønskeliste.

Boligforening vil opføre

Han betoner, at Ryparken er et udsat område, hvor der mangler faciliteter. Hvis kulturcenter og bibliotek samles ved Kildevældsskolen, vil beboerne nord for S-banen få et kulturelt knudepunkt tæt på.

Kritikere peger på, at Jagtvej er en langt mere ideel placering, da det ligger lige ved siden af en kommende metrostation og flere busruter, mens der kører én bus forbi Kildevæld, og der er et stykke vej dertil fra S-togsstationerne Svanemøllen og Ryparken.

»Uanset hvor det bliver, vil det være til ulempe for nogen, og det kan ikke være lige uden for døren for alle, og man må transportere sig på den ene eller anden måde,« siger Allan Marouf til denne kritik.

Højhuset Øbrohus ligger ved siden af det nuværende bibliotek. Her arbejder boligforeningen bakket op af boligselskabet AKB, København med en model, hvor de bygger almene familielejligheder i et nyt byggeri, der skal have bibliotek i stueetagen.

»Øbrohus’ boligorganisation AKB, København tror på projektet og tilbyder kommunen at købe grunden og bygge biblioteket,« lyder det fra boligforeningens formand Flemming Olsen, som peger på, at det ikke er afhængigt af det statslige anlægsloft, som bremser andre kommunale projekter, når det ikke opføres af kommunen.

AKB, Københavns næstformand Mikkel Warming bekræfter, at boligorganisationen er villig til at købe grunden af kommunen og opføre boligbyggeri med bibliotek i stuen.

»Hvis kommunen vil det, er vi indstillet på at købe grunden og opføre boliger og bibliotek,« siger han.

Bæredygtig strategi

Flemming Olsen lægger vægt på, at Øbrohus ønsker at opføre en bygning med klimavenlige materialer, som skal være en port til klimakvarteret.

Øbrohus har gennem mange år har bæredygtighed højt på dagsordenen. Flemming Olsen fortæller, at boligforeningen har arbejdet med projektet i tre år.

Selvom Allan Marouf ønsker bibliotek ved Kildevæld, mener han dog fortsat, at området på Jagtvej kan have en funktion. Han forestiller sig, at det kan blive til et foreningshus, hvor Østerbros foreninger for både børn, unge og voksne kan leje sig ind til aktiviteter til rimelige penge. Han peger på, at for eksempel Østerbrohuset er dyrt til disse formål i dag.

Et kommende bibliotek skal afløse det nuværende på Øbro Jagtvej. Der er ingen planer om at ændre ved Østerbro Bibliotek på Dag Hammarskjölds Allé.

Kultur Ø holder workshop om biblioteksplanerne torsdag 28. marts klokken 17-18.30 i Østerbrohuset i Århusgade.

 

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce