Annonce
Østerbro

Lykkes søn blev knivdræbt - nu hjælper hun andre i sorg

Lykke Petersen mistede sin søn, Mads Skjoldsøge i 2015. I dag hjælper hun andre i sorg ved Sorglinjen. - Foto: Lisbeth Holten

Lykke Petersen er frivillig ved Sorglinjen. Hun mistede sin søn for over fire år siden. Cirka to gange om måneden er hun frivillig ved Sorglinjen for at hjælpe folk, der er der, hvor hun selv var engang: Dybt inde i sorgen.

Annonce

5. november 2015 blev Lykke Petersens søn, Mads Skjoldsøge knivdræbt i en tunnel i Hillerød. Mads Skjoldsøge blev kun 17 år. Lykke Petersen har lært at leve med sorgen, og nu hjælper hun andre der har mistet.

To gange om måneden kører Lykke fra Østerbro til Gråbrødre Torv for at være frivillig på Sorglinjen. En telefonlinje, Det Nationale Sorgcenter åbnede for et år siden.

Annonce

Hårdt og uretfærdigt

»Jeg er frivillig på Sorglinjen, fordi jeg taler samme sprog som dem der ringer ind. Jeg kan genkende, hvordan de har det. Det er så genkendeligt for mig; følelsen af at når man tror, at man i begyndelsen ikke kan leve videre, uden den, vi har mistet Jeg genkender deres følelser, og jeg forstår de processer de går igennem,« fortæller Lykke Petersen.

Mange efterladte oplever at deres sorg bliver tabuiseret. Derfor er det vigtigt for Lykke Petersen der er et sted hvor man kan ringe ind.

»Når du ringer ind på Sorglinjen er der ingen tabuer. Vi har en forståelse for, at du aldrig bliver den samme igen, for det at miste er hårdt og uretfærdigt - du kan lære at leve med det,« siger Lykke Petersen

Annonce

Når man ringer ind

»Når jeg taler eller skriver med en der lige har mistet en nær pårørende, lytter jeg på hvem du er, og hvem du har mistet. Måske vil du fortælle om den, du har mistet,« siger Lykke Petersen og forklarer at hun i samtalen også fortæller, hvad hun gjorde på samme tidspunkt i sorgen, og hvad der hjalp hende.

Annonce

Din sorg er ikke forkert

»Din sorg ikke er forkert. Der er intet galt i at have de følelser du har, og du ikke den eneste der har det sådan, og det er helt okay,« fortæller Lykke Petersen der forklarer, at den ensomhed, der kommer i forbindelse med det at miste, er frygtelig.

»De fleste ignorerer én, når man har mistet, fordi de ikke kan forholde sig til det. Mange tror det er bedst ikke at tale om den døde, men sådan er det ikke, og det er der forståelse for her på sorglinjen,« fortæller Lykke.

Annonce

Mødes med tavshed

Johannes Møllehave sagde engang at sorg er den kærlighed, du ikke kan give slip på. Giver det mening for dig?

»Lige mine ord. Det må du godt citere mig for at sige,« siger Lykke Petersen og griner. Hun fortsætter i en mere alvorlig tone.

»Der er rigtig mange der ikke forstår sorg, fordi de ikke har været der selv.

Jeg vil så gerne hjælpe dem, der sidder alene uden at have et netværk at dele sorgen med til at forstå, at der er et lys for enden af tunnelen.

Annonce

Tiden gør noget ved dig

»Når vi mister, er det en proces vi skal igennem. Tiden gør noget ved en. Mange tror desværre, at de gør én ked af det hvis de nævner den afdøde. Men jeg er jo allerede ked af det.« siger Lykke Petersen og forklarer at det faktisk er ret simpelt og fortsætter:

»Det eneste du skal sige er: ’Jeg ved godt, hvad du har været ude for ,men jeg ved ikke, hvad jeg skal sige’. Det er langt bedre end tavshed. Det er i hvert fald det værste for mig.«

Annonce

Døden som tabu

For direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt er Sorglinjen vigtig for de efterladte.

»Døden er meget tabuiseret. Vi har etableret Sorglinjen for at mindske den ensomhed, som mange efterladte oplever, fordi de ikke kan dele deres sorg med nogen.

Enten fordi de slet ikke har noget netværk, fordi der i netværket er en berøringsangst eller fordi de skjuler deres sorgen overfor familie og netværk af frygt for at komme til at belaste dem eller for ikke at blive forstået,« fortæller Preben Engelbrekt, der slår fast, at de frivillige på Sorglinjen er et levende bevis på, at det er muligt at få det godt igen, selv om måske det værst tænkelige er sket.

Sorglinjen

  • Hvert år dør mere end 50.000 mennesker i Danmark. De efterlader mere end 200.000 i sorg, og mange er ensomme i sorgen.
  • Undersøgelser fra Det Nationale Sorgcenter viser, at otte ud af ti efterladte savner nogen at tale med om den, de har mistet og savner.
  • Sorglinjen er et tilbud til unge, voksne og ældre efterladte i hele landet. Sorglinjen er bemandet af et korps på knap 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående indenfor de seneste år.
  • Sorglinjen holder til på Gråbrødre Torv i København.
  • Sorglinjen holder åbent alle ugens dage fra kl 17-21.
  • På Sorglinjen kan efterladte fra hele landet tale eller skrive med de frivillige via telefon, chat, sms eller brevkasse. Sorglinjen er for alle efterladte fra 13 år og op - uanset hvem man har mistet og hvornår.
  • Sorglinjen kam kontaktes på tlf. 70 209 903 eller via chat, sms og brevkasse.
  • Sorglinjen er oprettet med støtte fra TrygFonden.
  • Kilde: Sorglinjen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce