Annonce
Debat

Lynetteholm er en hån mod klimaet og en hån mod demokratiet

Området i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er planlagt at skulle anlægges. Selve Lynetteholm kan endnu ikke ses på billederne fra en drone mandag den 7. december 2020. Øen skal ligge i forlængelse af Refshaleøen. Der skal være plads til 35.000 beboere, og øen skal også sikre København mod stigende vandstand. Fotograferet mod nord på det sted hvor det nye Lynetteholm kommer til at at møde Lynetten på det nordligste af Refshaleøen.. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Annonce

LÆSERBREV: Den kunstige ø, som Frank Jensen og Lars Løkke ville tvinge ned i halsen på københavnerne er en katastrofe og fremgangsmåden har været præget af revolver-politik.

Det moderne samfunds voldsomme CO2 udledninger har ført til den forestående klimakatastrofe. År efter år sætter vi nye foruroligende varmerekorder. De kommende klimaforandringer øger risikoen for stormflod. Derfor har København brug for kystsikring - ingen tvivl om det. Men Lynetteholmen er ikke den kystsikring, vi har brug for.

Det samlede Lynetteholm-projekt kommer til at medføre en voldsom CO2 udledning. Selve anlægningen af øen kommer til at udlede 350.000 tons CO2 – dertil kommer så de tilhørende projekter: havnetunnelen, flytning af rensningsanlægget, etablering af infrastruktur (veje, metro, mm.). Der er på nuværende tidspunkt ikke tal på det hele, men der er al god grund til at forvente, at det samlede projekt kommer til at udlede i omegnen af en million tons CO2.

Dermed er Lynetteholmen i sig selv en klimabelastning, der er med til at forværre den situation, den skulle beskytte os imod. Det giver jo ingen mening. Kystsikringen kan i stedet etableres billigere, hurtigere, mindre invasivt og med et CO2 aftryk, som er en brøkdel af Lynetteholmens, hvis man f.eks. i stedet laver en dige/port/sluse løsning.


Lynetteholmen er i sig selv en klimabelastning, der er med til at forværre den situation, den skulle beskytte os imod. Det giver jo ingen mening.


Etableringen af Lynetteholmen og havnetunnelen er et fantasifoster besluttet af Frank Jensen og Lars Løkke i ‘18. Efterfølgende skulle det bare gennemføres så hurtigt som muligt. Derfor trak Frank Jensen pistolen og lagde den klar på bordet til forhandlingerne om byens budget for 2021.

Beskeden til partierne var helt klar. Hvis de ville være med til at fordele penge til skoler, veje, daginstitutioner, kultur, sundhed og velfærden generelt, så skulle de først acceptere Lynetteholmprojektet med havnetunnel og det hele – uanset hvilke konsekvenser det ellers vil få for klima og miljø.

Lynetteholmen var skovsneglen, der skulle spises for at være med i socialdemokratiets hule. Det var der desværre mange partier, der gerne ville, når det kom til stykket – selvom de havde lovet deres vælgere noget andet.

Hvorfor så det hastværk?

Et projekt som Lynetteholmen kræver, at der laves en såkaldt anlægslov. Den skal vedtages i folketinget og danner det formelle grundlag for at gå i gang med at hælde jorden ud i Øresund.

Når det først er sket, så bliver det meget svært at få sat en stopper for redelighederne, da det så er et lovvedtaget projekt som bemyndiger By&Havn til at gå i gang – uanset hvilke økonomi- og miljøkonsekvenser der må støde til.

Dermed er det ikke længere kommunalt. Så al hastværket handler om at få alle kommunale beslutninger truffet forud for kommunalvalget i 2021, så socialdemokratiet ikke risikerer, at der opstår en folkelig modstand mod projektet som kan blive et tema i valgkampen.

De har for alt i verden villet undgå, at københavnerne kunne nå at få reel indflydelse på deres bys udvikling ved et kommunalvalg.

Samlet set er det en hån mod klimakampen og en hån mod enhver tanke om borgernært demokrati.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hæder

Shellhuset, Flammen, Citronen og Hvidstensgruppen: Østerbroere har modtaget national hædersmedalje for film om anden verdenskrig

Debat

En vildere Fælledpark vil gavne byen

Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Annonce