Annonce
Navne

Månedens Buket: Rachel får unge udsatte til at læse for livet

Rachel Röst er den første modtager af Månedens Buket i ØsterbroLIV. Buketten er sponseret af Havero Plantecenter på Emdrupvej. Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Da Rachel Röst havnede som anbragt ung på en institution som 16-årig, manglede hun bøger. Det har hun sat sig for, at udsatte børn og unge ikke skal undvære længere, det kan give dem vigtige skub frem i livet, mener hun.

Da Rachel Röst var barn i Urbanplanen på Amager, blev bøgerne hendes venner og en flugt fra det undertrykkende hjem, hun voksede op i.

- Jeg blev introduceret til biblioteket, som lå lige ved siden af min skole, hvor min mor plejede at låne nogle kærlighedsromaner. Så blev jeg bare enormt optaget og brugte mange timer, også når jeg ikke havde lyst til at gå hjem til det kontrollerende og klaustrofobiske miljø. Så blev biblioteket og bøgerne sådan et frirum, og jeg skulle i hvert fald ikke læse om andre piger, der havde problemer, men om drager, detektiver og heste, fortæller hun.

Bøger som overlevelse

Da hun kom på ungdomspension som 16-årig, manglede der noget: Bøger.

- Bøger var en måde at overleve på for mig, og der var ikke en eneste bog og ingen form for bogligt miljø, fortæller hun.

Som voksen besluttede hun sig for, at sådan skulle det ikke være for andre børn og unge, der blev anbragt væk fra hjemmet på opholdssteder, bosteder, ungdomspensioner og asylcentre.

Derfor henvendte hun sig til Østerbro Avis, som dengang lå på Østerbrogade, i 2012 og spurgte, om vi havde nogle bøger, som hun kunne overtage til sit nye projekt 'Læs for livet'. Hun spurgte også hos andre, blandt andet forfattere, og den første samling var i hus med 400 bøger, som hun kunne overdrage til julemærkehjem den sommer.

Ni år senere er der 6 ansatte, 40 frivillige og 60 indsamlingsbiblioteker i Danmark og 8 på Grønland - og 246 biblioteker med bøger på bosteder og institutioner for anbragte børn og unge. Hun er optaget i Kraks Blå Bog, har haft besøg af Danmarks daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og projektet har modtaget støtte fra flere sider, blandt andet en million kroner fra Egmont Fonden i fjor.

Annonce

Ingen forventninger

Denne indsats for at gøre en forskel for andre, gør Rachel Röst til den første modtager af ØsterbroLIVs Månedens Buket, som vi fremover uddeler en gang om måneden til en østerbroer, der yder en indsats udover det sædvanlige for andre mennesker.


En 14-årig dreng ønskede sig en biografi om Ove Sprogøe, og et andet sted var der en dreng, som efterlyste bøger om det gamle Egypten

Rachel Röst


Da hun var på den daværende ungdomspension Rymarksvænge og oplevede, at der ikke blev stillet nogle krav til hende og de andre unge, kun at de ikke måtte ryge hash på værelserne. Der var intet incitament til at få en uddannelse, og bøger var fuldstændig et fremmedord på stedet.

- Ingen spurgte, om jeg havde lektier for, der var meget lave forventninger til os unge.

Fra et være en stille og underkuet pige var Rachel Röst' sene teenageår præget af at blandt andet meget hash og kriminalitet.

- Det endte med, at jeg stjal med arme og ben, røg for meget hash, gik meget i byen og rodede rundt i livet, fortæller hun.

Annonce

Søn blev redning

Hendes redning, fortæller hun set i bakspejlet, var, at hun blev gravid som 19-årig.

- Det var et kæmpe chok, og jeg tænkte, at mit liv var ødelagt, men det gik modsat. Under graviditeten blev jeg allerede meget knyttet til mit barn, og det var som en urkraft at møde ham. Jeg havde aldrig mødt kærligheden før, det var et meget kærlighedsløst hjem, jeg kom fra, siger hun.

Hun var alene med sønnen, der i dag er 24 år, og havde derfor ansvar for andre end sig selv.

- Jeg tænkte ikke om mig selv, at jeg havde fortjent noget godt liv og havde svært ved at rette op på den suppedas, jeg var ude i. Men min søn havde i hvert fald ikke fortjent sådan et liv, som jeg havde. Derfor måtte jeg lave om på det hele, fortæller hun.

Annonce

Bøger i Bog-ensegade

Rachel Röst tog en HF-eksamen - og fik det højeste gennemsnit på årgangen, fortæller hun - og så var hun igen sporet ind i bøgernes verden. Hun blev cand.mag i litteraturvidenskab og udgav to børnebøger, inden hun grundlagde 'Læs for livet' i 2012.

Læs for Livet fik selvstændige lokaler, først i Koldingggade, som viste sig hurtigt at være for lille for den voksende bogsamling, og siden 2016 i Bogensegade.

- Bog-ensegade, vi tænkte vist først på gadenavnet, et år efter, at vi var flyttet ind, siger Rachel Röst med et smil.

Annonce

Sprogøe og Egypten

Og borgerne på Østerbro er særdeles velkomme til at aflevere bøger til Læs for Livet i Bogensegade, coronatiden har betydet en stor afmatning, så der er brug for bøger til anbragte børn og unge rundt omkring i Danmark. Og det behøver ikke nødvendigvis at være børnebøger, som man afleverer, det er nemlig børn og unge i alderen 0-23, som modtager bøger, så bredden i emner og genrer er meget bredt.

- En 14-årig dreng ønskede sig en biografi om Ove Sprogøe, og et andet sted var der en dreng, som efterlyste bøger om det gamle Egypten, fortæller hun og oplever, at bøgerne er et godt udgangspunkt for at tale med de unge.

- Vi kan snakke om ting, der handler om bøgerne og ikke dem selv, siger hun og nævner, at hun har set, hvilken forskel bøgerne gør for de unge.

- Jeg har både oplevet, at nogen har fået et større ordforråd, og andre har læst bøger i stedet for at ryge hash.

Rachel Röst har dette forår udsendt bogen Grundvold, som er en roman med kraftig påvirkning fra hendes eget liv som opvokset i en mormonfamilie på Amager.

Hun bor i Emdrupområdet, hvor hun har boet i cirka 10 år, efter sønnen, som studerer, er flyttet hjemmefra, er hun dog for nylig rykket fra en treværelses lejlighed til en toværelses.

Månedens Buket

Månedens Buket er et skulderklap og en varm anerkendelse. En tak til en borger på Østerbro, der gør noget ud over det sædvanlige for andre i hverdagen. En uegennyttig indsats, den ekstra meter eller det, der reddede dagen.

Vi glæder os til at uddele mange buketter og skulderklap i fremtiden, så fortæl os hvem du mener skal overraskes med blomster, tak og blitzlys, og hvorfor - så sørger vi måske for en flot buket. Skriv til: buket@osterbroliv.dk

Du kan aflevere bøger, som doneres til børn der bor på hjem, hos Læs for Livet i Bogensegade 2-4

Månedens Buket er sponseret af Havero Plantecenter på Emdrupvej.

Annonce
Annonce
Erhverv

Madanmeldere kårer Alchemist til Europas bedste restaurant: To andre københavnske restaurant med i topfeltet

Annonce
Annonce
Alarm112

To yngre mænd er anholdt for knivstikkeri i København Ø

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Bydelen passer til Henrik Palles gemyt: Han bliver så sur, når nogen påstår, at Østerbro er kedelig

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Alarm112

20-årig ramt i benet af skud på Østerbro - to er anholdt

Kultur

Nyt galleri: Ro og nærvær er i centrum, mens biler drøner afsted på Lyngbyvej

Alarm112

Omar El-Husseins bror kræver erstatning for fængsling

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Alarm112

17-årig fængslet for at kaste sten foran ambassade

Alarm112

Togdrift indstilles: Demonstranter kaster kanonslag mod Israels ambassade

Debat

Østerbro mister igen parkeringspladser

Historie

Der blev spillet på alle tangenter: Da der lå en stor pianofabrik lokalt

Navne

Bødkers Østerbro: Da vi flyttede fra indre til yderste Østerbro for tre år siden var det en flytning fra sushi og til kinagrill

#72timer

Han er nysgerrig og elsker udfordringer: Kasper skal være hjemløs i 72 timer

Navne

Månedens Buket: Rachel får unge udsatte til at læse for livet

Trafik

For få parkeringspladser til for mange biler: Nogle gange har Julie taget løbehjul fra p-pladsen til hjemmet

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Trafik

Borgmester: Flere p-pladser vil føre til flere biler

Spørg ØsterbroLIV

Spørg ØsterbroLIV: Hvorfor er åbningstiden så kort?

Debat

Borgmester: Renoveringen af Øbro-Hallen skal påvirke foreninger og svømmere mindst muligt

Sport

Tiden er løbet fra arrangørerne: Alligevel intet maraton i København

Klumme

Klumme: Luk skærmen og gå ud i Østerbros butikker

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

Annonce