Annonce
Interview

Mere end et år med corona i Hafnia: Hvor er alle mennesker mon henne?

Forfatter Benn Q. Holm på Øster Allé med Parken i baggrunden. Parken er et af de steder, som Benn Q. Holm kommer jævnligt, når det ikke lige er corona-tid. Foto: Thomas Frederiksen
Vi har mødt forfatteren Benn Q. Holm til et interview om coronaens påvirkning af København og Østerbro siden marts i fjor. Han hører til dem, som selv har haft sygdommen og har ikke noget til over for dem, der demonstrerer mod restriktioner.

Østerbro Avis møder forfatteren Benn Q. Holm ved metrostationen på Trianglen. Fra hjemmet i Willemoesgade har han gået et par hundrede meter og blandt andet passeret cykelstativerne foran vinbaren Pasteur ved Trianglen.

De stativer som der har været stor diskussion om, og som kommunen nu har besluttet at fjerne to år efter, de blev sat op, så der atter kan blive et markant område med udeservering.

- Jeg ser det som noget usmidighed over for små erhvervsdrivende, at de stativer blev sat op netop der. Nogle gange må man gerne være pragmatisk og smidig i byplanlægningen, siger han og oplever et København, hvor der hele tiden popper nyt arbejde op, når noget er afsluttet. Benn Q. Holm forstår dog samtidig godt, at der skal repareres på en gammel by.

Ligheder med besættelsen

Vinbaren har været lukket de seneste måneder som så meget andet på grund af corona-restriktionerne.

Benn Q. Holm er kendt som en forfatter, der tager pulsen på København. Han har boet i hovedstaden stort set hele sit liv fra fødslen i 1962, heraf de seneste omkring 20 år på Østerbro, og gennembrudsromanen Hafnia Punk fra 1998 er et billede af København set gennem omkring 10 yngre menneskers øjne gennem et år i en kollektivroman. Hafnia er det latinske navn for København.


Når man selv har været syg og kender senfølgerne og så skulle stå og høre på de folk, der siger, at det bare er en dum influenza, så kan jeg blive så vred.

Benn Q. Holm


Om han en dag vil skrive en roman om København i covid-19-tiden - måske Hafnia corona - vil han ikke love, men han har naturligvis gjort sig nogle tanker om den den meget anderledes tid, som vi har levet i siden marts 2020.

- På en måde har det mindet lidt om besættelsen og anden verdenskrig, som jeg har hørt om den, hvor man levede med udgangsforbud, dengang var der dog også Hipo og Gestapo og den slags, så naturligvis var det også noget helt andet. Men der har været visse lighedspunkter, også det med man ved ikke helt, hvordan det ender, siger han og tilføjer med behersket optimisme:

- Jeg tror, at det ender rimeligt godt. Men hver gang man lige har sat sig ned og tændt for TV-Avisen og tænkt, at nu går det meget godt, så har de fundet en ny variant et eller andet sted.

Annonce

Datter og hustru hjemme

På flere måder har Benn Q. Holms liv ikke ændret sig. Han har vant til at arbejde for sig selv derhjemme og skrive på sine bøger, og som forfatter kender han til en usikker økonomisk situation. Men noget har alligevel været markant anderledes i lejligheden i Willemoesgade gennem det seneste år.

- Lige pludselig sad min yngste datter med hjemmeundervisning fra Sortedamsskolen, min hustru har også arbejdet hjemme med sådan nogle teams-møder hele tiden, så der har været rimelig god støjfrekvens i lejligheden. Jeg kunne heldigvis lukke døren ind til mit lille bitte kontor og så tage til Berlin, bemærker han med henvisning til hans nyeste bog, Et stykke af tiden, som foregår i Berlin i 1970'erne. En bog som netop er udkommet her i foråret.

Som andre er han også gået glip af fødselsdagssammenkomster, en udlandsrejse og en begravelse, og han har ikke kunnet besøge sin far på plejehjemmet store dele af  året.

Corona har ikke kun betydet noget i den måde, som Benn Q. Holm og hans familie har levet på  de seneste 13 måneder. Han hører til dem, der har haft corona, og blandt andet derfor tager han sygdommen særdeles alvorligt, og han er glad for at leve i en nation, hvor folk har taget og tager det seriøst.

- Danskerne har været gode til det, bortset fra de der 'Men in black-idioter', det må du godt skrive. Jeg kan blive så vred, når jeg selv har været syg og kender senfølgerne og så skulle høre på de folk, der siger, at det bare er en dum influenza. Jeg kender rigtig mange, som har forskellige eftervirkninger med hovedpine, kronisk træthed og åndenød og alt muligt, så det kan gøre mig vred, når jeg ser dem, må jeg indrømme, siger han.

Annonce

Faldet en atombombe?

Benn Q. Holm ønsker ikke at gå i detaljer med sin egen sygdom, men påvirket har han været og er fortsat og var isoleret i sit soveværelse, da det stod på i december. Og hans egen erfaring har da også ændret hans syn på corona.

Han forstår da også mange menneskers frustration over tiden, og mennesker i 'Men in black'-demonstrationer argumenterer med, at basale borgerrettigheder er undertrykt gennem det seneste år.

- Jeg kan forstå forstå, hvis der er abstrakt, og man spørger, om det virkelig er nødvendigt med de her nedlukninger, og hvor mange eksperter udtaler sig, og den ene siger det ene og den anden det andet. Det er en mærkelig tid, ingen tvivl om det, siger han og nævner en oplevelse, han har haft af København det seneste år.

- De få gange jeg selv har været sent ude og cyklet hjem gennem en fuldstændig tom by, har jeg tænkt på, hvad ville jeg have tænkt, hvis jeg havde ligget i coma eller bare vågnet op og ikke vidst, hvad der var sket, og man var gået ned på gaden i København en fredag aften klokken 22? Var der faldet en atombombe? Hvor er alle mennesker henne? spørger han retorisk og tilføjer, at selvom forstår nedlukningerne, forstår han også, at det er svært for mange mennesker.

- Nu går jeg ikke selv så meget ud fredag aften længere, men ingen tvivl om, at det har været en svær og mærkelig tid for caféer, restauranter og de unge mennesker.

Annonce

Fadøl i Parken igen

Selvom han overordnet set bakker op om restriktionerne, kan han også finde ting, som ikke har givet så meget mening for ham.

- Min mellemste datter har ikke været på universitet, det er et helvede for mange unge mennesker, der sidder og er ensomme og dropper ud af studierne. Så har jeg lidt svært ved at forstå, at bland selv-slik har haft åbent, mens andre mere vitale ting skulle holde lukket. Der kunne man igen måske have vist større fleksibilitet og pragmatisme. Omvendt er det ikke fordi, vi lever i Nordkorea lige pludselig, fordi nogen påstår det, siger han og er glad for den forsigtige genåbning af samfundet, samtidig med han også maner til tålmodighed:

-Ja, jeg vil sgu også gerne i Parken og stå og råbe og skrige og få mig en fadøl, men altså, nu har jeg ventet et år, så kan jeg godt vente et par måneder og uger mere.

Benn Q. Holm

Forfatter, født 1962, har blandt meget andet skrevet Hafnia Punk (1998),  Album (2002), Byen og øen (2011), De døde og de levende (2016) og Asfalt og blomster (2018). Album blev lavet til en tv-serie af Hella Joof i 2008 sendt på DR1 søndag aften klokken 20.

Særligt tidligt i forfatterskabet blev Benn Q. Holm betegnet som københavnerforfatter, men forfatterskabet har bredt sig til skildringer langt også fra den danske hovedstad, ind i mellem i udlandet.

Den seneste roman 'Et stykke af tiden', der er udkommet her i foråret 2021, foregår i Berlin i 1970'erne og har canadieren Ben i hovedrollen, her støder læserne også ind i Benn Q. Holm store musikalske idol David Bowie.

Benn Q. Holm bor i Willemoesgade med sin familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Østerbro mister igen parkeringspladser

Navne

Bødkers Østerbro: Da vi flyttede fra indre til yderste Østerbro for tre år siden var det en flytning fra sushi og til kinagrill

Byggeri

Kulturcenter er forsinket endnu et år

Annonce