Annonce
Sundhed

Michael nægter trådløs elmåler: Jeg bliver syg af det

Michael Nielsen er oprindelig fra Jylland og holder af at bo på Østerbro. Han frygter dog at måtte flytte herfra på grund af en trådløs elmåler, som han fortæller, der gør ham syg. Foto: Thomas Frederiksen
Michael Nielsen fra Ryparken forstår ikke, hvorfor han skal have en trådløs elmåler opsat, når han ikke kan tåle det.
Annonce

I disse år er trådløse elmålere, som skal måle strømforbruget, ved at blive installeret i alle husstande i hovedstadsområdet og på Sjælland i øvrigt.

Michael Nielsen i Ryparken-området er en af de mange borgere, som har fået et sådan såkaldt 'smartmeter' installeret. Han er samtidig en af de borgere, som fortæller, at han ikke kan tåle den trådløse stråling. Det kan ende i en konflikt med elselskabet Radius, som gør, at han må forlade sin lejlighed.

- Jeg får hovedpine, svimmelhed og bliver utilpas, og mine kognitive evner ryger ned til ingenting, fortæller han om situationen, når dette smartmeter er inden for hans lejligheds vægge.  Det vil han ikke leve med.


Jeg får hovedpine, svimmelhed og bliver utilpas, og mine kognitive evner ryger ned til ingenting

Michael Nielsen om en trådløs elmåler


Michael Nielsen har diagnosen MCS, som gjorde, at han i 2014 måtte forlade sit job i rekruteringsfirmaet Hartmanns, hvor han virkede med sin baggrund som socialrådgiver, et virke han havde haft gennem mange år, tidligere inden for det offentlige.

Men han kunne ikke tåle indendørs kontorarbejde, og MCS-diagnosen beskriver overfølsomhed over for kemikalier og dufte, og Michael Nielsen nævner, at det især lim og lak, som han ikke kan tåle, og så kommer trådløs stråling oveni.

Annonce

Anerkendt lidelse

På grund af sin diagnose sadlede han om og skiftede job til skraldemand i 2014. Her, fortæller han, at han ikke har haft en sygedag i seks år. Han blev ikke ramt, når han udfører udendørs arbejde. Det gik fint, indtil den trådløse elmåler blev opsat.

- Jeg kan simpelthen ikke tåle trådløs stråling siger han og nævner, at han også privat på et tidspunkt anskaffede sig en såkaldt router. Det varerede ikke længe, før han slukkede den og beholdt den slukket. Han fik det dårligt af den.

- Min lidelse er anerkendt af de danske sundhedsmyndigheder, og det er lægevidenskabeligt anerkendt, at folk med MCS kan reagere på udsættelse for selv meget lave koncentrationer af trådløs stråling, supplerer han.

Hans praktiserende læge har skrevet en lægeerklæring, som fastslår, at han med sin diagnose ikke tåler den trådløse stråling.

Annonce

Der er meget stråling

Vi mennesker omgiver os i dag af meget trådløs stråling overalt, der er meget af det i forretninger og på kontorer, og fra fjernsyn, radio, tablets og ikke mindst mobiltelefoner er der masser ad trådløs stråling. Michael Nielsen nævner, at han selv kan vælge til og fra, når det gælder de øvrige apparater, men at et smartmeter er der konstant.

Hos Radius henviser man til, at stråling fra trådløse netværk er lavere end fra for eksempel mobiltelefoner.

- Vores teknikere har ofte målerudstyr med ud til kunden, og i mange tilfælde har det overrasket kunden, hvor mange andre kilder til langt kraftigere stråling, der for eksempel er i en etageejendom fra naboers wifi, mobiltelefoner etc. Til sammenligning skal du konstant opholde dig to meter fra den fjernaflæste elmåler i en måned, før det svarer til 30 sekunders samtale i en mobiltelefon, skriver Lasse Bjerre, kommunikationschef i Radius i et skriftligt svar. Han og Radius vil ikke kommentere enkeltsager, men udtaler sig i generelle vendinger.

Annonce

En anden løsning

Lasse Bjerre fortæller, at Radius har skiftet elmålere hos omkring en million borgere siden 2016, og at disse målere lever op til kravene fra sundhedsmyndighederne, og målerne er samtidig driftsikre.

Han erkender, at nogle få af Radius' kunder alligevel har henvendt sig med helbredsproblemer, efter de har fået opsat trådløse elmålere, men han lægger vægt på, at elfirmaet gerne vil finde løsninger for dem.

- I de tilfælde, hvor folk fortsat har været betænkelige ved elmåleren, har vi tilbudt en særlig antenneløsning, der via et kabel sikrer, at over 99 procent af den i forvejen meget lave stråling fra elmålere ledes væk. Dette har vi også via målerudstyr kunnet dokumentere over for kunden, udtaler han.

Michael Nielsen fortæller, at han har prøvet den løsning.

- Det hjalp desværre ikke for mig. Om det er korrekt, at det fjerner 99 procent af strålingen, tvivler jeg stærkt på, siger han og tilføjer, at han i det hele taget tvivler på den strålingsgrad fra trådløse netværk, som danske myndigheder giver udtryk for.

- Mine symptomer starter samme dag, de sætter det trådløse smartmeter op i min lejlighed, fortæller han.

Annonce

Ingen konspiration

Michael Nielsen mener, at Radius burde finde løsninger for de borgere, der ikke tåler trådløs stråling og henviser til, at det fynske elselskab Ravdex har indført fjernaflæste elmålere via kabel. Det har Østerbro Avis fået bekræftet af selskabet.

På spørgsmålet om, hvorfor Radius ikke kan levere sådan en løsning til de borgere, som har problemer med den trådløse stråling, henviser Radius til den tidligere nævnte løsning med en anden placering, som Michael Nielsen ikke mente virkede.

Michael Nielsen understreger, at han ikke er konspirationsteoretiker, og han har det fint med, at langt de fleste andre borgere, som kan tåle det, får installeret trådløst måleudstyr. Men han forstår ikke, hvor det skal installeres hos ham, når han ikke tåler det på grund af sin diagnose.

Udover Radius, fortæller Michael Nielsen, at han har forsøgt at klage til diverse styrelser og instanser, som ikke vil tage hans sag op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Historisk

Tiden går, Under Uret består

Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Festival: På sporet af klimaet

Kultur

Klimadebatten belyses med humor og sang

Debat

Havnetunnel: En helt sort idé

Annonce