Annonce
Østerbro

Minister punkterer gammel drøm om at binde Østerbro sammen

Annonce

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har afvist en cykelsti gennem Svanemøllen Kaserne. Stien skulle forbinde Ryparken med resten af Østerbro.

Et brev fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) til partifællen Frank Jensen, overborgmester i København, har slukket den mangeårige drøm om at binde Østerbro bedre sammen på langs.

Forsvarsministeren afviser en cykelsti gennem kasernen, som skulle gøre det langt nemmere at komme på tværs mellem Ryparken og det øvrige Østerbro kombineret med en bro over togbanen, i stedet for at borgerne skal ud omkring Helsingørmotorvejen, hvis de vil gå eller cykle på langs af Østerbro.

Trine Bramsen skriver i brevet blandt andet, at sikkerheden skal skærpes i området, blandt andet fordi Forsvarets Efterretningstjeneste flytter dertil, og der skal være permanent helikopterlandingsplads.

Projektet er dræbt

Det sker efter, at der i årevis har været dialog mellem kommunen og Forsvarsministeriet om at etablere en cykelsti, og kommunen skrev endda en bro over togbanen ind i en budgetaftale. Og Forsvaret selv gav udtryk for, at området skulle åbnes for borgerne.

»Det er trist for Østerbro. Den nuværende regering har dræbt projektet for evigt,« siger Østerbro Lokaludvalgs formand Allan Marouf og tilføjer:

»Det er meget ærgerligt. Vi skulle binde Østerbro bedre sammen også socialt.«

Også på borgmesterkontorerne på rådhuset ærgrer man sig.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) var i foråret i dialog med den tidligere forsvarsminister, partifællen Claus Hjort Frederiksen, og her var svaret noget henholdende, men ikke en afvisning.

»Jeg synes, at vi havde en god dialog med den tidligere regering. Det var ikke sådan, at en cykelforbindelse ville åbne i morgen, men der var en god dialog,« siger hun.

Claus Hjort Frederiksen skrev, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse havde en god dialog med Københavns Kommune, men at der omvendt skulle ske en række bygge- og anlægsaktiviteter, der ikke ville være foreneligt med en cykelsti, som han dog ikke udelukkede på længere sigt.

»Der er meget stor forskel på brevet fra Claus Hjort, og det som er kommet fra Trine Bramsen, som lukker for muligheden endegyldigt,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Kontrafaktisk at gætte

Det er i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, at sagen er behandlet, og som ligger til grund for ministerens svar.

- Tror du, at det havde været anderledes, hvis der ikke havde været et regeringsskifte?

»Det vil være kontrafaktisk at gætte på. Jeg må bare konstatere, at under Claus Hjort Frederiksen var der stadig vilje til dialog,« siger hun, men erkender samtidig, at det alligevel har været svært for politikerne og kommunen at komme i konkret kontakt om løsninger med Forsvaret også under den tidligere regering.

»Jeg kunne godt have ønsket mig, at der havde været mere dialog. Vi udbygger København helt vildt i disse år, og måske havde der været en mulighed i Nordhavn,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Rigets sikkerhed

Fra overborgmester Frank Jensen lyder det i en kommentar i en e-mail:

»Jeg er ærgerlig over, at der ikke kan komme en cykelsti ved Svanemøllen Kaserne – det synes jeg var en fin løsning, som jeg tror, at mange på Østerbro ville få glæde af. Men Forsvarsministeriet har besluttet, at forsvaret har brug for kasernen til militære anliggender, og det må vi respektere,« siger han, og fra Cecilia Lonning-Skovgaard lyder det:

»Rigets sikkerhed kommer selvfølgelig i første række, men nye byggegrunde kunne være kommet i spil.«

Skæg og blå briller

Lokaludvalgsformand Allan Marouf forstår som borger ikke, hvorfor kasernen skal være lukket.

»Den kolde krig og skæg og blå briller er forbi. I dag er det cybersikkerheden, man ser som en trussel,« siger han og fortsætter:

»Hvad skal cyklister dog kunne genere Forsvarets Efterretningstjeneste med? Kastellet har været pivåbent i årevis, hvor man både har kunnet gå og cykle igennem.«

Østerbro Avis har henvendt sig til forsvarsminister Trine Bramsen, og i et skriftligt svar skriver hun:

»Svanemøllens Kaserne skal fremover huse både et samlet Forsvaret Efterretningstjeneste og et permanent helikopterberedskab på kort varsel til støtte for politiet. Det er derfor af sikkerhedshensyn ikke muligt at anlægge en offentlig cykelsti tværs gennem kasernen. Der er desværre ikke andre alternativer i København, der kan opfylde det nødvendige hensyn til den nationale sikkerhed.«

På spørgsmålet om hvorfor Kastellet har kunnet huse Forsvarets Efterretningstjeneste i årevis, samtidig med der har været offentlig adgang, svarer ministeren kortfattet, at »forskellen til situationen på Kastellet i dag er blandt andet, at der ikke er et helikopterberedskab på Kastellet.«

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce