Annonce
Højtid

Nu slutter julen: Det er helligtrekonger

Sankt Jakobs Kirke på Østerbrogade er et af de steder, hvor julen markeres frem til helligtrekonger. Foto: Thomas Frederiksen
Annonce

Nogen har måske allerede fjernet julepynten og smidt juletræet ud inden nytår, men det er først 6. januar - helligtrekongersdag - at julen slutter efter 13 dage.

Det markerer den dag, at vise mænd fra Østerland kom hen til Jesusbarnet. I Mathæusevangeliet, som er det eneste sted som omtaler hændelsen, fremgår det dog hverken, at der var tale om tre personer, eller det skulle være konger, her beskrives blot, at det netop var vise mænd, som kom med guld, røgelse og myrra. Sidenhen er de også tildelt navnene: Kasper, Melchior og Balthasar.

I Danmark var helligtrekonger helligdag frem til 1770, men som det også er med juleaften og sankthansaften er det aftenen før selve dagen, som især er i centrum hos os, nemlig helligtrekongersaften 5. januar.

I den klassiske danske julefortælling Peters Jul er det den aften, at tre lys brænder ned og dermed afslutter julen. Bogen, som udkom i første udgave i 1866, blev i øvrigt skrevet af Johan Krohn, der var bestyrer af Krebs Skole i Stockholmsgade i 34 år.

Mange steder på Østerbro, blandt andet ved kirkerne, er der fortsat tændte julelys og juletræer frem til 6. januar og måske endda noget længere.

I flere andre lande, blandt andet Sverige, er det stadig en helligdag, her hedder den "trettondedagen".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Amager

De københavnske familier betaler

Sundhed

Nyt: Hudklinik på Østerbrogade

Det sker

De har leveret sko til løbere i 25 år

Annonce