Annonce
Byudvikling

Særlig bygning tager plads i Nordhavn - og den er afgørende for klimaet

Her ses den kommende energicentral i Nordhavn, hvor fjernvarme og fjernkøl kommer til at bo sammen - og hermed udnytte hinandens overskudsprodukter. Illustration: Gottlieb Paludan


Der er mange nye boliger og kontorer i Nordhavn, og disse skal have klimavenlig fjernvarme med en lav temperatur, ligesom flere virksomheder i området ønsker at få leveret pladsbesparende og klimavenlig fjernkøling.

HOFOR har netop taget første spadestik til byggeriet af en ny innovativ energicentral i Nordhavn, der netop skal sikre forsyningen af klimavenlig fjernvarme og fjernkøling. I den nye bygning kommer fjernvarme og fjernkøl til at bo sammen på Sundkrogsgade ved det fremtidige grønne område Kranparken.

Kort fortalt bliver der installeret en varmepumpe i bygningen, der vil producere fjernvarme ved at udnytte temperaturen i havvandet og strøm, der i takt med, at der kommer flere vindmøller og solceller i elsystemet, gradvist bliver grønnere og grønnere. Derudover bliver fjernkølingen produceret med højeffektive luftkøleaggregater samt ved udnyttelse af den køling, som varmepumpen har i overskud.

- Det har været lidt af et puslespil, men nu er det lykkedes os at få både varme- og køleproducerende anlæg i samme bygning. Det giver en unik mulighed for at udnytte synergi forsyningerne imellem - og så giver det mere plads i bydelen til de grønne områder, pointerer Martin Lykke Jensen, afdelingschef i HOFOR, i en pressemeddelelse.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Endelig! Nu åbner Botanisk Have igen

Historie

Vin og tobak gennem 100 år

Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Byudvikling

Dysten om det grønne Nordhavn

Annonce