Annonce
Østerbro

S og R er nærmest lykkelige

Annonce

 

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Politik: Det hotteste emne i dansk politik siden grundlovsdag har været, at Socialdemokratiet ikke ønsker, at Radikale Venstre skal deltage i en kommende regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Dermed bryder de mønstret gennem de seneste 25 år, hvor de to partier altid har været sammen, når Socialdemokratiet har haft statsministerposten.

På Københavns Rådhus er der borgmesterposter til begge partier. Og her er der et godt samarbejde mellem partierne, lyder det fra dem begge.

»Jeg synes faktisk, at vi har et godt samarbejde. Jeg har en god dialog med Frank Jensen, Lars Weiss og andre socialdemokrater i København,« siger socialborgmester Mia Nyegaard (R).

Og samme toner lyder fra overborgmester Frank Jensen (S) over for de radikale og Mia Nyegaard.

»Jeg opfatter de radikale som en ansvarligt parti, der har det helt ind i sin DNA at gå efter indflydelse. Og jeg har et tillidsfuldt og solidt samarbejde med radikales nuværende socialborgmester Mia Nygaard, som jeg synes er et politisk talent med et stort socialt engagement, blandt andet på hjemløsedagsordenen,« skriver overborgmesteren i en e-mail til Østerbro Avis.

Begge borgmestre gør klart, at de generelt har et godt samarbejde med alle partier i København, og at politikerne på tværs kæmper Københavns sag. Inden det bliver alt for rosenrødt, skal det dog nævnes, at der de senere år har været gnubbede ord mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, også på Københavns Rådhus.

Brud i budgettet

Men modsat i landspolitik hvor det især er udlændingepolitikken, som skiller, har der i København flere gange været uenighed, når pengene skal fordeles i budgetforhandlingerne om efteråret eller overførselsforhandlingerne om foråret.

Det kulminerede i fjor, da de radikale ganske usædvanligt ikke var med i budgetforliget på rådhuset.

Men det havde intet at gøre med dårlige relationer mellem de to partier, forsikrer Mia Nyegaard og Frank Jensen.

»Jeg var ikke en del af budgetteamet, men jeg står ved, at vi ikke var med i aftalen. Hvis man ikke kan se sig selv i budgettet og ikke har fået nok igennem, kan man ikke være med i et budgetforlig, men det handler ikke om dårlige samarbejdsrelationer, men om politik,« siger Mia Nyegaard.

Det var under den tidligere radikale leder på rådhuset, Anna Mee Allerslev, at partiet forlod forhandlingerne, blandt på grund af uenighed på Amager Fælled, og Mia Nyegaard understreger samtidig, at hun endnu ikke har stået i spidsen for sit parti ved budgetforhandlingerne.

Det er der, at samarbejdet for alvor skal stå sin prøve.

Frank Jensen lægger ikke noget særligt i, at de radikale ikke var med i budgetforliget i for i forhold til samarbejdet mellem de to partier.

»Jeg tror, det var lidt udtryk for tilfældigheder – og for at de radikale måske kom til at gå fra bordet lidt for hurtigt i forhold til, hvor godt et budget, vi endte med at lave,« skriver overborgmesteren.

Ritt og Bondam

Selvom Mette Frederiksens melding kaldes historisk, er det dog langt fra første gang, at der er et dårligt politisk forhold mellem de to partier.

I 2006 ville de radikale for eksempel ikke pege på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, men på partiets egen leder Marianne Jelved.

Det fik de daværende frontfigurer i København, overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R), til sammen at erklære, hvor godt de to partier arbejdede sammen i København og opfordrede partierne til at gøre det samme på landsplan.

De gjorde de i øvrige i samarbejde med deres partifæller i Aarhus, hvor daværende kulturudvalgsformand Uffe Elbæk (R) og daværende borgmester Nicolai Wammen (S) var medunderskrivere.

Nogen lignende opfordring til partifællerne på landsplan har Mia Nyegaard og Frank Jensen ikke tænkt sig at komme med.

»Tiden er ikke den samme. Lokalpolitisk vil jeg samarbejde med alle, og vi skal samarbejde som by med det, der er godt for København - også med en blå regering som sidder der nu. Så må nationalpolitik være national,« siger Mia Nyegaard og tilføjer:

»Mette Frederiksen kan have sine grunde til ikke at ville have de radikale med i regering, og på den anden side synes jeg også, at det er fint, at de radikale står frit.«

Frank Jensen, som selv har været minister i et regeringssamarbejde mellem de to partier, mener, at Socialdemokratiet og de radikale nok skal finde områder at samarbejde om i fremtiden - også på landsplan.

»Jeg er sikker på, at en ny socialdemokratisk regering vil komme til at samarbejde også med radikale, som vi for eksempel er meget enige med om at være ambitiøse på den grønne dagsorden.«

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce