Annonce
Østerbro

Scleroseramt: »Min hjælper bruger ikke mundbind, og jeg er bange for at blive smittet«

Annonce

Rundt omkring sidder er mange ældre og kronisk syge som er afhængige af at der, hver eneste dag, kommer hjælpere ind i deres hjem for at være deres hænder og fødder. Mange af dem er bange for at blive smittet. En af dem er sclerose-ramte, Grethe.

I en lejlighed på Østerbro sidder Grethe. Hun er 63 år og har sclerose. Hendes sygdom betyder, at hun er 100 procent afhængig af hjælp fra Den Sociale Hjemmepleje på Lærkevej, der tilbyder hjemmepleje til borgere mellem 18 og 65 år med fysisk eller psykisk handicap eller psykosociale problemer.

Annonce

De er mine hænder og fødder

»Jeg kan slet ikke bevæge mig. Fra jeg bliver taget op om morgenen, til jeg bliver lagt i seng sent om aftenen, er der hjemmehjælpere der kommer og går i mit hjem. De giver mig tøj på. De laver min mad og sætter mig foran fjernsynet. De vasker mig, og hjælper mig med at gå på toilettet. Hjemmehjælperne er mine hænder og fødder. Uden dem er jeg hjælpeløs, og jeg er bange for at de smitter mig,« siger Grethe der er ekstra sårbar på grund af sin sclerose.

- Hvorfor er du bange for at dine hjælpere smitter dig?

»Hjælperne har ikke masker på.«

- Hvorfor er det et problem?

»Jeg undere over, at de ikke har masker have masker på. Jeg ved jo ikke, hvor de kommer fra, om de kan smitte mig, fordi de er blevet smittet et andet sted,« siger Grethe og sukker i telefonen, hvor Østerbro Avis interviewer hende. Grethe fortsætter: »Jeg har selv maske på netop at undgå at blive smittet med corona.«

Annonce

Kun maske med covid-19

Østerbro Avis har kontaktet Sundhedsstyrelsen, der henviser til Statens Serum Institut. Her har avisen talt med overlæge ved Statens Serum Institut, Brian Kristensen. Han siger:

»Man skal ikke forvente, at personalet går med masker, med mindre de har med en covid-19 patient at gøre.«

– Hvordan kan det være?

»Det er fordi man kun skal bruge maske, hvis man står overfor en borger, man tror har covid-19,« svarer Brian Kristensen og forklarer, at der i den forbindelse selvfølgelig skal være en læge indover, for at kunne stille diagnosen.

- Så hvordan skal hjemmeplejen forholde sig?

”Hvis du som ansat i hjemmeplejen får fornemmelsen af, at her er en borger med en luftvejsinfektion, så skal de kontakte sundhedsvæsenets for at få afklaret om borgerne har covid-19,« forklarer Søren Kristensen.

Og det er de retningslinjer de følger på Den Sociale hjemmepleje på Lærkevej, som Grethe er tilknyttet.

Annonce

Borgerchef: Vi følger retningslinerne

Borgercenterchef på Lærkevej, Cecilie Engell har fuld for forståelse for, at Grethe er bange for at blive smittet, men hun forsikrer, at hygiejnen er i top, når hjælperne kommer ud i hjemmene. Før, under og efter.

»Vi følger Sundhedsstyrelsen retningslinjer, og vi holder, i den forbindelse, selvfølgelig øje med, hvad Sundhedsstyrelsen siger, hvis der kommer ændringer,« forklarer Cecilie Engel og siger, at hun tror, at mange borgere måske er forvirrede på grund af de forskellige udmeldinger der har været fra blandt andet Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

»De (Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, red) har skulle finde deres vej i det her, da den her virus er ukendt land - men de er tydelige og konkrete i deres retningslinjer, og det er dem vi følger til punkt og prikke,« forklarer Cecilie Engell.

Vi bruger værnemidler såsom masker og briller, når vi har mistanke om, at der er covid-19 smitte
Annonce

Bekymringen er reel

- Bare lige for at skære det ud i pap. Hvis vi forestiller os, at jeg er borger, og du er hjælper. Hvornår skal du så bruge maske?

»Vi bruger værnemidler såsom masker og briller, når vi har mistanke om, at der er covid-19 smitte.«

– Hvornår mistænker I covid-19 smitte?

»Når borgeren for eksempel har feber eller begynder at hoste, så tager vi vores forholdsregler med det samme og bruger værnemidler.«

- Hvad hvis I ikke mistanker covid-19?

»Hvis vi ikke mistænker covid-19 henholder v i os til de hygiejne-regler der er i forvejen, såsom at vaske hænder rigtig grundigt.«

- Er der opgaver, hvor I ikke bruger værnemidler?

»Ja, ved rengøring bruger vi ikke værnemidler, da vi i den forbindelse ikke kommer tæt på borgeren.

- Hvis du, som hjælper, er inde hos en borger og pågældende begynder at hoste, hvad gør du så for at undgå eventuel smitte?

»Hjælperen bruger værnemidler, såsom briller og masker ,når der er risiko for dråbeinfektion (ved hoste, red). Ved hoste følger vi Sundhedsstyrelsens retningslinjer om, at der skal være feber. Hoste er ikke nok, men hvis man er i tvivl, skal man altid ringe til sin leder og få feedback på situationen, således at vi er sikre på, at retningslinjerne bliver overholdt.«

- Hvad gør man, som hjælper, hvis en borger viser tegn på covid-19, og hjælperen ikke har adgang til værnemidler?

»Hvis man kommer ud til en borger der viser tegn på covid-19, så kan hjælperen som sagt ringe til sin leder, og hvis der de bliver enige om, at der er en bekymring, må plejeren køre hjem og hente værnemidler. Dog så skal det siges, at vi i disse tider har værnemidler med os, netop for at undgå sådan en situation,« svarer Cecilie Engell og slår fast det også er vigtigt ,at man som hjælper bruger værnemidlerne med omtanke, da der ikke er ubegrænset værnemidler.

Annonce

Sig det til din hjælper

»Jeg kan sagtens forstå, at borgere, som Grethe, er bekymrede. Man sidder derhjemme og gør alt for at passe mest muligt på sig selv også lukker man fremmede ind i sit hjem. Men her er det vigtigt at huske på, at vi gør det som Sundhedsstyrelsen anbefaler, og hvis Sundhedsstyrelsen ændrer deres anbefalinger, så ændrer vi også vores praksis. Vores medarbejdere gør en helt afgørende indsats, og det er kun i vores interesse at både hjælpere og borgere kommer raske ud af det her, « forklarer Cecilie Engell og siger afsluttende:

»Jeg har fuld forståelse for, at man er bekymret, men man skal også huske at rejse spørgsmålet med den enkelte hjælper. Det er vigtigt at komme ud med sine bekymringer. Det er ikke noget man skal sidde alene med, og det gælder alle borgere.«

Annonce

Grethe er ikke Grethes rigtige navn. Grethe har ønsket at være anonym, da hun føler sig meget hjælpeløs i sin lejlighed. Derfor har ØsterbroLIV efterlevet Grethes ønske om anonymitet, da det er vigtigt, at Grethe føler sig tryg.

Du kan læse Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forbindelse med covid-19 her.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce