Annonce
Østerbro

»Skolen er som gidsel i en byggesag«

Annonce

Byggeskandalen med Kulturcenter Kildevæld har store konsekvenser for elever og lærere på Kildevældsskolen, som bliver renoveret i samme projekt.

Kildevældsskolen er en byggeplads, hvor skolen renoveres, og der skal etableres kulturcenter.

Kulturcentret og renoveringen af skolen skulle have stået klar for et år siden. Det gør det som ikke, og der er ingen tidsplan for, hvornår det står færdigt. Lige står er der helt stille på byggepladsen.

»Nu har det været en så langvarig proces, at det nærmest er blevet hverdag,« lyder det fra formand for skolebestyrelsen Trine Paaby Kjær Rask, der har to børn som elever på skolen.

I sin tid blev byggeriet af kulturcentret slået sammen med helhedsrenoveringen af skolen for at gøre det hele så enkelt som muligt til fordel for elever og lærere, lød det dengang fra kommunen.

I stedet er skolen blevet trukket med i en gigantisk byggeskandale, og ingen ved, hvornår skolen er klar.

Annonce

Ros til personalet

Byggeriet gik i gang i 2017, og siden da er alt, hvad der nærmest kan gå galt, gået galt.

Et par måneder inden kulturcentret skulle være åbnet, blev der fundet vækst af skimmelsvamp, og åbningen blev udskudt på ubestemt tid.

Parterne bag byggeriet har været indbyrdes uenige, således blev totalrådgiveren opsagt fjor, og for nylig blev entreprenøren droppet af kommunen med hårde ord mellem parterne til følge.

Alt i mens har elever, lærere og øvrigt personale måtte have en hverdag i et byggerod, de ikke ved, hvornår slutter.

»Lærerne og ledelsen har virkeligt ydet en ekstraordinær indsats. Kæmpe ros til dem. Derfor har elever og forældre ikke mærket de store kompromiser. Men nu er personalet ved at blive tyndslidt,« siger Trine Paaby Rask Kjær.

Annonce

Savner skolegård

Når en skole skal renoveres, er man indstillet på at leve i byggerod en periode. Problemet med Kildevældsskolen er, at der længe ikke har været nogen tidsplan.

»Lærerne har ikke de faciliteter, de skal bruge. De skal hele tiden pakke op og ned. Kræfter de skulle bruge på alt muligt andet. Og de ved ikke, hvor lang tid de skal arbejde i de her kaos,« konstaterer Trine Paaby Rask Kjær og nævner, at eleverne også har gået på en amputeret skole i næsten tre år.

»De savner deres skolegård. Og mange af skolens traditioner er nødt til at blive holdt på en anden måde. Den årlige revy er allerede aflyst - og vi begynder at overveje om vi bliver nødt til at gøre det samme med markedsdagen,« siger hun.

Eleverne har på skift klasselokaler i pavilloner på græsset bag skolen.

Specialklasseafdelingen er endvidere flyttet til Nordvest, mens byggeriet står på.

I et politisk forlig på rådhuset er der sat penge af til, at de kan gå på den nedlagte Bispebjerg Skole i år og næste år.

Annonce

Ingen magt

Trine Paaby Rask Kjær konstaterer:

»Vi står jo der og kæmper for en bedre skole og trivsel for alle elever. Lige pludselig virker det arbejde meget op af bakke. Vi har jo ingen magt over det her overhovedet. Vi føler os som gidsler i en byggesag.«

Byggesagen havde ikke fyldt så meget hos bestyrelsen på skolen indtil for et halvt år siden, men i efteråret 2019 blev de gjort opmærksomme på, at det påvirkede lærernes arbejdsforhold voldsomt.

De skrev derefter et langt brev til Københavns Kommune og fik sat et møde i stand. De fik at vide, at der var et samarbejde, som var gået i hårdknude.

Ifølge Trine Paaby Rask Kjær spurgte bestyrelsen derefter, om entreprenøren på projektet ikke kunne opsiges. Det, fik de at vide, var vanskeligt, men nogle måneder efter blev det alligevel en realitet.

»På den ene side er det skidt: Det trækkes i langdrag. Men omvendt føler vi også en lettelse over, at der er sket en afgørelse. Nu håber vi, at der kommer gang i byggeriet, og det sker i et godt samarbejde mellem dem, som bygger, og det kan blive færdigt,« siger hun - trods alt - håbefuldt og håber også, at kommunen har lært noget, så fremtidige byggeskandaler kan undgås.

Annonce

Kulturcenter og skole

Annonce

Kulturcenter Kildevæld er det første projekt af sin art i København, hvor en skole bygges sammen med et kulturhus for at kunne udnytte begge institutioners faciliteter

Annonce

Byggeriet af kulturcentret blev kædet sammen med en tiltrængt renovering af Kildevældsskolen. Helt oprindelig skulle det hele stå klar i 2016. Første spadestik blev foretaget i 2017, siden er meget gået galt, og og det vides endnu ikke, hvornår det står færdigt.

Læs om den seneste udvikling i byggeskandalen om kulturcentret her

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce