Annonce
Identitet

Venstre-borgmester: Lad borgere stemme om hvilken bydel de vil høre til

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) vil lade borgere stemme om, hvilken bydel i København de hører til. Foto: Mads Nørgaard-Larsen
Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at borgere i grænseområder mellem bydelene bør tage stilling til, hvor de hører hjemme, samtidig med de stemmer til kommunalvalget.
Annonce

Synes du, at du bor på Østerbro og har postnummeret 2100, selvom du er knyttet til Indre By, Bispebjerg eller Nørrebro inden for Københavns Kommunes grænser, så skal du have lov til at stemme dig "hjem til" Østerbro.

Det mener Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Vi tænker, at det bør være op til borgerne i de grænseområder, der er i kommunen og hvilken identitet, de har, siger hun og foreslår, at sådanne lokale afstemninger kan finde sted sideløbende med, at der er kommunalvalg.


Vi tænker, at det bør være op til borgerne i de grænseområder, der er i kommunen og hvilken identitet, de har

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester


Forslaget kommer på baggrund af, at Østerbro Lokaludvalg har indsendt et forslag om nye grænser, hvor områder som har 2100 som postnummer,  Ryparken og kvarteret mellem Classensgade og Østerport - som i dag hører til henholdsvis Bispebjerg og Indre By  - bliver en del af Østerbro Bydel.

Til gengæld foreslog lokaludvalget, at området af Østerbro vest for Lyngbyvej skulle flytte bydel, hvilket har skabt stor protest fra beboerne i dette område, som har en stærk Østerbro-identitet.

Annonce

Nordhavn selvstændig

I sin tid var der to bydele på Østerbro: Indre og Ydre Østerbro. De blev samlet i en samlet bydel fra 2007, og den yderste del - Ryparken og Emdrup Øst - blev en del af Bispebjerg, mens de indre dele af Østerbro blev flyttet til Indre By, blandt andet med henvisning til, at den nye samlede Østerbro Bydel ikke skulle blive alt for stor.

Men størrelsen bør ikke være afgørende, mener Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Er der områder som identitetsmæssigt og trafikalt hænger sammen, så bør det være det afgørende og ikke, om en bydel bliver for stor, siger hun.

Cecilia Lonning-Skovgaard mener derudover, at Nordhavn med tiden skal blive en selvstændig bydel. Og her fremhæver hun, at kommunen bør sætte et antal indbyggere på, før det sker.

- Det vil være fair over for borgerne i Nordhavn og Østerbro Lokaludvalg, hvis vi satte et antal borgere på, før det sker, om det så skal være 10-, 15 eller 20.000 borgere, ved jeg ikke, siger hun og oplever, at der er en særlig identitet i nybyggerkvarteret Nordhavn, som gør, at de med tiden skal være en selvstændig bydel.

Annonce

Ønsker ikke direkte valg

Cecilia Lonning-Skovgaard er ikke den eneste, som mener, at der bør være en separat lokal afstemning samtidig med kommunalvalget.

Østerbro Lokaludvalg ønsker, at der skal være direkte valg til lokaludvalgene, så borgerne kan stemme på, hvem de ønsker skal sidde der, i stedet for at det som i dag er et indirekte valg til et repræsentantskabsmøde for foreninger.

Det mener Cecilia Lonning-Skovgaard ikke er en god idé. Hun mener, at det vil favorisere de lokale med stort netværk i partier og organisationer i forvejen.

Hun er dog åben for at stille krav om størrelse til foreninger, der vil lade sig repræsentere i lokaludvalget, som Østerbro Lokaludvalg også foreslår, modsat i dag hvor det er nok, at der er to-tre personer, som har sat sig sammen og dannet en forening og kan stille op på lige vilkår med foreninger med flere hundrede medlemmer.

Annonce

Overborgmester: Mange kompromiser

Østerbro Avis har henvendt sig til overborgmester Lars Weiss (S) for at høre, hvad han mener om såvel Østerbro Lokaludvalgs forslag til en ny måde at sammensætte lokaleudvalgene på og Cecilia Lonning-Skovsgaards forslag om afstemning om tilhørsforhold for borgere i grænseområder.

I et skriftligt svar henviser han til, at der er kommet mange høringssvar til lokaludvalgenes organisering i fremtiden. Han vil ikke oplyse på forhånd, hvad han selv er tilhænger af.

- Det er vigtigt, at når der ændres på rammerne for de mest borgernære demokratiske institutioner i byen, skal der være så bred opbakning til at ændringer på rådhuset som muligt. Den enighed skal vi nu arbejde os frem mod. Det er klart, at når så mange skal blive enige, må der indgås nogle kompromiser. For mig er det det primære formål – at der lokalt helt tæt på københavnerne er ildsjæle, som kan sætte ting i gang i bydelene, skriver han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Amager

De københavnske familier betaler

Sundhed

Nyt: Hudklinik på Østerbrogade

Det sker

De har leveret sko til løbere i 25 år

Annonce