Annonce
Randers Onsdag

Afdelingsleder i Randers Ungdomsskole og brugerne har en fællesdrøm: En skaterpark i Randers Midtby

- Hvis vi havde en skaterpark, ville der være flere, der tog det at skate seriøst. Og gør man det, kan man ikke samtidig drikke uhæmmet eller tage stoffer, for så er det umuligt at koordinerer og udføre tricks, siger Søren Lekulas Petersen der har skatet i ti år. Foto: Frank Pedersen
For at gøre opmærksom på ønsket om en skaterpark i midtbyen, inviterede Randers Ungdomsskole til åben Streethal i forbindelse med Randers Festuge.
Annonce

Randers: Tjup, tjup, tjup... rrrrrrrrrrrr... krong. ruuuuutschhhhhhhh... tjong!

Lyden af skateboards der sætter fart, rammer og ruller på ramper, metalbare og det rå betongulv runger mellem de træfinerbeklædte vægge i Randers Ungdomsskoles streethal, Nyholmsvej 6.

Skateboards der behændigt beherskes af Søren Lekulas Petersen og Jakob Amorsen Weis Klausen, der begge er en del af ungdomsskolens streetsport hold, der under Randers festuge havde inviteret til åben streethal, hvor alle kunne besøge hallen og afprøve dens muligheder indenfor skating, klatring og andet, der falder indenfor kategorien streetsport. Et tilbud som godt 250 - hovedsageligt skoleklasser og fritidsordninger - benyttede sig af i festugens første dage.

Denne onsdag eftermiddag har avisens udsendte dog de to skatere og afdelingsleder i Randers Ungdomsskoles center for undervisning og læring, Peter Larsen, for sig selv.

- Skaterne bliver ofte udskældt for at være anarkistiske, men de er gode nok - og der skal jo også være noget for den, siger Peter Larsen, mens vi betragter Søren og Jakob, der udfører tricks på ramper og de opstillede forhindringer, som om de blev født med fødderne solidt plantet på et bræt med fire små hjul.

Jakob Amorsen Weis Klausen har tidligere har været med til at skate på byens fortove. - Det var ikke særlig populært og jeg er flere gange blevet kaldt terrorist, når vi skatede på kantstenene, siger han, der har skatet i fire år. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Politisk nej til Bjørn Nørgaard-skitser

Peter Larsen fortæller, at der er omkring 15-20 stykker på streetsport holdet, som flere gange ugentligt mødes i halen lidt udenfor Randers Centrum. Holdet tager også på busture til eksempelvis Aarhus og Silkeborg for at dyrke deres passion på uddendørs skateranlæg, anlæg som han ikke kan undertrykke sin misundelse over.

- Jeg har i flere år arbejdet for, at vi kan få en tilsvarende skaterpark her i Randers, for det kan ikke passe, at vi som landets sjette største by ikke kan tilbyde det til de unge, siger han og fortæller, at ungdomsskolen for et års tid siden fremlagde skitser for sådan en park for politikerne, skitser der var udarbejdet i samarbejde med kunstneren Bjørn Nørgaard.

- Men det blev et nej, så skitserne blev skrinlagt, siger Peter Larsen og sukker lavmælt.

- Beskeden var, at der ikke var penge til det. Men helt ærligt så dyrt behøver det altså ikke at være. Giv os en million kroner og så skal vi få det til at ske, fortsætter han.

Annonce

For lille og på lejet grund

Når skaterne og Peter Larsen ikke stiller sig tilfreds med den indendørs hal, skyldes det dels at hallen er for lille til, at den kan rumme en rigtig skaterbane og dels at bygningen og grunden, den står på, er lejet.

I følge Peter Larsen vil det optimale være at etablere en skaterpark i midtbyen med rigtige betonramper, men at en sådan park også vil kunne bygges, hvor hallen ligger i dag, hvis det var muligt at købe grunden.

- Naboen er vores egen ungdomsskolen, der har 500-600 bruger om ugen af vores andre ungdomstilbud, så jeg er ikke nervøs, at de unge ikke ville gide tage herud, det er de jo vant til, siger Peter Larsen og tilføjer, at grunden til at ungdomsskolen inviterede til åben streethal som en del af Randers Festuge, var at man gerne ville lave en aktivitet for de unge.

- Der er en masse for de små samt øltelte til de voksne under festugen og alle dem, der har været her har sagt, at det er fedt, siger han.

- Skaterne bliver ofte udskældt for at være anarkistiske, men de er gode nok - og der skal jo også være noget for dem, siger Peter Larsen, afdelingsleder i Randers Ungdomsskoles center for undervisning og læring. Her er han flankeret af to fra skolens streret sport hold Søren Lekulas Petersen (tv) og Jakob Amorsen Weis Klausen. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Blev kaldt en terrorist

Jakob og Søren tager en pause fra ramperne og siger, at de fuldt ud støtter op om tanken om en skaterpark i Randers midtby. Men indtil drømmen bliver virkelighed, er de to skatere dog godt tilfredse med, at de med streethallen har et mødested, hvor der er styr på tingene og hvor ramperne ikke udsættes for hærværk.

- Hallen er et af de få steder, hvor man kan skate i Randers, så det er fint, at den er her, men det bedste vil være en skaterpark med rigtige betonramper i forskellige højder, for en rampe på to-tre meter er lige voldsom nok, hvis man ikke er så stor eller nybegynder, siger Jakob, der tidligere har været med til at skate på byens fortove.

- Det var ikke særlig populært og jeg er flere gange blevet kaldt terrorist, når vi skatede på kantstenene, fortsætter han med et lille smil.

Søren tilføjer, at en skaterpark vil kunne vise dem, der ikke er en del af skatermiljøet, at det at være skater ikke automatisk er lig med, at man er kriminel.

- Det kan godt være farligt for unge i Randers at kede sig, men jeg har simpelthen ikke tid til at kede mig. I sommerferien skater jeg så godt som hver dag og resten af året, kan jeg på en god weekend bruge op til 20 timer på at øve mig i at lære nye tricks, siger han og tilføjer, at med farligt mener han, at når unge på omkring 14 år keder sig, er der risiko for, at de begynder at drikke eller tage stoffer.

- Hvis vi havde en skaterpark, ville der være flere, der tog det at skate seriøst. Og gør man det, kan man ikke samtidig drikke uhæmmet eller tage stoffer, for så er det umuligt at koordinerer og udføre tricks, siger Søren, der sætter af og får fart på sit skateboard, pausen er forbi.

- Desuden vil en skaterpark betyde, at vi vil kunne arrangerer konkurrencer, der tiltrækker skatere fra omkringliggende byer. Randers ville blive centrum for skatere i Midtjylland, siger Jakob og følger efter Søren.

Tjup, tjup, tjup... rrrrrrrrrrrr... krong. ruuuuutschhhhhhhh... tjong!, lyden af liv og engagement fylder atter streethallen.

Randers Ungdomsskoles streethal på adressen Nyholmsvej 6. Frank Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

- Thor er mit hjerteblod

Annonce