Annonce
Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

"Det er interessant at arbejde med at gå fra at være vant til de store græsplæner til at skulle have det vilde udtryk. Biodiversitet er en ny form for æstetik, hvor vi skal finde grænserne for, hvor rodet det må se ud og hvor vildt det må være," siger Nanna Kontni Pharm, landskabsarkitekt i Randers Kommunes afdeling for grønne områder og friluftsliv. Foto: Frank Pedersen
På en græsplæne i Långå foregår et eksperiment med vilde blomster, der skal øge biodiversiteten og sikre insekter fra at uddø.

Langå: I rundkørslen Gydevej/Randersvej i Langå kører trafikken rundt og rundt, som den har gjort i mange år, men på den store plæne med skulpturkredsen ved siden af rundkørslen overfor Langå Skole er der i år sket noget nyt.

Her har plænens massive grønne farve fået farverige modspil af en række bede med røde, blå, gule og hvide blomster.

Bedene er en del af et pilotprojekt i Randers Kommune, der har til formål at afprøve forskellige metoder til at skabe øer med vilde blomster i græsplæner. Øer der skal fungere som buffetborde for bier og andre insekter.

Annonce

- Med projektet vil vi gerne blive klogere på, hvilke metoder der fungerer godt, så vi ved, hvad vi skal lave mere af andre steder, siger Nanna Kontni Prahm, landskabsarkitekt i Randers Kommunes afdeling for grønne områder og friluftsliv.

Lokale holder øje

Den metode der afprøves ved rundkørslen i Langå, går ud på at grave jord af og smide frø fra vilde blomster på den bare jord. Men i stedet for at køre det afgravede græs og jord væk, er det blevet anlagt som fine lave volde langs bedene.

- Det giver et terræn med lidt forskellige niveauer og det kan bier og andre insekter godt lide. Det giver nemlig en spændende diversitet i modsætning til den flade græsplæne, fortæller Nanna Kontni Prahm.

Trafikken kører rundt og rundt som sædvanlig i rundkørslen Gydevej/Randersvej i Langå, men på græsplænen ved siden af er der i år vokset vilde blomster op i anlagte bede. Foto: Frank Pedersen

Der er anlagt flere bede på området, hvor de små volde er placeret mod forskellige verdenshjørner og måden at finde ud af, hvad der virker bedst er simpelthen ved at se på hvert bed og det dyreliv, der trives der.

De der på den måde holder øje er private i lokalområdet, som har sagt ja til at være projektets øjne og øre. Nanna Kontni Pharm pointerer, at det er vigtigt, at lokalsamfundet aktiveres i et projekt som dette.

- Det har været vigtigt, at det ikke er os som kommune, der kommer og gør en hel masse, så borgerne i Langå står og tænker: hvad er det, de der inde fra Randers laver, siger hun og tilføjer, at det ikke har været noget problem at finde personer lokalsamfundet, som vil være med i projektet.

Annonce

Ikke ”pæne” nok

Ønsket om at det vilde skal indtage og blive en del af Randers skyldes et mål om at skabe mere biodiversitet i kommunen, som deltager i den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.

- Vi står i en biodiversitetskrise, hvor der er insekter, der uddør, fordi der ikke er plads til dem og det, de lever af, siger Nanna Kontni Pharm.

I bedet ved rundkørslen er valmue, kornblomst og marguerit blandt de lettest genkendelige arter. Dertil kommer et væld af knap så velkendte planter og blomster. En ting har de dog til fælles: Alle er det, der betegnes som vilde oprindelige blomster - og det er ikke tilfældigt. De insekter vi har i Danmark, har nemlig tilpasset sig de blomster, der er oprindeligt hjemmehørende i Danmark.

- Det er dem insekterne kan finde ud af at spise af og synes er lækre. Men fordi vi gennem mange år ikke har syntes, at de vilde blomster er ”pæne” nok til, at vi vil lade dem gro, er der insekter, der er ved at uddø. Det er det vi gerne vil rette op på, derfor sår vi bede med oprindelige blomster, forklarer Nanna Kontni Pharm.

Annonce

Biodiversitet på den simple måde

At lave bede med vilde blomster er ikke den eneste måde, man kan skabe biodiversitet til glæde for insekter. Har man en græsplæne, kan man gøre noget så simpelt som at lade græsset gro.

- Nøjes man med at klippe det ned en eller to gange om året, kommer der også al mulig sjovt op. Hvis man vil være rigtig god ved sin plæne, fjerner man det afklippede, som kan lade ligge i en dynge i haven i stedet for at køre det på genbrugspladsen, for så har pindsvinene også et sted, hvor de kan have det rigtig godt, fortæller Nanna Kontni Pharm.

Annonce

Lad det ukrudt stå

Nanna Kontni Pharm fortæller, at der ikke har været de store udfordringer med hensyn til de bede, der er blevet anlagt rundt omkring i kommunen.

- Fordi biodiversitet er så meget oppe i tiden, har den største udfordring været at følge med efterspørgslen efter at skabe bede som dette. Alle vil det rigtig gerne, siger hun.

- For nogle år siden oplevede vi borgere, der spurgte, hvorfor vi ikke klippede rabatterne, for det måtte vi da have glemt. Nu går henvendelserne oftere på, hvorfor vi dog har været ude for at klippe rabatten og om vi ikke vil lade være med det. Og det er jo herligt, fortsætter hun med et smil.

Fordi det kan tage et par år før, de vilde blomster har bidt sig fast i de nye bede, kan de umiddelbart se lidt rodede ud, ligesom der kan være blomster og planter imellem, som endnu ikke er så populære eller folk bare ikke synes er så flotte og derfor fjerner dem.

- Men det skal man lade være med, for de blomster er også blandt dem, som insekterne sætter pris på, lyder opfordringen fra Nanna Kontni Pharm.

Annonce

Eksperimenter på knap så synlige steder

Det er ikke kun synlige steder som eksempelvis ved rundkørslen i Langå, at Randers Kommune eksperimentere med at skabe grobund for større biodiversitet.

- Vi gør det også på knap så synlige steder hvor vi ved at det rykker noget. Det kan være på naturbeskyttede arealer der er ved at gro til, hvor vi laver vi indsatser som eksempelvis græsning eller høslet for på den måde at pleje arealerne, fortæller Nanna Kontni Pharm.

- Insekterne er ligeglade, om det er synligt eller ej for borgerne det sted, hvor der sker noget - og det er jo for deres skyld vi gør det, fortsætter hun.

Annonce

En ny form for æstetik

Som landskabsarkitekt synes Nanna Kontni Pharm, at biodiversitetsbedene er en ny og spændende form for arkitektur i landskabet.

- Det er interessant at arbejde med at gå fra at være vant til de store græsplæner til at skulle have det vilde udtryk. Biodiversitet er en ny form for æstetik, hvor vi skal finde grænserne for, hvor rodet det må se ud og hvor vildt det må være, siger hun.

- Personligt synes jeg, det ser megafedt ud. Desuden har jeg et håb om, at hvor vi før havde en stor græsplæne ingen brugte, nu kan skabe et område med små nicher, hvor man har lyst til at opholde sig, fordi der er mere liv, fortsætter hun og opfordrer til, at man lader være med at plukke blomsterne, selv om de ser flotte ud.

- De er her jo til bierne og insekterne, siger Nanna Kontni Pharm.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce