Annonce
Randers Onsdag

Bogbinderen kom gennem krisen

Jan Justesen på Centrum Bogbinderi foran en af virksomhedens produktionslinjer. Bogbinderiet modtager "bøger" i form af trykte papirark, der foldes, limes, skæres og indbindes. Foto: Annelene Petersen

Efter konkurs i 2017 er rekonstrueret virksomhed i Nordbyen på rette vej.

Annonce

Randers: - Det er faktisk gået som planlagt. Vi er kommet godt ud af det første år. Lidt bedre end forventet, faktisk.

Sådan fortæller Jan Justesen, direktør i Centrum Bogbinderi A/S på Agerskellet 36, som Randers Onsdag besøger i denne uge som led i artikelserien "Bag disken".

Når Justesen taler om "det første år", selv om Centrum Bogbinderi har rødder tilbage til slutningen af 1800-tallet, skyldes det, at virksomheden gik konkurs i slutningen af 2017. Men det lykkedes Jan Justesen og hans bror, Lars, at etablere et nyt selskab, der viderefører de dele af produktionen, der har et fremtidigt potentiale, som Jan Justesen udtrykker det. Også deres far, Jørn Justesen, har skudt kapital i det nye selskab.

Bag disken hos Centrum Bogbinderi A/S

Randers bugner af butikker, restauranter og virksomheder, små som større. Men hvem står bag dem? Det har Randers Onsdag sat sig for at finde ud af.

Gennem interviews med butiksfolk og indehavere tager vi læserne på tur ind i baglokalet og lærer byens forretninger og ansigterne bag disken nærmere at kende. Og som læser kan du være med til at vælge, hvilke forretninger vi besøger.Jan Justesen, der er direktør i Centrum Bogbinderi på Agerskellet, har besluttet, at Randers Onsdags læsere næste gang kan vælge mellem virksomhederne Buchs og Bruno Jacobsen Design.Frem til tirsdag 19. februar kl. 12 kan du derfor på Randers Onsdags hjemmeside stemme på den butik, du helst vil læse om i Randers Onsdag i næste omgang af "Bag disken".Du kan stemme her.

Centrum Bogbinderi er nok den produktionsvirksomhed i Randers, der har det største bibliotek: Her står et eksemplar af alle de bøger, som virksomheden har indbundet. Men det kniber med pladsen, konstarerer Jan Justesen. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Familieforetagende

Jørn Justesen overtog bogbinderiet i 1971 og drev det indtil 2001, da hans tre børn overtog. Udover Jan og Lars var også datteren Gitte Amby medejer og ansat i firmaet.

Efter konkursen i 2017 er antallet af medarbejdere halveret - til omkring 32-33 på denne tid af året og op mod 40 i højsæsonen i månederne op til jul. Med reduktionen af medarbejderstaben fulgte, at der ikke længere i samme grad var basis for den personale- eller hr-funktion, som var Gitte Ambys ansvar. Så hun er ikke længere med i virksomheden.

Men der er ikke kommet grus i familierelationerne, forsikrer Jan Justesen.

- Jeg har arbejdet tæt sammen med min bror i 18 år og med min søster i 16. Vi har været gode til at skille tingene ad. Og det har fungeret rigtig godt. Vi har været meget sammen på arbejdet, 40-45 timer om ugen, og så måske ikke så meget i fritiden, fortæller Jan Justesen.

- Vi har været klar over, at der kunne være en risiko. Men den risiko har vi været afklarede med. Så når vi har mødtes privat, har vi ikke snakket arbejde. Det har været helt minimalt, siger Jan Justesen.

Det første år efter konkursen har det først og fremmest handlet om at få tingene til at fungere. Nogle maskiner skulle sælges, andre flyttes, og der skulle skabes plads til, at en del af bygningerne kunne udlejes til andre virksomheder.

- Vi har mest kigget indad det første år. Nu skal vi til også at kigge udad, som Jan Justesen udtrykker det.

Guldtrykket på omslaget er også noget, som Centrum Bogbinderi tager sig af. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Bogbinderiet

Som virksomhedens navn siger, handler det om bogbinderi. Indbinding af bøger.

Kunderne er især trykkerier, der skal levere bøger til forlag. Lige fra ganske små oplag på ned til måske 25 stykker og op til flere hundrede tusinde. Som for eksempel en af efterårets bestsellere, Jens Andersens bog om Kim Larsen, der er indbundet på Agerskellet i Randers. Og ellers er trykkeriernes kunder måske museer, reklamebureauer, fonde...

Når det gælder bøger med hårdt omslag, er Centrum Bogbinderi alene på det danske marked, men har konkurrenter i Sverige, Tyskland, Norge og Baltikum. Derimod er der indenlandske konkurrenter på området for paperbacks.

I et vist omfang er bogbinderi sæsonbetonet. Forlagene vil nemlig gerne have deres udgivelser klar til to terminer, der til en vis grad er sammenfaldende: Julehandelen og så den store bogmesse i Bella Centret, Bogforum, der holdes i oktober-november.

Jan Justesen og Centrum Bogbinderi tager sig af alle indbindingsopgaver fra ganske små oplag og til flere hundrede tusinde eksemplarer. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Rekruttering

Virksomhedens medarbejdere er dels faglærte bogbindere, dels tillærte.

- Vi vil også gerne have lærlinge, men der er bare ingen, der søger, konstaterer Jan Justesen.

Forklaringen er, tror han, at bogbinderfaget ikke er særlig kendt blandt unge.

- Det er et fag for folk, der vil arbejde med hænderne og arbejde med maskiner, siger Jan Justesen, der tror på fremtiden for branchen. Man han erkender, at det også er en udfordring for en virksomhed, at skole-delen af uddannelsen foregår i Aalborg.

- Og det er langt, når man er 17-18 år...

Til "Bag disken" i Randers Onsdag besøger vi Centrum Bogbinderi. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Jan Justesens svar

Dit navn:

Jan Justesen

Hvor gammel er du, og bor du sammen med nogen?

46 år. Jeg bor sammen min kone og vores to drenge.

Hvad er din funktion i forretningen/virksomheden?

Direktør

Hvorfor valgte du netop dette job?

Jeg/vi sagde ja til at overtage virksomheden efter vores far i 1993. Det var en stor udfordring/et stort ansvar.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?

Alsidigheden - de mange forskellige arbejdsopgaver, jeg har. Ansvaret og medbestemmelsen.

Vil du anbefale andre at søge ind i din branche?

Der vil på sigt blive voldsom efterspørgsel efter faguddannede, så ja, på trods af, at det er en trængt branche.

Hvordan slapper du af i din fritid?

Med familie og venner, spiller lidt badminton.

Hvilken slags musik lytter du helst til?

Stort set alt, men er nok mest til 80'er og 90'er musik.

Hvordan vil du helst holde ferie?

Med familien - enten afslapning i varmen eller på ski.

Har du et ønske for Randers?

At få gjort op med det blakkede image, at få åbnet bymidten op ned til vandet, og dermed gøre byen, og især midtbyen mere attraktiv, og at få bygget den nye bro over Randers fjord.

Det elsker jeg mest ved Randers?

Naturen omkring byen.

Randers' mest oversete perle - det her ville jeg vise frem for en turist.

Fussingø Sø og Skov.

Hvad laver du om 10 år?

Forhåbentlig det samme som i dag

Hvad er det mest spændende, du har foretaget dig?

At rejse rundt i Australien med min bror.

Sushi eller en burger med fritter?

Burger og fritter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Annette hjælper dyr i nød

Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce