Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Hanne Koch fra Galleri Koch gør, hvad hun kan, for at trække kunderne ind. Galleriet er nemlig forsvundet bag det stillads, som skal til, for at den meget gamle bygning kan blive fascaderenoveret. Foto: Eva Maria Jørgensen
Godt to måneder har Hanne Koch, ejer af Galleri Randers, haft glæde af sin nye placering i Englehuset i Brødregade. Selvom hun var forberedt på facaderenoveringen af den historiske bygning, er hun noget udfordret af den manglende slutdato. Bygningens ejer forklarer, hvorfor tålmodighed er en nødvendighed.

Randers: - Hold da op en forskel, det har gjort.

Hanne Koch er pænt begejstret, når hun fortæller om sommerens flytning af Galleri Randers til en af gågaderne i Randers midtby.

Her flyttede hun ind i Englehuset, som Brødregade 24 også kaldes. Det er en lys rødkalket bindingsværksbygning, som er karakteristisk skæv og formodentlig har 429 år på bagen. Bygningen ejes af Michael Von Wowern Ejendomme.

Annonce

- Jeg havde sådan en romantisk drøm om, at kunstnere skulle ligge i sidegaderne, men jeg møder jo mange flere interessante mennesker her. I hvert fald inden stilladset kom op, fortæller Hanne Koch.

Hun var advaret om, at facaden skulle males, da hun lejede bygningen. Alligevel har hun efter 14 dage med stilladser og stilladsgardin set sig noget sur på det. For det er ikke det samme, når kunderne ikke kan se vinduerne ordentligt.

For at modarbejde manglen på kundekontakt har hun lavet stilladsudsalg og flyttet sine malerier helt ud i regnen. Hun gad bare godt vide, hvor længe hun skal vente endnu.

"En gammel dame"

Her er der dårligt nyt. Ikke nødvendigvis om tidshorisonten, men mere i forhold til at kende den.

Det er en gammel dame, så vi har ansat folk udefra, som har forstand på at behandle bygningen med fløjlshandsker

Michael Von Wowern

For der er ikke nogen slutdato på restaureringen. Sådan er det med fredede bygninger - ikke mindst i en coronatid, hvor håndværkerne har ekstra travlt.

Michael Von Wowern, direktør i ejendomsselskabet, har købt bygningen mere med hjertet end med hjernen, som han siger.

- Jeg synes bare, at den var så fin, lyder det.

Englehuset kaldes bygningen i Brødregade 24, som nu er under facaderenovering. Navnet stammer fra de små udskårne engle i bindingsværket på bygningen, som er dateret til 1592. Foto: Eva Maria Jørgensen

Og så må man tage de besværligheder med, som hører sig til med en mange hundrede år gammel bygning. Det betyder, at ejendomsselskabet måtte tjekke med  Slots- og Kulturstyrelsen, at både kit og maling var af den rigtige slags.

Desuden bruger Von Wowern ejendomme ikke sine egne folk, men har hyret håndværkere udefra, som har speciale i denne type bygninger.

- Det er en gammel dame, så vi har ansat folk udefra, som har forstand på at behandle bygningen med fløjlshandsker, forklarer Michael Von Wowern.

Annonce

Håndlavede bundkarme

Han følger også selv spændt med i renoveringen, også selvom det havde været lettere at arbejde med en mere almindelig udlejningsejendom. Så havde sluttidspunket også været lettere at beregne.

- Men når man vælger at købe en fredet bygning, må man selvfølgelig også tage det seriøst, konstaterer han.

Jeg håber at stilladset kan komme ned inden alt for længe. Lige pludselig er det jo jul.

Michael Von Wowern

Udover forhåndsgodkendelserne af restaureringsarbejdet er der også løbende specialarbejde at tage hensyn til. De gamle et-lags-ruder må ikke udskiftes med nye vinduer. Hvis en bundkarm er blevet rådden skal der håndlaves en ny - og måske passer den ikke i det temmelig skæve hus ved første forsøg.

Englehuset - Withs Gård

Randers var i 1600-tallet som følge af sin geografiske placering ud til fjorden med sit store opland, en vigtig handelsby og perioden blev en af de driftigste perioder i Randers historie. Brødregade 24-26 er en af de rigt udsmykkede bindingsværkskøbmandsgårde, som blev opført i den blomstrende handelsperiode i den middelalderlige bydel i Randers i 1600-tallet.

Brødregade 24-26 er antageligt opført i 1592 af en bygherre med forbogstaverne T.G. På to bjælker, der formodes at hade hørt til huset, og som nu findes på Museum Østjylland, står disse forbogstaver. På den anden bjælke er indskrevet på latin: ’Herren bevare baade Din Indgang og Udgang fra nu og til evig Tid, Amen 1592.’

I 1837 overtog rebslager I.F. With ejendommen. Det var With, som opdelte huset i to selvstændigt ejede dele, og begge halvdele var ejet af medlemmer af slægten With frem til midten af 1940’erne. Derfor har huset også været kendt under navnet Withs Gård.

Brødregade 24 hører til blandt de fineste eksempler på renæssancebindingsværk i Randers med snitværkprydet tømmer. Bygningen bliver i folkemunde omtalt som Englehuset, et navn, der stammer fra det udskårne fyldtømmer med bevingede englehoveder, som er indlagt mellem hvert bindingsværksfag.

Desuden kan håndværkerne undervejs finde råddent træ eller andre problemer, som kræver ny kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen. Det er endnu ikke sket, men der skal kigges bag gamle skilte på facaden, hvor det ikke sådan er at sige, hvad der kan findes.

- Jeg håber, at stilladset kan komme ned inden alt for længe. Lige pludselig er det jo jul, siger Michael Von Wowern håbefuldt.

I galleriet må Hanne Koch finde tålmodigheden frem.

- Jeg skal nok overleve, siger hun.

Hanne Kochs hund Mok, som er opkaldt efter hendes Koch Amok malestil, har også fundet sig godt hjemme i galleriet på Brødregade. Ligesom Hanne må også hunden acceptere at se på stilladset lidt endnu. Foto: Eva Maria Jørgensen
Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Orgelkoncert i Langå Kirke

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Ny city-formand: Vi skal have en mere levende midtby

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Kæmpebygning i nordbyen solgt til udenlandsk investor for 110 millioner kroner: Køberen ejer i forvejen flere randrusianske ejendomme

Randers Onsdag

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Randers Onsdag

Randers midtby har kogt høst, efterår og halloween sammen i en cocktail - resultatet er temmelig (u)hyggeligt

Randers Onsdag

Rema 1000 med kæmpe p-plads kan stå klar til sommer - hvis byggetilladelsen altså når igennem kommunens travle afdeling

Randers Onsdag

Houmedens guldsmed går på pension som 80-årig: - Nu skal jeg giftes, og så flytter vi til Thailand

Randers Onsdag

Det går ad H til i Afghanistan - og det får randrusianerne i traveskoene og til at spytte i indsamlingsbøssen

Randers Onsdag

Heidi rykkede hellere selv en tand ud end hun ville tage til tandlæge

Randers Onsdag

Tandlæge Siw Nielsen bruger samtale og tryghed mod tandlægeskræk

Randers Onsdag

Ledige lokaler lige ned til Randers' nye instagram-venlige lokation: Café eller restaurant vil kræve særtilladelse

Randers Onsdag

Kirsten Marie fik fjernet uheldig skiltning på hundredårig bro i 2019: Nu er skiltene tilbage

Randers Onsdag

Plantorama satser stort i Randers: Vokser med 2200 kvadratmeter under tag

Randers

Mikkel var lærling, men blev én af dem, som Danish Crown-ledelsen ringede til: - Jeg fik en mail om, at jeg havde vundet

Randers Onsdag

Lisabet har forvandlet det tunge i sit liv til at hjælpe andre

Randers Onsdag

Kirstine er Årets frivilligleder i Randers

Randers Onsdag

Benny er vinder af Randers Onsdags Sommerfotokonkurrence

Randers Onsdag

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - den første forklaring holdt ikke vand

Randers Onsdag

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers Onsdag

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers Onsdag

Teresa knokler 12 timer om dagen for at få ny delikatesseforretning klar til efterårsferien: - Vi skal have sol og varme til Randers

Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Annonce