Annonce
Randers Onsdag

Byggeboom: Drømmen om mere plads og naturskønne omgivelser lokker flere til landsbyerne

Annika Nylander Mogensen, Martin Mogensen og Xenia Kimma Mogensen glæder sig til at flytte til Uggelhuse. Hvis alt går efter planen, går de i jorden til april. Foto: Annelene Petersen
Det går stærkt med byggegrundene i Randers Kommune. For familien Mogensen var det drømmen om mere plads, og en placering tæt på både fjord og by der gjorde udslaget.

Uggelhuse: Familien Mogensens januar har været lidt mere travl end normalt. Efter at have taget den endegyldige beslutning om at sælge huset på Bornholm, til huset var solgt, og de havde købt drømmegrunden i Uggelhuse, gik der under en måned.

- Det har været lidt hekstisk. Men det endte jo heldigvis med, at det hele faldt i hak, griner Annika Nylander Mogensen, der er jobkonsulent og mentor i Randers Kommune.

Huset lidt uden for Rønne, som parret selv har istandsat, havde de ellers valgt at beholde, efter et jobtilbud i 2018 havde fået parret til at flytte fra solskinsøen.

Men da drømmen om selv at bygge voksede sig for stor, gik den ikke længere. Skulle der være råd til at bygge selv, ville de blive nødt til at sælge.

Uggelhuse lå i kortene. Meget af den familie, der havde gjort, at valget i 2018 var faldet på Ørsted på Djursland, var i mellemtiden flyttet til henholdsvis Uggelhuse og Assentoft. Familien havde ikke nogen særlig tilknytning til Djursland, og jagten på den perfekte byggegrund blev sat ind.

Annonce

Ikke alene

Drømmen om at bygge selv er de langt fra alene om. I Randers Kommune er der i 2021 indtil videre solgt 19 grunde, mod 47 i hele 2020.

Dronningborg og Kærsmindegrunden har været de bynære områder med mest gang i grundsalget, mens kommunen fremhæver Uggelhuse, Munkdrup og Langå på landsbyplan.

Det er en udvikling, de sagtens kan mærke hos Huscompagniet i Randers.

- Vi har vildt travlt, men vi kan godt følge med, forklarer Peter Jakobsen, der er afdelingsdirektør i firmaets Randers-afdeling.

- Heldigvis er vi skruet sådan sammen, at hvis vi mærker en stigende efterspørgsel, kan vi flytte nogle håndværkere fra en af afdelingerne med mindre efterspørgsel. Og det har vi været nødt til at gøre i Randers for at holde ventetiden nede på de otte-ni måneder, vi forsøger at holde os inden for, uddyber han.

Han er dog ikke et sekund i tvivl om, at efterspørgslen på byggegrunde i Randers Kommune er stigende:

- Det går stærkt i Randers Kommune. Før i tiden var det meget de grunde, der lå i udkanten af de større byer, vi byggede på. Men nu er efterspørgslen faktisk flyttet ud i landsbyerne, forklarer han.

Annonce

Landsbyfællesskabet trækker

Drømmen om fællesskabet i en mindre landsby var da også en af grundene til, at valget lige faldt på Uggelhuse, forklarer Martin Mogensen, der er uddannet industrilakerer, og tidligere har været underviser på Tradium i Randers:

-Selv om det er så lille en by, er der virkelig et godt fællesskab. Og jeg elsker at sejle, så det er jo skønt, at der kun er to minutter til fjorden, siger han smilende.

Og så er der det med pladsen. De har haft et godt øje til grunden gennem længere tid på grund af de mange muligheder, den giver. Fordi grunden ligger i landzone må man faktisk også holde dyr på den lidt over 1100 kvadratmeter store grund, forklarer Annika. Det er dog ikke det, der har været udslagsgivende.

- Vi har en kat, men meget mere tror jeg ikke, det bliver til. Måske et par høns, griner hun.

Drømmen er en murermestervilla med høje paneler og alt, hvad sig dertil hører. Lige nu venter de på de sidste plantegninger fra tegnestuen, men ellers er de klar til at gå i jorden i april. Den 150 kvadratmeter store bolig skal efter planen stå færdig senest til november.

Fordi byggegrunden ligger i landzone er der lidt længere til naboerne, hvilket tiltaler den lille familie. Annika, der er opvokset i nærliggende Allingåbro, har tidligere boet i et parcelhuskvarter, og det var ikke lige sagen:

- Det er hyggeligt, at der er lidt højere til loftet. At der lige er et par haner, der galer, eller et par heste, der vrinsker i baggrunden engang imellem.

Annonce

Samme pris som et "brugt" hus

Til spørgsmålet om, hvorfor de har valgt den lidt mere langsommelige proces med at bygge fremfor at købe et hus, der allerede stod på sit fundament, er parret ikke i tvivl.

Udover drømmen om murermestervillaen mener de ikke, at det giver økonomisk mening at købe et hus, der bare er ti år gammelt.

- Hvis man skal købe et hus og renovere det, så det lever op til de energistandarder, der er nu til dags, så er det faktisk cirka lige så dyrt, fortæller Martin Mogensen.

Parret, der mødte hinanden på Ubberub Højskole nær Kalundborg tilbage i 2012, glæder sig til at komme tættere på Annikas familie, og få lidt flere kvadratmeter, så Martins hjemmeboende datter, Xenia på 17 år, kan få mere plads at boltre sig på. Udover Xenia har Martin også datteren Kira på 19 år, der er flyttet hjemmefra og bor på Sjælland.

De udstykkede grunde i Uggelhuse. Den grønne er den eneste, der stadig er til salg. De seks i midten er kommende udstykninger. Visualisering: Randers Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce