Annonce
Randers

Carina Dahl vil sprede vintervarme til hjemløse: Hent en gratis frakke på Underværket

Carina Dahl så under en tur til Dublin vinterjakker, der hang i gaderne til fri afhentning for byens hjemløse. Nu har hun taget initiativ til et lignende setup, kaldet "Give and take", hvor der kan afhentes gratis jakker på Underværket i slutningen af januar. Arkivfoto: Lars Rasborg
Ejer af blandt andet McDonald's på Tørvebryggen, Carina Dahl, står bag initiativet "Give and take", hvor hjemløse i slutningen af januar gratis og anonymt kan hente varme vinterfrakker på Underværket.
Annonce

Randers: Det begyndte med en tur til Irland i efteråret. Her oplevede randrusianske Carina Dahl, hvordan lokale borgere i Dublin hængte vinterfrakker på en bro centralt i byen, så frysende hjemløse, der kom forbi, kunne få sig et varmt stykke overtøj.

Det irske initiativ er båret frem af facebooksiden "Warm for Winter", der har til formål at hjælpe hjemløse i de kolde vintermåneder, blandt andet ved at hænge tøj rundt omkring i irske byer.

Hjemme i Danmark postede Carina Dahl et opslag på Facebook, hvor hun fortalte om det irske initiativ, og det var noget, der på en positiv måde fik folk til tasterne.

- Jeg fik en masse reaktioner, da jeg lagde det op, og folk syntes, at det var rigtig godt, siger hun.

De positive reaktioner førte til, at Carina Dahl besluttede sig for at sætte et tilsvarende initiativ i gang i Randers.

- Med al den opbakning blev jeg nødt til at gøre noget, selv om jeg faktisk egentlig ikke har tid til det her i januar, fordi der er masser af andet at se til, siger hun og fortæller, at det hele lige pludselig greb om sig.

- Jeg har en del forbindelser i byen, og der har været masser, der gerne vil hjælpe. Blandt andre meldte Pernille Bering sig som min højre hånd, og William Skilte tilbød at trykke plakater, siger hun og fortæller, at hun derudover har haft møder med blandt andre Poul Jebjerg og Annemarie Winther fra Underværket samt folk fra kommunen, der skal skabe kontakt til værestederne i byen.

Annonce

Hent eller giv en frakke

Carina Dahls opslag om det irske initiativ munder nu ud i, at der bliver skabt en randrusiansk pendant til "Warm for Winther". Mere konkret bliver det et "Give and take" i Underværket, hvor hjemløse eller andre økonomisk trængende kan komme og hente en gratis vinterfrakke eller andet varmt vintertøj som halstørklæder, trøjer og lignende.

Arrangementet vil løbe af stablen i slutningen af måneden og kommer til at være todelt. Fra 20. til 24. januar vil der være mulighed for at aflevere brugte jakker, og ugen efter, fra 27. til 31. januar, vil der være mulighed for at komme og hente en jakke.

Der vil være folk til at tage imod de brugte jakker, men når der skal hentes jakker, så bliver det anonymt, og det er der en god grund til, fortæller hun.

- Det skal foregå i ro og fred, og jeg synes ikke, der er nogen, der skal udstilles, hvis de kommer for at hente tøj, siger Carina Dahl og tilføjer, at der heller ikke vil være kontrol med, hvem der kommer og henter vintertøjet.

- Skulle der komme en, som ikke er hjemløs eller økonomisk trængt, så går det nok også, siger hun.

Er der tøj tilbage på bøjlerne efter afhentningsperioden, bliver det afleveret på byens væresteder, så der ikke er noget vintertøj, der ikke får en ejermand.

Annonce

Står bag børneloppemarkeder

Det er ikke første gang, at Carina Dahl står bag et velgørende projekt. Da hun var ejer af McDonald's i Paderup, var hun med til at starte børneloppemarkedet "2nd Toy Day", og siden har hun sammen med Randers City Forening været med til at starte børneloppemarkedet i midtbyen i efterårsferien.

- Børneloppemarkederne er jo en mulighed for at sælge noget af den overflod af legetøj, som børn har, videre. Give and take handler om, at de, der mangler, skal have noget, og begge dele handler om genbrug og bæredygtighed. Vi skal bruge det, vi har, og det hænger også meget godt sammen med FN's verdensmål, siger hun.

Stod det til Carina Dahl, ville hun dog helst holde sig anonym i forhold til arrangementet, men som tovholder på projektet er det en umulig opgave.

- Det er en dejlig fornemmelse at hjælpe andre, men jeg gør det ikke, fordi jeg skal have noget ud af det på den ene eller anden måde. Jeg kan bare ikke lade være, og jeg tror, det er den drivkraft, jeg har i mig, siger hun.

Annonce

Håber på succes

Hvorvidt setuppet bliver en succes, kan Carina Dahl af gode grunde kun spå om, men hun håber, at der bliver både afleveret og hentet mange frakker.

- Alting skal jo starte et sted, og jeg har ikke et mål om, at der skal en vis mængde tøj igennem. Jeg kaster en bold op, og så aner jeg ærlig talt ikke, hvor den lander, fortæller initiativtageren.

Hun håber dog, at det bliver så stor en succes, at det ikke bliver sidste gang, at hjemløse kvit og frit kan få et ekstra værn mod kulden.

- Jeg håber, det bliver starten på noget mere. Næste gang bliver det måske ting til børn og næste gang igen mad, siger hun og tilføjer, at det er svært at spå om udfaldet af arrangementet.

- Vi må evaluere, når det er slut, om det er noget, vi skal gentage, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Annette hjælper dyr i nød

Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce